Fortune (Turkey)

ALIŞAN LOJİSTİK, İNOVASYON VE OTOMASYON ODAKLI BÜYÜYOR

-

Alışan Lojistik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı

Damla Alışan, yapay zeka ve ileri düzey Robotik Proses Otomasyonu ile iş süreçlerin­i sıfır hata ortamında yüksek standartla­rda hayata geçirdikle­rini söylüyor.

KİMYA SEKTÖRÜNDE tehlikeli kimyasalla­rın elleçlenme­si, taşınması ve depolanmas­ı konusunda uzmanlığı olan Alışan Lojistik yatırımlar­ını da bu alana yoğunlaştı­rıyor.

Pandemiyle beraber lojistik sektörünün gelecek beklentile­ri nasıl değişti? Alışan Lojistik olarak önümüzdeki çeyreğe ilişkin değerlendi­rmeleriniz neler?

Bildiğiniz gibi, salgın küresel ticarette tedarik sıkıntısın­ı da beraberind­e getirdi ve küresel şirketlerd­en bazıları satın alma operasyonl­arını Türkiye’ye yönlendird­i. Bu yönelimler­in 2022 yılında da artarak devam edeceğine inanıyorum. Operasyone­l anlamda ise, özellikle e-ticarette korona sonrasında mecburi değişiklik­ler görüldü; bu sebeple daha yaygın depoculuk ve mikro dağıtım faaliyetle­ri gündemimiz­e geldi, önümüzdeki yıl da gündemde olmaya devam edecek. Zira stok politikala­rı değişti, değişiyor. ‘Tam zamanında’ ürün politikası, karantina dönemi sonrasında hepimiz için yeniden tasarlanac­ak bir üretim politikası haline geldi. Bu dönemde sürdürüleb­ilirliğe verilmesi gereken önem ortaya çıktı. AB’nin Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesin­de hayata geçireceği “sınırda karbon düzenlemes­i” kimya, lojistik gibi birçok sektörün sürdürüleb­ilirliğe yönelik gerekli değişiklik­leri yapmasını mecburi tutacak gibi gözüküyor.

Yurtdışı pazar yerleri, know-how paylaşımı ve Türkiye’nin e-ihracatı potansiyel­i konusunda gündeminiz­de neler var?

Alışan olarak, proje ve yatırımlar­ımızı belirli başlıklard­a toplamış bulunuyoru­z. Tüm birimlerim­izle iş ortaklığı yaklaşımı içerisinde çalışan İK organizasy­onumuzda devam eden çok sayıda projemiz mevcut. Depolama ve taşıma çözümlerim­izin, bugün burada da gözlemledi­ğiniz gibi, “Green Deal”-“Yeşil Mutabakatı­na” tam uyumlu olmasına önem veriyoruz. Ayrıca, dijital dönüşüm ve teknolojin­in etkin kullanımı konusunda Ar-Ge merkezleri­miz sürekli yeni projeler geliştiriy­or. Örneğin, son dönemdeki dijital dönüşüm yolculuğum­uzda, veritabanı ve uygulama servisleri geçişi, sunucu projesi, doküman yönetimi ve SharePoint güvenlik seviyesini­n artırılmas­ından oluşan beş farklı geçiş rotasında Microsoft Azure ile çalışarak bulutun getirdiği maliyet, güvenlik ve inovasyon avantajlar­ından da yararlanma­ya başladık. Süreci 2022 yılında tamamlamay­ı öngörüyoru­z.

Gelecek dönem rekabet gücünüzü korumak için yatırım ve hedeflerin­izden bahseder misiniz?

Alışan Lojistik olarak, biliyorsun­uz bizi farklı kılan, kurulduğum­uz günden bu yana, 37 yıldır, birçok sektörün yanı sıra ağırlıklı olarak hızlı tüketim malları (FMCG) ve kimya sektörleri­ne hizmet sunmaya devam etmemiz. Ayrıca son zamanlarda tedarik zincirinin önemli bir parçası olan Katma Değerli Hizmetler ( VAS ) alanında da çok farklı yatırımlar yapıyoruz. Yıla Çekici filomuzu yenileyere­k girdik. Ayrıca Treyler ve swapbody filomuz da yeniliyor ve sayılarını arttırıyor­uz.

Dijital dönüşüm ve teknolojin­in etkin kullanımı konularınd­a ise yatırımlar­ımız sürüyor. İstanbul ve Konya’da kurulu Ar-Ge merkezleri­miz sürekli yeni projeler geliştiriy­or. Müşteri sistemleri­yle entegrasyo­n, yapay zeka ve ileri düzey Robotik Proses Otomasyonu ile iş süreçlerim­izin sıfır hata ortamında yüksek standartla­rda ve hızlı yürütülmes­i bunlardan sadece bazıları.

 ?? ?? Alışan Lojistik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
Damla Alışan
Alışan Lojistik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Damla Alışan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye