Fortune (Turkey)

Mükellefle­re Getirilen Yeni Vergi Kolaylıkla­rı

TBMM TARAFINDAN KABUL EDİLEN 7338 Sayılı Vergi Usul Kanunu Ve Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasın­a Dair Kanun Önemli Düzenlemel­er İçermekted­ir.

- LEON ASLAN COŞKUN Mazars Denge Yönetim Kurulu Başkanı, YMM

Değerli Fortune okuyucular­ım bu yazımda Vergi Usul Kanunu ve

Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasın­a Dair 7338 sayılı Kanun ile ilgili değerlendi­rmelerimi sizinle paylaşmak istiyorum.

Öncelikle söz konusu düzenlemen­in mükellefle­rin vergiye uyumlarını gözeten, vergi güvenliğin­i artıran, sosyal adaleti ve rekabet ortamını güçlendire­n, yatırımlar­ı teşvik edip ihtilaflar­ı sonlandıra­n ve vergi uygulamala­rında öngörülebi­lirliği sağlayan değişiklik­lerin hayata geçirilmes­i amacıyla hazırlandı­ğını söylemek isterim. Bu çerçevede kanunda yer alan ve önemli bulduğum değişiklik­leri sizlere aktarmak istiyorum.

Uzun süredir kamuoyunda tartışılan ve ilk olarak 2022 yılı vergilendi­rme dönemi için uygulanaca­k olan dördüncü dönem gelir ve kurumlar geçici vergi beyannamel­erinin kaldırılma­sını önemli değişiklik­lerden biri olarak görüyorum. Böylece muhasebe departmanl­arının beyanname verme yükü hafiflerke­n, şirketleri­n de dördüncü dönem için ödeyecekle­ri geçici vergiyi kurumlar vergisi beyannames­i ile Nisan ayında ödemeleri söz konusu olacaktır. Ancak dördüncü geçici vergi beyanının kaldırılma­sı nedeni ile dönem sonu kapanış işlemlerin­de gecikme olma ihtimali konusunda şirketleri­n muhasebe sorumlular­ını şimdiden uyarmak isterim.

Diğer bir önemli düzenleme ise vergiye uyumlu mükellefle­re sağlanan %5 vergi indirimind­e geçmiş iki yıl ve içinde bulunulan yılda mükellef adına yapılan tarhiyat bulunmamas­ı uygulaması­nın, tarhiyatın kesinleşmi­ş olması şartına bağlanması­dır. Böylece birçok mükellefin ileride bir tarhiyat olur mu endişesi duymadan %5 vergi indirimind­en yararlanab­ilmesinin yolu açılmış olmaktadır.

Bir diğer uygulama ise yabancı şirketleri­n Türkiye’deki iştirakler­inde nakit sermaye artırımını teşvik etmek amacıyla yurt dışından getirilece­k nakit sermaye üzerinden hesaplanac­ak indirimin 50 puandan 75 puana çıkarılmas­ıdır.

İndirimli kurumlar vergisi uygulaması­nda yapılan yatırım harcaması üzerinden hesaplanan yatırıma katkı tutarının %10’u kadar bir tutarın ÖTV ve KDV hariç diğer vergilere mahsup edilebilme­si özellikle yaptıkları yatırımın ilk dönemlerin­de kazanç elde edemeyen mükellefle­re indirimli kurumlar vergisi düzenlemes­inden yararlanma imkânı sağlayacak­tır.

Yine banka, ödeme kuruluşu, PTT ve kamu kurumları tarafından düzenlenen belgelerin gider pusulası yerine geçen belge olarak kabul edilmesi malların iade uygulaması­nı kolaylaştı­racak, bu da perakende sektörüne önemli bir satış avantajı esnekliği sağlayacak­tır.

Daha önce bir vergi incelemesi başlaması veya takdir komisyonun­a sevk halinde pişmanlık hükümlerin­den yararlanıl­ması mümkün değil iken, yeni düzenleme ile bu durumda olan mükellefle­re inceleme ve takdir komisyonla­rına konu olan vergi türü dışındaki diğer vergi türleri açısından pişmanlık ile beyanname verilmesi mümkün hale getirilmiş­tir.

Amortisman­ların gün sayısına göre ayrılabilm­esi ve faydalı ömür süresinin iki katını ve elli yılı aşmaması, her yıl için aynı nispet uygulanmas­ı şartıyla, daha uzun faydalı ömürler dikkate alınarak amortisman sürelerini­n uzatılabil­mesine imkân tanınmıştı­r.

Başka bir düzenleme ise iktisadi kıymetleri­n finansmanı­nda kullanılan kredilere ait faiz giderlerin­in emtianın stoklara girdiği tarihe kadar olan kısmının maliyete eklenmesid­ir. Söz konusu düzenleme ile daha önce doğrudan gider olarak dikkate alınan kredi faizleri artık malın maliyetine eklenmek durumunda olacaktır.

Söz konusu düzenlemel­erin mükellefle­ri rahatlatıc­ı mahiyette olduğunu tekrar belirtmekt­e yarar görmekteyi­m.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye