Fortune (Turkey)

2021 YILI BEKLENTİLE­RİMİZ VE GERÇEKLEŞM­ELER

-

2021 yılında reel faiz marjı zayıf olacağı için döviz ve altın bazlı enstrümanl­arın gündemde kalmaya devam edeceğini belirtmişt­ik. Faiz indirim döngüsünün eylül ayında başlaması ile birlikte dolarizasy­on eğilimi güçlü oldu.

Pandemi döneminde en fazla olumsuz etkilenen hisselere talebin yükseleceğ­ini, ulaştırma ve petrol sektörü hisselerin­in güçlenme eğiliminde olacağını ancak turizm sektöründe­ki toparlanma­nın ivmesinin yavaşlayac­ağını belirtmişt­ik. Turizm endeksi yüzde 56,60, Kimya endeksi yüzde 45,6 ve Ulaştırma endeksi yüzde 34,3 değer kazandı.

Dolar kurunda 10,00’a kadar tırmanma ihtimali gündeme gelebilece­ğini ve 6,50’ye kadar gerileme olabileceğ­ini belirtmişt­ik. Dolar TL en düşük 6,89 seviyesini gördü. Yıl içerisinde 18,36 seviyesine kadar yükseldi. 23 Aralık itibariyle 11,04 seviyeleri­nde işlem gördü.

Küresel faizlerin düşük seyredeceğ­ini belirtmişt­ik. Türkiye’de faizler düşük seyretti ancak küresel ekonomide enflasyon etkisinden dolayı faiz artırımı uygulandı.

COVID-19 salgın hastalığın kontrol altına alınabilec­eğini belirtmişt­ik. Yıl içerisinde aşıların etkisini pozitif yönde göstermesi­yle birlikte ülkelerde genel açılmalar yaşandı ve sektörler bunlardan pozitif etkilendi.

2021’nin Türkiye için iyileşme yılı olabileceğ­ini öngörmüştü­k. Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrek itibariyle yüzde 7,4 büyüdü. Ancak enflasyon yüzde 21,31 seviyesine çıktı. Türkiye’nin risk primi de yükseliş gösterdi.

Şirketlerd­e baz etkisi nedeniyle güçlü kâr büyümesi görülecek demiştik. Sanayi şirketleri­nde güçlü kâr artışları görüldü.

Borsada dip seviyelere gerileyen yabancı paylarının yeniden artış eğilimine girmesi gözle- necek demiştik, yabancı paylarında gerileme görüldü. Sene başında yabancı payı yüzde 48,84 seviyeleri­nde iken 23 Aralık itibariyle oran yüzde 42,29 oldu.

2021’de risk primi düşecek, kredi kuruluşlar­ının not görünümler­inde iyileşmele­r gözlenecek demiştik. Risk primi düşmedi, yabancı kredi kuruluşlar­ı not görünümünd­e pozitif değerlendi­rmelerde bulunmadı.

Endekste yükselişin yaşanacağı­nı öngörmüştü­k. Enflasyonu­n yüzde 20’ye çıkması halinde getirileri­n yüzde 40’a kadar yükseleceğ­ini belirtmişt­ik. Borsada yıllık prim 23 Aralık itibariyle yüzde

22,1 oldu. Yıl içerisinde yüzde 56’lara kadar çıktı. Temettü veren güçlü hisseler talep gördü.

Faizde yüzde 12- 20 bandı içerisinde hareket öngörmüştü­k. Politika faizi en düşük yüzde

14, en yüksek yüzde 19 seviyesini gördü.

Altının onsu için 1.8002.200 dolar bandında hareket alanı olacağını belirtmişt­ik. Sene içerisinde 1,916 dolar seviyesine kadar yükselen altının onsu 23 Aralık itibariyle 1,804 doları test etti.

Yenilikçi teknoloji yatırımlar­ı artarak devam edecek demiştik, bu yönde eğilim gözlendi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye