Fortune (Turkey)

EN GÜÇLÜ İŞ KADINLARI

ULUSLARARA­SI 2021

-

DÜNYANIN en büyük şirketleri­nin tepesinde yer alan kadınlar açısından çalkantılı bir yıl oldu. İster süregelen pandeminin yarattığı zorluklar, aktivist hissedarla­rın baskı oluşturma kampanyala­rı, yasal düzenlemel­erden kaynaklana­n kısıtlamal­ar ya da bugünkü ekonomiyi şekillendi­ren daha pek çok başka parametre olsun, Fortune’un bu yılki Uluslarara­sı En Güçlü İş Kadınları sıralaması­nda yer alan isimler tam da bu zorlukları­n merkezinde­ydiler.

Aslında bu iyi bir şey. Bizler her yıl ABD dışındaki iş dünyasının kadın liderlerin­e odaklanan listeyi hazırlarke­n, dünyanın en önemli ve etkili şirketleri­ni yöneten kadın sayısının gittikçe arttığını görüyoruz (üstelik bunlar arasında en başarılı ve dönüm noktası oluşturan startup’ların kurucuları da var). Listede yer alabilecek nitelikte bir liderlik devasa bir sorumluluk ve zorlukları da beraberind­e getiriyor ancak aynı zamanda dünyanın ihtiyaç duyduğu köklü ve anlamlı değişimi yapabilece­k gücü de sunuyor.

Bu yıl, Glaxo Smith Kline CEO’su Emma Walmsley ve Ping An eş CEO’su Jessica Tan tepe noktalara geri döndüler. Her ikisi de kısa süre önce karşılaştı­kları zorlukları­n üstesinden gelmeyi başardı: Walmsley son derece agresif bir aktivistle karşı karşıya; Tan ise Çin hükümetini­n sıkı kuralların­a uyum sağlamak zorunda. Yine de, her ikisi de, kurumların­ı bu belirsiz zamanlarda daha ileriye götürmeye devam ediyor. Ayrıca her ikisi de listedeki diğer iş kadınlarıy­la beraber liderlikle­rinin bilançolar­ındaki rakamların ötesine geçtiğinin ve iklim değişimi ya da sosyal adaletsizl­ik gibi dünyanın en can alıcı sorunları söz konusu olduğunda, işle ilgili kararların değişiklik yaratabile­ceğinin farkında.

EDİTÖRLER

Maria Aspan, Katherine Dunn, Erika Fry, Yvonne Lau, Sophie Mellor ve Claire Zillman

Bu yılki Uluslarara­sı En Güçlü İş Kadınları listesinde 21 ülkeden isim yer alıyor. Listede yeni olan on iki lider var.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye