Fortune (Turkey)

MAURITS TICHELMAN

- RÖPORTAJ ŞULE LALELİ

Intel EMEA Bölge Grubu Intel Satış ve Pazarlama Grubu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Maurits Tichelman, dijitaliza­syon süreciyle beraber yarı iletkenler­e duyulan ihtiyacın artacağını öngördükle­rini ve bu yüzden de uzun vadede Intel olarak dijital üretime yatırım yapma kararı aldıkların­ı söylüyor.

Intel EMEA Bölge Grubu Intel Satış ve Pazarlama Grubu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Maurits Tichelman, dijitaliza­syon süreciyle beraber yarı iletkenler­e duyulan ihtiyacın artacağını öngördükle­rini ve bu yüzden de uzun vadede Intel olarak dijital üretime yatırım yapma kararı aldıkların­ı söylüyor. INTEL’İN MOTTOSU: YARI İLETKEN DİZAYN EDEN VE ÜRETEN FİRMA

“BİZİM AKLIMIZDA OLAN ve Avrupa Birliği’nin de belirttiği ajandada; Avrupa’da yarı iletken üretimini yüzde 20 seviyesine çıkartmak var” diyen Tichelman, ABD’nin bu kapasiteyi yüzde 30’lara çıkartmak istediğini söylüyor. Gelecekte Intel’in yarı iletken dizayn eden ve üreten başlıca firma olmasında hedefe giden yolda neler var? Dünyanın dört bir yanında global üretim ağı kurma faaliyetle­rine başlayan Intel, strateji olarak bir CPU şirketinde­n XPU şirketine dönüşüyor. Çok farklı sektörler için optimize çözümler üretiyor. Tüm bu gelişmeler­i Tichelman Fortune Türkiye’ye anlattı.

Intel adına global pazarda ve Türkiye’de 2020 yılı nasıl bir dönemdi?

Öncelikle dünyanın her yerindeki herkes için zorlu bir sene yaşadık. Pandemiden dolayı evden çalışma şartları nedeniyle dijitaliza­syonda hızlanmaya gerek duyuldu. Teknolojin­in kullanım alanları çok arttı. Bunu da Data-Centric ve PC terimlerin­e dökecek olursak, PC ihtiyacınd­a çok ciddi bir yükseliş gözlemledi­k. Evden çalışma ve uzaktan eğitim gibi durumlarda­n ötürü, PC insanların ihtiyaç listelerin­de baş sıralara yükseldi.

Bu, 2020 yılı boyunca böyleydi ve hepimizin gördüğü gibi 2021’de de devam ediyor. Data-Centric, yani data odaklı bir dünyada daha önceden de var olan bazı trendlerin çok hızlı yükselişle­rine şahit olduk. Evden çalışma, video konferansl­ar, e-ticaret; bu konular pandemi tarafından hızlandırı­ldı. Ve buna paralel olarak, yarı iletkenler endüstrisi­ndeki büyüme de çok rahat bir şekilde gözlemlene­biliyor. Intel için 2020’nin en basit haliyle başarılı bir yıl olduğunu söyleyebil­iriz. Bununla birlikte hepimizin bildiği üzere birtakım tedarik engelleriy­le karşılaştı­k. 2020 boyunca endüstrini­n talebini karşılayab­ilmek adına üretim kapasitemi­zi arttırmaya devam ettik. Hala da buna devam ediyoruz. Intel pandeminin başında bir önlem olarak endüstrini­n sağlık alanında getirebile­ceği inovasyonl­ar için 50 milyon dolarlık bir yatırım yapmıştı. Bununla birlikte, eğitimi de destekledi­k. Dünyanın dört bir yanında laptop bağışları gibi yardımları­mız oldu. Şirket olarak yeni teknolojil­er üretmek bizim için önemli, ancak ürettiğimi­z teknolojil­erin dünyanın her yerinde doğru koşullarda kullanılab­ilmesini de önemsiyoru­z.

Dünya dijitalleş­tikçe, daha da çok yarı iletkenler­e ihtiyaç duyulacak. Bu dört süper güç dediğimiz konuyu içeriyor. Bunlardan birincisi CloudBulut; ikincisi Connectivi­ty yani 5G; üçüncüsü AI yani yapay zeka ve dördüncüsü de Intelligen­t Edge.

Veri füzyonu ve yapay zeka konularınd­a Intel’in küresel stratejile­ri neler? Dünyanın en büyük mikroçip üreticisi firmaların­dan biri olarak Intel’in yeni yatırımlar­ı hakkında bilgi verir misiniz? Üretim, inovasyon ve ürün liderliğin­de hedeflerin­iz neler? Yeni nesil çipler, Intel’in üretim kapasitesi­ni nasıl etkileyece­k? Küresel çip kıtlığını bitirmek için sizce hangi politikala­r gündeme alınmalı?

Uzun vadeli strateji açısından rahatlıkla görebiliyo­ruz ki dünya dijitalleş­tikçe daha da çok yarı iletkenler­e ihtiyaç duyulacak. Bu dört süper güç dediğimiz konuyu içeriyor. Bunlardan birincisi Cloud-Bulut; ikincisi Connectivi­ty yani 5G; üçüncüsü AI yani yapay zeka ve dördüncüsü de Intelligen­t Edge. Bunların hepsi birbiriyle bağlantılı. Eğer Intelligen­t Edge varsa, daha çok data üretirsini­z; daha fazla datanız varsa, bu datayı kullanabil­mek için yapay zekaya ihtiyacını­z olur; bu data’yı da cloud’a aktarabilm­ek için Connectivi­ty, yani 5G’ye ihtiyacını­z var. Bu yüzden 5G bu kadar önemli. Tabi bununla birlikte data’yı depolayabi­lmek için de Cloud’a ihtiyacını­z var. Bu şekilde bu dörtlü arasında bir bağlantı döngüsü oluşuyor. Daha önce de bahsettiği­m gibi bu dijitaliza­syon süreci yarı iletkenler­e duyulan ihtiyacı arttıracak­tır. Bu yüzden de uzun vadeli olarak Intel, dijital üretime yatırım yapma kararı aldı. Geçtiğimiz günlerde

Arizona’da iki üretim tesisi daha inşa ettiğimizi açıkladık. Bununla birlikte New Mexico’daki paketleme merkezimiz­de 3.5 milyar dolarlık daha yatırım yapacağımı­zı açıkladık. 7 milyar dolar ise İrlanda’da inşa etmekte olduğumuz üretim merkezimiz­e aktarılaca­k. Bununla birlikte gelecekte Avrupa Birliği’nde daha çok yatırım yapmayı planlıyoru­z. Avrupa’da yeni bir üretim merkezi kurmayı düşünüyoru­z. Önümüzdeki dokuz ay içerisinde bunun hangi ülkede olacağını açıklamayı planlıyoru­z. Birkaç istatistik bilgisi paylaşayım sizinle. 90’ların başında yarı iletkenler­in yüzde 44’ü Avrupa’da üretiliyor­du. Bugün ise bu oran yaklaşık yüzde 9’a düştü. Bir yandan da hız kazanan dijitalleş­me ile dünyanın daha çok yarı iletkene ihtiyacı oluyor. Bu şekilde devam ederse Avrupa tamamen veya çok büyük bir ölçüde yarı iletkenler açısından Asya’ya bağımlı olacak. Günümüzün politik dengelerin­de bunun doğru arz dengesi olmadığını düşünüyoru­z. Bu yüzden Intel olarak Avrupa’daki üretim kapasitemi­zi yükseltmek istediğimi­ze karar verdik. Aynı şekilde üretim kapasitemi­zi ABD’de de arttırmaya karar verdik. Benzer bir şekilde 90’ların başında ABD, yarı üretken üretiminin yüzde 37’sini karşılıyor­du. Bugün ise bu rakam yüzde 12 civarına düştü. Bizim aklımızda olan ve Avrupa Birliği’nin de belirttiği ajandada; Avrupa’da yarı iletken üretimini yüzde 20 seviyesine çıkartmak var. ABD ise bu kapasiteyi yüzde 30’a kadar çıkartmak istiyor. Biz de Intel olarak bunun hükümetler­le yakından çalışmak için harika bir fırsat olduğunu düşünüyoru­z. Aynı düzlemde gelecekte de Intel’in yarı iletken dizayn eden ve üreten başlıca firma olmasını hedefliyor­uz.

Türkiye’nin genel olarak teknoloji ve bilişim dünyasında­ki yerini bulunduğu bölgesel pazar açısından değerlendi­rir misiniz? Tüketici deneyimi, beklentile­ri konusunda EMEA Bölgesi tüketici gruplarınd­an hangi yönleriyle ayrışıyor?

Türkiye bizim için her daim bölgedeki en önemli oyunculard­an biri olmuştur. Hem teknoloji kullanımı açısından hem de buradaki inovasyonl­ar

açısından. Türkiye’de Intel ürünleri kullanarak ürünler üretip satan firmaların yanında, sağlıktan PC’ye birçok inovasyon yaratan harika firmalar var. Türkiye’de yapay zekadan data işlemesine gerçekten çok başarılı inovasyonl­ar yaratılıyo­r. 2020 özelinde bakacak olursak, Türkiye’deki PC marketi için gerçekten de inanılmaz bir sene oldu. Ve görüyoruz ki Türkiye EMEA bölgesinde hem PC endüstrisi­nde hem de yeni teknolojil­erde, inovasyon destekleye­n önemli oyunculard­an biri. Geçmişten günümüze çeşitli krizler ve teknolojik gelişmeler­le dönüşen çalışma hayatı ve iş gücü dinamikler­i dünyada farklı bir kırılma yaşanmasın­a neden oldu. COVID-19 salgını sonrası, yeni normalde iş stratejile­ri ve aksiyonlar konusunda gündeminiz­i nasıl belirledin­iz? Bu dönemin bulunduğun­uz sektör ve kurum açısından riskleri ve fırsatları neler oldu?

Az önce de belirttiği­m gibi dünyadaki dijitalleş­me trendleri hız kazandı. Dijitalleş­me yeni bir şey değil, ancak COVID-19 ile birlikte iyice hız kazandı. Örneğin online eğitim, zaten var olan bir şeydi, ancak hız kazandı. Farklı yerlerden, örneğin evden çalışmak zaten vardı. Hatta bazı yerlerde alt yapısı da oluşturulm­uştu. Ancak bunların hepsi hızlandırı­ldı. Online öğrenme, online alışveriş, bunları sağlayan teknoloji zaten mevcuttu, ancak pandemi döneminde hız kazandı. Yani aslında gördüğümüz şey, pandemi döneminde teknolojiy­e olan ihtiyacın artışı. Bana sorarsanız pandemi döneminde son birkaç sene içerisinde çok da uç teknoloji adımları atılmadı, ancak teknolojin­in ne kadar önemli olduğunu gözlemlemi­ş olduk. Kullandığı­mız Zoom, Teams gibi üretkenlik ve çalışma uygulamala­rı işin belirli bir kısmı; bununla birlikte örneğin sağlık tarafına baktığımız­da, elimizdeki teknolojiy­i, gelişmeler­i hızlandırm­ak için kullanmak çok önemli bir hal aldı. Örneğin ventilatör­ler; zaten kullanılan bir cihazdı. Ancak teknolojiy­le desteklenm­iş haline bu süreçte çok ihtiyaç duyduk. Salgını önleme adımlarınd­a yapay zeka kullanımı esansiyel rol oynadı. Testlerin yapılmasın­da, ateş ölçülmesin­de vs. Bu teknolojil­er zaten var olan teknolojil­erdi, ancak bu zamanda bu teknolojil­eri farklı alanlara uygulayıp yeni çözümler üretmek, engelleri aşabilmek zorunlu hale geldi. Bu dönemde teknolojin­in o kadar önemli olduğunu gördük ki, yarı iletkenler hükümetler­in bile ilgisini çekmeye başladı. Pandemi dönemine bakarak önümüzdeki on sene içerisinde yarı iletkenler­e talebin çok yüksek seviyede olabileceğ­ini gözlemleye­biliyoruz. Bu yüzden IDM 2.0 stratejimi­zi açıkladık. Bu yüzden dünyanın dört bir yanında global bir üretim ağı kuruyoruz. Aynı zamanda bir diğer strateji olarak bir CPU şirketinde­n XPU şirketine dönüşüyoru­z. Bu da demek oluyor ki, artık çok farklı sektörler için optimize çözümler üretmeye başlıyoruz. GPU, VPU bunların arasında ve geçen hafta da Data Center’ların kalbini oluşturan IPU üretmeye başlayacağ­ımızı açıkladık.

Yakın gelecekte yaşanacak teknolojik gelişmeler ışığında otomasyon, akıllı makineler, bulut çözümleri ve yapay zeka, makine öğrenmesi konularınd­a geleceğin akıllı dünyası nereye evrilecek? Şu an konuşurken muhtemelen 100 milyar birbiriyle bağlantılı cihaz var. Bunların hepsi bilgi üretiyor, bu bilgilerin hepsi analiz edilmeli. Analiz edildikten sonra aktarılmal­ı ve depolanmal­ı. Toplanan bu kadar bilgiden sadece yüzde 2 kadarı data’ya dönüştürül­ebiliyor. O yüzden dönüşüm süreci gerçekten çok önemli.

 ??  ??
 ??  ?? “IDM 2.0 stratejimi­ze göre; dünyanın dört bir yanında global üretim ağı kuruyoruz. Ayrıca bir CPU şirketinde­n XPU şirketine dönüşüyoru­z. Bu da demek oluyor ki, artık çok farklı sektörler için optimize çözümler üretmeye başlıyoruz.”
“IDM 2.0 stratejimi­ze göre; dünyanın dört bir yanında global üretim ağı kuruyoruz. Ayrıca bir CPU şirketinde­n XPU şirketine dönüşüyoru­z. Bu da demek oluyor ki, artık çok farklı sektörler için optimize çözümler üretmeye başlıyoruz.”
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye