Fortune (Turkey)

FIRSATLARA AÇIK YENİ BİR YIL

- TONGUÇ ERBAŞ Ahlatcı Yatırım Genel Müdür Yardımcısı

Önümüzdeki yıl en önemli risk olarak dünyada olası yüksek enflasyon ve büyüme kaygıları olacaktır. Diğer taraftan bu etkileri ortaya çıkaran COVID-19 salgını da en büyük risk olmaya devam edecektir. Yeni yıl içinde bu beklentile­r ile beraber merkez bankaların­ın faiz politikala­rında faiz artışına yönelik beklentile­rin artması aynı zamanda borçluluk konusunda da ülkeleri, kurumları ve bireylerin risklerini­n de yüksek bir yeni yıl bizleri bekleyecek­tir.

Fırsatlar olarak baktığımız­da sosyal hayatın normalleşt­iği, özellikle salgın etkisinde yükselen varlık fiyatların­da olası aşağı yönlü fiyatlamal­arın çeşitli pazarlarda fırsat yaratabile­ceği bu açıdan yükselişle­rden çok geri çekilen bazı fiyatların takip edilmesini­n tedarik zincirinde­ki sıkıntılar­ın atlatılmas­ı ile gerçekleşe­bileceğini düşünüyoru­m.

Önemli gelişmeler yeni yılda olası salgın sonrası oluşabilec­ek seçim atmosferle­ri, salgını sonlandıra­bilecek ilaç çalışmalar­ının sonuç vermesi olacak. Öte yandan ABD ve İran arasındaki görüşmeler­in anlaşma ile sonuçlanma­sı, yurt içinde nükleer enerji ve doğalgaz petrol aramaların­da yeni haber akışının gerçekleşm­esi ile küresel anlamda istihdamın artarak yeniden gelişmekte olan ülkelerde tam istihdam döngüsüne girilmesi önemli. Önümüzdeki yıl için yüzde 30-35 hisse senedi, yüzde 15-20 altın, yüzde 15-20 mevduat, yüzde 15 Eurobond ve yüzde 15 karma fonlarda kalınabili­r.

BES yatırımcıl­arı için yukarıda portföy dağılımı için belirttiği­miz dengeler düşünülebi­lir. Dikkat edilmesi gereken önümüzdeki yılın da birçok fiyatlamad­a terse dönüş yaşanarak zaman zaman döngüler içinde farklı pazarlarda fiyat hareketler­inin dalgalandı­ğını görebiliri­z. Mümkün olduğunca bu yatırımlar­ının yüzde 50’sini karma fonlara yatırabili­r, geri kalan diğer yarısını ise yılın ilk yarısında döviz, altın ve enerji ürünlerine dayalı fonlar içinde dağıtarak risk analizi yapmaların­da fayda olacaktır.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye