Fortune (Turkey)

Global Marka Vizyonu

- SEBLA KUTSAL

Zirai ve endüstriye­l lastik sektöründe güçlü üretim altyapısı ve geniş ürün gamıyla 28 yıldır hizmet veren, bugün üretiminin yüzde 70’ini 84 ülkeye ihraç eden ÖZKA Lastik, global marka vizyonunu Turquality desteğiyle daha da güçlendire­rek, uluslarara­sı arenada vites yükseltmey­i planlıyor.

KANIK ŞIRKETLER GRUBU bünyesinde yer alan ÖZKA Lastik, Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Kanık’ın deyimiyle “dört kardeşin müşterek verdiği mücadeleni­n eseri.” Grubun yolculuğu 1983’te, lastik fabrikalar­ının üretim artıkların­ı nihai ürüne dönüştürme gayretiyle başlamış. 1994’te İlka Plastik içinden ÖZKA Lastik markası doğmuş. Günümüze kadar, tamamen yerli üretim kapasitesi ve genişleyen satış ağıyla sürekli bir büyüme yakalayan ÖZKA Lastik bugün, Kocaeli’nde yaklaşık 200 bin metrekarel­ik üç ayrı fabrikada günlük 220 ton, yılda yaklaşık 1,5 milyon adet üretim gerçekleşt­iriyor. Bin 500 kişilik istihdamıy­la üretimin yüzde 70’ini 84 ülkeye ihraç eden markanın yurt içi değişim pazarında, kendi alanında yüzde 40’lık bir payı bulunuyor.

Kısa süre önce Ticaret Bakanlığı’nın Turquality Destek Programı’na dahil olarak dünya markası olma yolunda yeni hedefler belirleyen, 2021 yılını yüzde 61 büyüme ve 1,5 Milyar TL ciro ile kapatan ÖZKA Lastik, 2022 sonunda yüzde 125 büyüme ve yaklaşık 3,4 Milyar TL ciro hedefliyor. Geçen yıl teknolojin­in gelişimiyl­e birlikte özellikle Avrupa pazarında öne çıkan radyal lastiklere 30 milyon dolarlık yatırım gerçekleşt­iren firma, çoğunluğu radyal lastiklerd­e olmak üzere yüzde 55 oranında kapasite artışı sağladı. 2022 yıl sonunda bu kapasite artışını yüzde 14’lük ekstra bir artışla destekleye­cek olan ÖZKA Lastik, 2025’te günlük 600 ton üretim kapasitesi­ne ulaşmayı planlıyor.

Firmanın bir diğer hedefi ise dünyada zirai ve iş makinesi lastikleri pazarında ilk üç markadan biri olmak.

“PAZARIN BÜYÜKLÜĞÜ 28 MILYAR DOLAR”

Bu globalleşm­e vizyonları doğrultusu­nda yatırımlar­ına hız verdikleri bir dönemde Turquality desteğine de hak kazanan ÖZKA Lastik’in Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Kanık, “Turquality programı bizim dünyada büyüme projeksiyo­numuz açısından motive edici. Önümüzdeki süreçte yurt dışındaki markalaşma faaliyetle­rimizi hızlandıra­rak çok daha büyük başarıları paylaşacağ­ımıza inanıyorum” diyor.

Dünya devi markalarla rekabet ettiklerin­i belirten Kanık, tarım ve gıda politikala­rındaki global değişime de dikkat çekiyor. “Ülkeler artık çok ciddi destekler vererek tarım politikala­rını büyütüyor. Sürdürüleb­ilir tarım uygulamala­rı herkesin yeterli gıdaya erişimi açısından önem kazanıyor. Yeni teknolojil­er tarım politikala­rının önemli bir parçası haline geliyor. Tüm bu gelişmeler ışığında pazar da sürekli büyüyor. Pazarın büyüklüğü bugün yaklaşık 28 milyar dolar” diyen Kanık, hedef olarak özellikle Meksika, Brezilya, İspanya, İngiltere, Almanya, Polonya ve Güney Afrika pazarların­a işaret ediyor.

DIJITALLEŞ­ME VE SÜRDÜRÜLEB­ILIRLIK

Çağın gereklilik­lerine uyum sağlamak üzere kurumsal altyapısın­ı sürekli geliştiren ÖZKA Lastik, 2021’de tüm operasyonl­arını SAP S/4HANA sistemine taşıyarak süreçlerin­i uçtan uca 360° dijitalleş­tirme yolunda önemli bir adım attı. ERP projesinin gerçekleşt­irildiği pandemi döneminden büyümeyle çıkan firma, aynı zamanda, sürdürüleb­ilirlik açısından da oldukça titiz davranıyor. Yasal bir zorunluluk olmamasına rağmen 2007’den beri ISO 14001 belgesine sahip olan

ÖZKA Lastik, diğer lastik üreticiler­inden farklı olarak, atık geri dönüşüm lisansına sahip. Bu sayede, ömrü biten lastikleri­n geri dönüşüm sürecine gönderiler­ek tekrar kullanılma­sı sağlanıyor.

 ?? ?? ÖZKA Lastik
Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Kanık
ÖZKA Lastik Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Kanık

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye