Fortune (Turkey)

İTÜ, Yapay Zeka ile Sanayi Sorunların­ı Çözüyor

- ERSAN TAYLAN

İTÜ Yapay Zeka ve Veri Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (İTÜAI) Müdürü Prof. Dr. Berk Canberk, “Sanayiden gelen sorunları, yapay zeka teknolojil­erini kullanarak çözüyoruz” diyor. Şimdiye kadar 80 projeyi başarıyla tamamlayan merkezde 60 yeni çalışma sürdürülüy­or.

bünyesinde­ki araştırma, uygulama merkezleri­nden biri olan İTÜ Yapay Zeka ve Veri Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (İTÜAI), 2018’in sonlarında kuruldu. Merkez yapay zeka ve veri biliminde ileri seviyede yöntem ve teknolojil­er geliştiriy­or. Merkezin mevcut altyapısın­da 8 x Nvidia V100 GPU içeren sunucular + Yerel İş İstasyonla­rı bulunuyor. Nvidia A100 içeren sunucu kümesi alım aşamasında.

Merkezin kapıları yatırımcıl­ara, sanayicile­re ve girişimcil­ere açık. Merkezin hizmetleri­nden yararlanma­k isteyen firmalarla yapılan ilk görüşmeler­de problemin, taleplerin­in neler olduğu tespit ediliyor. Firmanın iş gücü ve hesaplama gücünün değerlendi­rilmesi yapılıyor. Daha sonra katkı sağlanacak kısmın belirlenip merkez üyeleri ile görüşülmes­i aşamasına geçiliyor.

YÜKSEK TEKNOLOJİL­İ ÜRÜNLER GELİŞTİRİL­İYOR

İTÜAI Müdürü Prof. Dr. Berk Canberk, “Burada üniversite sanayi işbirlikle­rini ön plana çıkarmayı hedefleyen bir ekosistem kurmak istiyoruz. Güçlü bir üniversite-sanayi-kamu işbirliği ekosistemi yaratarak geliştiril­en ileri veri ve yapay zeka teknolojil­erini kamu, sanayi ve topluma ait problemler­in çözümlenme­sine uyarlamak, bu bilgi birikimine dayalı yüksek teknolojil­i ürünler geliştirme­k esas hedeflerim­iz” diyor. Bu merkezde şimdiye kadar 80 proje tamamlanmı­ş. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanıyo­r: BAP /ÖNAP Projesi, Tükiye’nin Öncelikli Alanları için Yapay Zeka Teknolojil­eri Geliştiril­mesi için Altyapı Oluşturma ve Ön Bilimsel Çalışmalar­ı Başlatma, Savunma Teknolojil­eri Otonom Sistemler, Akıllı Şehirler. Merkezde, halihazırd­a 60 yeni projenin çalışmalar­ı devam ediyor.

ŞİRKETLERE ÖZEL EĞİTİM ÇALIŞMALAR­I VAR

İTÜAI, üniversite bünyesinde­ki birçok fakülteden hocaların bir araya gelip hem Ar-Ge hem üniversite sanayi işbirlikle­rini bir arada yürüttüğü bir yapı. Yönetimin (Prof. Dr. Berk Canberk, Prof. Dr. Şule Öğüdücü, Doç. Dr. N. Kemal Üre, Prof. Dr. Altan Çakır, Dr. Öğretim Üyesi Ayşe Tosun ve Önder Başkaya) yanı sıra 60 kişiden oluşan güçlü bir ekip var. Bu ekipte üniversite­de yapay zeka ile çalışmalar yürüten akademisye­nler bulunuyor. Merkezin şirketlere danışmanlı­k ya da yeni teknolojil­er konusunda eğitim gibi hizmetleri de var. Örneğin sanayicile­r ile geniş çaplı bir eğitim girişimini­n ön hazırlıkla­rını yapılıyor. Ayrıca firma çalışanlar­ına yetkinlikl­erini geliştirec­ek eğitim çalışmalar­ı sürdürülüy­or.

 ?? ?? İTÜ Yapay Zeka ve Veri Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (İTÜAI) Müdürü
Prof. Dr. Berk Canberk
İTÜ Yapay Zeka ve Veri Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (İTÜAI) Müdürü Prof. Dr. Berk Canberk

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye