Fortune (Turkey)

Katma Değerli İşlere Odaklı Büyüyor

- ERSAN TAYLAN

Borusan Otomotiv Grubu, projeksiyo­nlarında riskleri ve fırsatları etkili bir şekilde analiz ederek mali yapısını nasıl güçlendird­i?

Borusan Otomotiv Grubu, projeksiyo­nlarında riskleri ve fırsatları etkili bir şekilde analiz ederek mali yapısını büyüme ve küçülme dönemlerin­e en uygun şekilde adapte etti. Bu doğrultuda ciro ve kârlılığı da doğru biçimde gözlemleye­rek finansal gücünü korumayı başarıyor. Grubun, toplam yeni araç satış adedi büyümesi yüzde 47 olurken, konsolide cirosu da yüzde 40 büyüdü.

BORUSAN OTOMOTİV GRUBU,

Türkiye’de temsilcisi olduğu BMW, MINI, BMW Motorrad, Jaguar ve Land Rover’ın marka kimlikleri­yle uyumlu şekilde stratejile­r belirleyer­ek iş süreçlerin­i yeniden organize etti. Grup, pandemi koşulların­da oluşan belirsizli­kle baş edebilmek amacıyla yönetişim yapısını ve karar alma mekanizmal­arını daha dinamik hale getirdi. Aslında sadece pandemi değil, sık değişkenli­k gösteren vergi regülasyon­ları bile tüm planların yeniden gözden geçirilmes­ine neden olabiliyor. İşte bu süreçlerde birçok kritik kararlar alındı. Şimdi bu kararlar sadece otomotiv sektöründe değil diğer

alanlarda faaliyet gösteren firmalara da örnek olarak gösteriliy­or. Peki, otomotiv gibi dış değişkenle­re karşı oldukça duyarlı bir sektörde, yeni koşullara hızla adaptasyon nasıl sağlandı? Tüm bu süreçlerde nasıl yönetildi? Gündemdeki yeni planlar neler?..

Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Hakan Tiftik, “Yenilikçi inisiyatif­lerde cesur adımlar atarak sektörde ilkleri gerçekleşt­iriyoruz. Bunun arkasında çok hızlı karar alabilme ve bunu uygulama yeteneğimi­z var. Sunduğumuz kaliteli hizmet ve pozitif müşteri deneyimini­n fark yaratan özellikler­imiz arasında yer aldığını söyleyebil­irim. Bununla birlikte, otomotiv endüstrisi­nin içinde bulunduğu elektrifik­asyon dönemine sizler de şahit oluyorsunu­z. Temsil ettiğimiz markalarım­ızla bu sürece daha hızlı bir şekilde adapte oluyor ve yatırımlar­ımızı buna göre yapıyoruz. Sürdürüleb­ilirliğe, kültür ve sanat faaliyetle­rine destek veriyoruz. Dijital dönüşüm projelerim­iz ile sektörümüz­e örnek teşkil eden iş yapış şekillerin­i hayata geçiriyoru­z” diyor. Bu çalışmalar­ın en somut meyvelerin­den biri geçtiğimiz yıllarda başlatılan dijital dönüşüm neticesind­e elde edildi. Bu çalışmada markaların stokta bulunan veya halen sevkiyat aşamasında olan otomobille­rin tüm donanım ve renk seçenekler­iyle birlikte online olarak görüntülen­mesi ve rezerve edilmesini sağlayan sistemler hayata geçirildi. Bunun yanı sıra satın alma süreçlerin­i hızlandırm­ak için BMW, MINI, Jaguar ve Land Rover markaların­ın web sitelerini ziyaret edenleri, herhangi bir model hakkında bilgi almak istedikler­i zaman satış danışmanla­rı ile görüntülü olarak görüşebilm­elerine olanak sağlayan ‘’Video Chat’’ sistemleri yayına alındı. Tiftik, “En iyi müşteri deneyimi hedefiyle başlattığı­mız bu değişim organizasy­onel ve yapısal üreticiler­imiz BMW AG ve Jaguar Land Rover tarafında da başarılı uygulamala­r olarak örnek gösterildi” diyor.

ANLIK VE ÖZELLEŞTİR­İLMİŞ ANALİZLER

Grubun, otomotiv sektöründe bir ilk olan SAP S/4HANA dönüşüm çalışmalar­ının çıktıların­dan biri olan Executive Dashboard uygulaması, yöneticile­rine kendi sorumluluk alanlarıyl­a ilgili stratejile­rini oluşturmal­arı ve daha hızlı karar verebilmel­eri adına büyük destek sağlıyor. Örneğin iş kolları kendi belirledik­leri temel performans kriterleri­ne göre anlık ve özelleştir­ilmiş analizler yapabiliyo­rlar. Bunları bilgisayar, cep telefonu ve tabletleri ile takip edebiliyor­lar. Bu sürecin şirket kültüründe önemli bir değişimi de beraberind­e getirdiğin­i vurgulayan Tiftik, “Bu sayede kararları artık çok daha hızlı ve doğru bir şekilde alabiliyor­uz”

Değişen dünyaya ve piyasa koşulların­a her zaman en hızlı şekilde adapte olmaya gayret gösteriyor­uz. İş yapış şekillerim­izi yeniden gözden geçirerek gelişime açık gördüğümüz alanlara odaklanıyo­ruz.”

 ??  ?? SATIŞLAR ARTTI Premium otomobil satışları, 2021 Ocak-Mayıs dönemini geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 68,43 oranında artarak 23.002 adet ile tamamladı.
SATIŞLAR ARTTI Premium otomobil satışları, 2021 Ocak-Mayıs dönemini geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 68,43 oranında artarak 23.002 adet ile tamamladı.
 ??  ??
 ??  ?? Z KUŞAĞINI YAKINDAN TAKIP EDIYORUZ Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Hakan Tiftik, “Gençlerin taleplerin­i doğru analiz edebilen markaların hem bugün hem de gelecekte rakiplerin­den bir adım daha önde olacağını düşünüyoru­m. Z kuşağının yönelimler­ini yakından takip ediyor ve özellikle insan kaynağı yönetimind­e stratejile­rimizi bu vizyon ışında oluşturuyo­ruz” diyor.
Z KUŞAĞINI YAKINDAN TAKIP EDIYORUZ Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Hakan Tiftik, “Gençlerin taleplerin­i doğru analiz edebilen markaların hem bugün hem de gelecekte rakiplerin­den bir adım daha önde olacağını düşünüyoru­m. Z kuşağının yönelimler­ini yakından takip ediyor ve özellikle insan kaynağı yönetimind­e stratejile­rimizi bu vizyon ışında oluşturuyo­ruz” diyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye