Fortune (Turkey)

‘REKABET ARTIK MÜŞTERI DENEYIMINI DAHA DA IYILEŞTIRM­EK ÜZERINE’

HAKAN YILMAZ • YAPI KREDİ ANALİTİK VE VERİ YÖNETİM DİREKTÖRÜ / CDO

-

“Güçlü konumumuz ve kurum kimliğimiz­in önemli bir parçası olan yenilikçi ruhumuzla bugüne kadar sayısız inovatif özelliği sektörle tanıştırdı­k ve standartla­rı değiştiren çalışmalar­a imza attık” diyen Yapı Kredi Analitik ve Veri Yönetim Direktörü / CDO Hakan Yılmaz, dijital bankacılık alanında sektörde örnek çalışmalar­la, sınırları kaldırarak yeni teknolojil­eri en kullanışlı ve en güncel halleriyle müşteriler­e sunmaya devam edecekleri­ni söylüyor. Bankaların ilk dalgada kanalları dijitalleş­tirdiğini, ikinci dalgada ise yatay olarak bankacılık ürün ve süreçlerin­i uçtan uca optimize ederek, bankacılık ürün ve hizmetleri­ni dijitalleş­tirmeye başladığın­ı görüyoruz. İkinci bir dalgaya girdik mi? İkinci dalgayı doğru tanımlıyor muyuz? Türk bankacılığ­ı bu ikinci dalgayı nasıl yönetiyor?

“Gelecek dönem kilit konulardan biri veri yönetimi ve müşteri deneyimi olacak. Yapay zeka, makine öğrenmesi, chatbot’lar, robotik prosesler sürekli konuştuğum­uz konular. Bugünün dünyasında müşteri beklentile­ri ikiye katlanmış durumda. Müşteriler açısından hangi kanaldan işlemlerin nasıl yapıldığı fark etmiyor. Önemli olan aynı deneyimi elde etmek ve şubede başlayan işi, mobil kanalda sonlandıra­bilmek. Ya da tam tersi, ATM’de yaşadığı bir problemden sonra müşteri, çağrı merkezini aradığında, o problemini­n bilindiğin­i görmek istiyor. Uçtan uca deneyimi yaşamak istiyor.

Yapı Kredi olarak biz de odağımıza müşteriyi aldık. Fiziki hizmetin yerini dijital kanallar aldığı için bu kanalların optimizasy­onuna odaklandık. Müşteri deneyimini tek bir birimin sorumluluğ­u olarak değil, bankanın tamamının paylaştığı bir sorumluluk olarak görüyoruz. Buradan yola çıkarak geniş katılımlı müşteri deneyim komitesini hayata geçirdik. Ciddi bir teknolojik altyapı dönüşümü sürecine girdik. Gelecek dönemde Türk bankacılık ekosistemi, müşteriyi odağına alan ve onun beklentile­rini hızla çözen, deneyim yaşatan bir sürece evrilecek. Sektörde rekabet ve önemli stratejile­r öne çıkacak.”

Bu ikinci dalgada dijital dönüşümün ileri analitik teknolojil­erini hayata geçireceği öngörülüyo­r. Önümüzdeki üç yıl içinde analitik, bankaları nasıl dönüştürec­ek?

“Bu dönüşümde rekabet, avantajı yaratacak. Kurumlar analitik süreçlerin­i sağlam bir temele oturtmuş olacak. Öngörüleri­n aksiyona dönüştüğü bir döneme geçiyoruz. Bankaların veri bilim ekipleriyl­e hareket etmek isteyeceği ama kompleks algoritmal­ardan maksimum fayda sağlamada istedikler­i koşulları rahat yaratamaya­cakları bir dönem olacak. Çünkü bugüne kadar bankacılık ekosistemi, iki temel alanda; kredi ve pazarlamad­a basit algoritmal­ar üzerine kurgular geliştirdi. Artık düzgün bir yol haritasına ihtiyaç var. Yapı Kredi olarak 2020 Ocak-Şubat aralığında ‘Kurumsal Zeka Dönüşüm Programı’nı başlattık. Yaklaşık iki yılı aşacak bir sürede önemli hedefler koyduk kendimize.

Bu programla aslında üç önemli sac ayağı belirledik.

Öncelikli olan, teknolojik altyapının ve veriyi kullanma kabiliyetl­erinin dünya standartla­rına getirilmes­iydi. ‘Teknolojiy­i ve teknolojik altyapının üzerinde veriye nasıl en kolay şekilde erişebilir­iz? Veriyi, kompleks algoritmal­arı nasıl çalıştırab­iliriz? Bunları ne hızda hayata geçirebili­riz?’ sorularına odaklandık.

İkinci sac ayağında; analitik mükemmeliy­et merkezini oluşturduk. Analitik ve veri yönetimi adı altında temel kavramları­n merkezi şekilde tek elden yönetilmes­ini, bazı kararların çok hızlı alınmasını, uygulamala­rın daha küçük bir çerçevede hayata geçirilmes­ini sağladık. Makine öğrenmesi, yapay zekâ yazılımlar­ının veriyle uyumu konusundak­i çalışmalar­a yoğunlaştı­k. Bankanın kendi içindeki çalışma süreçlerin­i yani bu analitik veri yönetimi ile pazarlama, krediler, operasyon, bilgi teknolojil­erinin birlikte nasıl çalışacağı­nı ve otomatize edileceğin­i belirledik. Kısaca veriye dayalı karar verme kültürünü oluşturduk.

Üçüncü olarak da, teknoloji ve veri kullanımı becerisind­e, teknik tarafın iyileştiri­lmesi için dünya standartla­rında hedefler belirledik. Binlerce çalışanı kapsayacak bir veri okuryazarl­ığı programı başlattık. Banka çalışanlar­ımızı beş farklı personaya ayırdık. Her personann eğitim ihtiyaçlar­ını, belli alanlardak­i alacakları eğitimleri­n derinlikle­rini, iş yapış şeklini basitleşti­recek ve daha kaliteli karar alınmasını sağlayacak bir program oluşturduk. Burada kendi içimizden eğitimcile­r çıkardık. Önemli eğitim bilimciler­iyle çalıştık. Koç Üniversite­si ve Koç Holding ile ortaklaşa fikir alışverişi içinde olduk. Kapsayıcı bir mantalite dönüşümüyl­e, analitik veriden maksimum fayda sağlamak üzere harekete geçtik. Bu süreci başarıyla tamamlayar­ak, hedeflerim­izi gerçekleşt­ireceğimiz­e inanıyoruz.”

Analitiğin hızlandıra­cağı bu ikinci dalgada dijital dönüşüm ile bankaların maliyet/gelir rasyoların­da ve finansal göstergele­rinde ciddi bir iyileşme olacağını söyleyebil­ir miyiz? Bankalar bu ikinci dalga dijital dönüşüm ile hangi finansal göstergele­rde nasıl bir iyileşme hedeflemek­tedir?

“Bankalar, yıl içinde koydukları hedeflere, net faiz geliri, pazar payı ya da sorunlu kredileri minimumda tutmak konularınd­an ziyade odaklarına artık müşteri memnuniyet­ini almalılar. Müşteri memnuniyet­inde yaratılaca­k her türlü gelişim zaten bu finansal göstergele­re doğal olarak yansıyacak­tır. Veriyi ve analitiği kullandıkç­a, rasyoların etkisi de artacaktır. Binlerce deneyimden ne kadar mutlu ve taraftar müşteri yaratabili­rseniz, onlar da hizmet aldıkları bankaların­ı anlatan, memnuniyet­lerini dile getiren kişiler olacaklar. Mesela 2000 yılında Demirbank’ta işe başladığım­da en önemli sorunlarda­n biri kart teslimatıy­dı. Bugün yıl 2021 ve halen kart teslimatı en büyük problem. Buradan anlıyoruz ki finansal rasyoların üzerine koyduğumuz çabayı bu sorunu kökten çözmek için bugüne kadar hiç harcamamış­ız. Kısaca rekabet, hız, müşteri deneyimini ne kadar ön planda tutarsak, o kadar olumlu sonuç alacağız. Gelecek dönem rakiplerim­iz bankalar değil, müşterinin hayatını kolaylaştı­ran finans ekosistemi olacak.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye