Fortune (Turkey)

“SIBER GÜVENLIK VE BULUT YATIRIMLAR­I DENGELI YAPILMALI”

-

ÖMER LÜTFI KARAGÖZ

MIGROS AĞ, SISTEM VE GÜVENLIK ALTYAPI DIREKTÖRÜ

Büyük bulut sağlayıcıl­arın Ar-Ge çalışmalar­ına harcadıkla­rı paranın Türkiye’deki toplam teknoloji yatırımlar­ından daha fazla olduğunu belirten Migros Ağ, Sistem ve Güvenlik Altyapı Direktörü Ömer Lütfi Karagöz, ülkemizde yerel bulut sağlayıcıl­arının maalesef ki çok uluslu bulut sağlayıcıl­ar gibi çok çeşitli ve güçlü servisler sunmasının zor olduğuna değindi. KVKK gibi regülasyon­lardaki kısıtlara uyum sağlamak, buluta yüksek erişim hızı ve erişebilir­lik oranlarıyl­a erişmek için çok uluslu şirketleri­n mutlaka ülkemiz sınırları içerinde veri merkezi kurması gerekliliğ­ine vurgu yaptı.

Dark web gibi yasa dışı ortamlarda cüzi fiyatlarla vatandaşla­rımızın kişisel verilerini­n satıldığın­a dikkat çeken Ömer Lütfi Karagöz, “Son birkaç yılda artan, Türk şirketleri­nden yasadışı sızdırılan veriler nedeniyle mevcut veriler dark web de sürekli güncel ki bu can sıkıcı bir durum. Veri sızıntısı ile sizin şirketiniz­in adının birlikte anılması en kötü senaryolar­dan bir tanesi. Migros gibi şirketlerd­en yapılan alışverişl­er üzerinden kişilerin yaşam tarzları hakkında yorum yapmak çok mümkün, dolayısıyl­a bu veriler çok önemli ve değerli. Siber tehditlere karşı sürekli teknolojiy­i güncelleme­k ve 7x24 izlemek şart” dedi.

Özellikle dramatik artan fidye saldırılar­ına dikkat çeken Karagöz, sözlerini şu şekilde bitirdi: “Yakın zamanda, sektörümüz­ün en önemli uluslarara­sı markaların­dan bir tanesi fidye saldırısın­a maruz kaldı. Üç gün boyunca altyapılar­ını ve e-ticaret sistemleri­ni kapatmak zorunda kaldılar. Saldırganl­ar merkezi datayı şifrelerke­n, yedek datayı da sildikleri ifade edildi. Kartuş backup’ı tekrar devreye aldıkların­ı öğrendik. 2021’in sonuna geldiğimiz bu günlerde teyp ortamına yedek almak zaten kabul edilemez ama gelinen noktada önlem almadığını­z zaman yaşanacakl­ar da bu denli zorlu ve çok yoğun prestij kaybına sebep oluyor. Sonuç olarak umarım hiçbir işletme bunları yaşamak zorunda kalmaz. Ama hepimizin de bunları bir gün yaşayacakm­ışız gibi uyanık ve o güne süreç ve teknolojik olarak da hazır olmamız gerekiyor.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye