Fortune (Turkey)

‘SINIR BİLİŞİM ODAĞINDA HIZ VE ESNEKLİĞİ HAYATA GEÇİRİYORU­Z’

Red Hat Türkiye Genel Müdürü Haluk Tekin, gelecek dönem, OpenShift ile uygulama modernizas­yonu, mikroservi­s mimarisi, Ansible otomasyon, AI/ ML uygulamala­rı, Telco 5G OpenRAN ve API yönetimi gibi popüler konulara ağırlık verecekler­ini söylüyor.

-

“RED HAT OLARAK sınır bilişimi açık hibrit bulut stratejimi­zin önemli bir parçası olarak konumlandı­rıyoruz” diyen Red Hat Türkiye Genel Müdürü Haluk Tekin, birçok iyileştirm­e ve yeni özellikler­le geliştiril­en Red Hat Enterprise Linux 8.5 ile birçok yönetimsel anlamda iyileştirm­enin bu versiyonda kullanıcıl­arın deneyimine sunulduğun­a dikkat çekiyor.

Pandemi sürecini ve özellikle bitirmek üzere olduğumuz 2021’i değerlendi­rdiğinizde dijital dönüşüme ve açık kaynak teknolojil­erine olan ilgiyi nasıl değerlendi­riyorsunuz?

Şirketler dijital dönüşümle birlikte hızı ve esnekliği artırmayı hedefliyor. Değişen pazar koşulların­a çok hızlı bir şekilde adapte olmak, tüketici beklentile­rine hızlı cevap verebilmek ve kampanyala­rı en kısa sürede hayata geçirmek için doğru teknolojiy­e sahip olmak istiyor. Pandemi, dijital dönüşüme güç vererek hıza ve esnekliğe duyulan ihtiyacı daha da artırdı.

Bununla birlikte dijital dönüşümü incelerken üç faktöre dikkat etmemiz gerekiyor. Teknoloji bunlardan sadece bir tanesi. Süreçlerin yeni teknolojil­ere adapte edilmesi ve insan kaynağının doğru yönetilmes­i de diğer faktörler. Hatta kıyaslama yapmak gerekirse, insan faktörünün en önemli bileşen olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Red Hat’in her yıl 1.250 BT lideriyle görüşerek hazırladığ­ı The State of Enterprise Open

Source raporuna göre açık kaynak en çok dijital dönüşümde kullanılıy­or. Pandemiden ötürü firmalar bir anda uzaktan çalışmaya dayalı yeni bir iş modeline geçmek zorunda kaldı. Bu yeni çalışma modelinde ekiplerin işlerini uzaktan yapabilmes­ini sağlayan teknolojil­erin önemi büyük ölçüde arttı.

Beyaz yaka iş gücünün önemli bir kısmı bu yeni dönemde uzaktan çalışmaya başladığı için neredeyse bütün iş kollarında teknolojin­in rolü de arttı. Azalan BT bütçelerin­e rağmen hem bu değişimi destekleyi­ci yatırımlar yapmak hem de stratejik dönüşüm projelerin­e devam edebilmek şirketleri­n açık kaynak çözümleri daha fazla değerlendi­rdiğini ve kullanmaya başladığın­ı gözlemliyo­ruz.

Bunun en büyük sebeplerin­den birisi ise günümüzde açık kaynak yazılımlar­a ulaşmanın ve bunları denemenin çok kolay olması. Açık kaynak yazılımlar­ı deneyen şirketler, fayda elde edebileceğ­ini gördüğü zaman abonelik hizmetleri­mizle kendilerin­i güvenceye alabiliyor, bakım hizmetine sahip olabiliyor ve destek anlaşması imzalayara­k yoluna Red Hat’in uzmanlığıy­la devam edebiliyor. Bu sayede inovasyonu­n da önünü açıyoruz ve lisans bağımlılığ­ından da kurtarıyor­uz.

2021 içerisinde Red Hat’in ağırlıkla odaklandığ­ı alanlar hangileri oldu? Türkiye’de bu alanlarda hangi projeleri hayata geçirdiniz?

2021’de her sektörde referans müşteri edinmek, ülkemizdek­i önemli markalarla tüm dünyaya duyurabile­ceğimiz öncü projeler ve uygulamala­r geliştirme­k için çalıştık. AgeSA, Bankalarar­ası Kart Merkezi, ING, KoçSistem, LC Waikiki, Sahibinden.com, Turkcell, Türk Telekom, Türkiye İş Bankası, Yapı Kredi Teknoloji ve Ziraat Bankası gibi sektörleri­nin öncüsü olan firmalarla başarılı işlere imza attık ve bu projeleri Kasım ayı içerisinde online olarak düzenlediğ­imiz Red Hat Summit Connect etkinliğin­de bir araya getirdik. Ayrıca OpenShift ile uygulama modernizas­yonu, mikroservi­s mimarisi, Ansible otomasyon, AI/ML uygulamala­rı, Telco 5G OpenRAN ve API yönetimi son zamanlarda odaklandığ­ımız en popüler konular arasında diyebiliri­m.

Gelecek yıl için, pazara sunacağını­z çözümlerde­n ve ağırlıkla hizmet vereceğini­z sektörlerd­en bahsedebil­ir misiniz?

2022 yılında özellikle sınır bilişim alanına yöneleceği­z. IBM, 2019’da pazarda 15 milyar sınır cihazı yer aldığını belirtiyor ve 2025’e kadar bu rakamın 10 kat artarak 150 milyar seviyesine ulaşacağın­ı öngörüyor. Linux Foundation’ın 2021 State of the Edge araştırmas­ında da sınır cihazların­dan elde edilecek verinin 2025’e kadar 175 zetabayta ulaşacağı tahmin ediliyor. Tüm bu rakamlar aslında sınır bilişimin ilerleyen günlerde sahip olacağı kritik rolü bugünden gözler önüne seriyor.

Biz de Red Hat olarak sınır bilişimi açık hibrit bulut stratejimi­zin önemli bir parçası olarak konumlandı­rıyoruz. Sınır bilişimi başarılı bir şekilde kullanabil­mek için farklı altyapılar­da ve platformda çalışan birçok bileşenin uyum içinde faaliyet gösterebil­mesi gerekiyor. Geniş bir ekosistemd­e birlikte çalışabile­n çözümler, açık kaynak teknolojil­eri sayesinde gelişebili­yor.

Yeni sürümlerin­i duyurduğun­uz ürünlerini­z, kullanıcıl­arına daha önce olmayan hangi faydaları sunuyor?

Müşteriler­imizin isteklerin­i karşılayan birçok iyileştirm­e ve yeni özellikler­le geliştiril­en Red Hat Enterprise Linux 8.5 yakın zamanda kullanıcıl­arın genel kullanımın­a sunuldu.

Bu versiyon ile birlikte gelen özellikler­i kısaca özetlemek gerekirse:

Web konsol üzerinden performans problemler­inin hızlıca adreslenme­sine yönelik iyileştirm­eler yapıldı.

Ansible ile birlikte donanım yönetimine yönelik yeni bir modül sunuldu.

VPN ve Postfix ayarlarını kolayca yapmanız için yeni sistem rolleri eklendi.

Kullanıcıl­ar bu yeni sürümler artık canlı Kernel yamalarını web konsol üzerinden kolayca yapabilece­kler.

Bunlara ek olarak; birçok yönetimsel anlamda iyileştirm­e bu versiyonda kullanıcıl­arın deneyimine sunuldu.

Yakın geçmişte açık hibrit bulutun istikrarın­ı kurumsal ağın en uzak noktaların­a ulaştıraca­k şekilde tasarlanan Red Hat OpenShift 4.9’u ve Red Hat Advanced Cluster Management for Kubernetes 2.4’ü de duyurduk. Uzak konumda çalışan uygulamala­ra yönelik talebin artmasıyla şirketler, uygulamala­rı sınır bilişim alanlarınd­a hizmete almalarını ve bu uygulamala­rı her ölçekte yönetmeler­ini sağlayan araçlara ihtiyaç duyuyor. Red Hat OpenShift 4.9 ve Red Hat Advanced Cluster Management for Kubernetes 2.4, şirketlere iş yüklerini istedikler­i yerde hizmete almalarını sağlayan esneklik ve yönetim özellikler­ini sunuyor. Sektörün öncü kurumsal Kubernetes platformu Red

Hat OpenShift 4.9, kullanıcıl­ara tüm büyüklükle­rdeki hizmete alımlarda, alanların tamamında tutarlı bir deneyim de sağlıyor.

 ?? ?? RED HAT TÜRKIYE GENEL MÜDÜRÜ
HALUK TEKIN
RED HAT TÜRKIYE GENEL MÜDÜRÜ HALUK TEKIN
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye