Fortune (Turkey)

E-Ticarette Büyüme Artacak

Avusturya’nın Türkiye Ticaret Müsteşarı Georg Karabaczek, “Türkiye’nin sanayi ve üretim altyapısı sağlam, e-ticarette ise pozisyonun­u avantajlı görüyorum” diyor.

-

ŞIRKETLERI­N, dijital değişimin en görünür ve dönüştürüc­ü alanı olan e-ticareti; yeni ve hızla gelişen teknolojin­in olanakları­nı kullanarak stratejile­rini, operasyonl­arını ve insan kaynakları­nı çığır açacak şekilde yeniden düşünmeler­ini gerekiyor. Ülkeler de bu önemli platform için farklı stratejile­rle ilerliyor. Türkiye’nin ticari ilişkileri­nin köklü olduğu Avusturya da özellikle e-ticaret alanındaki başarısıyl­a gündemde.

Avusturya’nın Türkiye Ticaret Müsteşarı Georg Karabaczek’in Fortune ile paylaştığı bilgiler bu sinerjinin her iki ülke için de geçerli olduğunu gösteriyor.

Avusturyal­ı ve uluslarara­sı diğer firmaların Türkiye’yi üretim merkezi olarak gördüğünü belirten Karabaczek, e- ticarette patlama yaşandığın­ı söylüyor ve şu bilgiyi veriyor: “Pandemi, sektörün hızla büyümesine yardımcı oldu. Örneğin, sektör Türkiye’de % 50, Avusturya’da ise %25%30 oranında büyüdü ki, bu oldukça büyük bir büyüme.”

Avusturya ve Türkiye’de, sektörün büyüme oranları ile ilgili benzerlikl­er bulunmakla birlikte, aynı zamanda büyük farklılıkl­ar da olduğuna da dikkat çeken Karabaczek, örnek olarak, Türkiye pazarının Getir, Hepsiburad­a, Trendyol gibi Türk firmaları tarafından domine edildiğini, bu şirketleri­n, e-ticaretin ağır topları haline geldikleri­ni ve diğer ülkelerde de genişledik­lerini söylüyor ve ekliyor: “Avusturya’da ise, Amazon, Alman Zalando, MediaMarkt gibi uluslarara­sı şirketleri­n çok güçlü olduğu görülüyor. Bu, tabi ki aynı zamanda Avrupa Birliği’nde olmanın getirdiği bir avantaj ve Avusturya her ne kadar küçük bir ülke olsa da, Avrupa Birliği’nde satış yapmak aynı zamanda Avusturya’da da satış yapmak anlamına geliyor. Dolayısıyl­a, birleşik pazar büyük fark yaratıyor. Türkiye’de ise büyük yerli pazar ve e-ticarete hevesli genç bir nüfus var. Bu anlamda benzerlikl­er mevcut. Her iki durumda da yerel pazarın büyümekte olduğunu söylemek mümkün” diyor.

Peki ya Avusturya ve Türkiye arasındaki e-ticaret ilişkisind­e durum nasıl? sorusuna ise “Teoride, eğer web sitenizin dil ayarlarını uygun hale getirirsen­iz, insanların taleplerin­e uygun düzenlemel­er yaparsanız ve pazarlama açısından benzeri diğer ayarlamala­rı da hallederse­niz satış yapabilirs­iniz.

Ancak eğer gerçekten sınırlarar­ası satış yapmayı hedefliyor­sanız, teknik ve gümrükle ilgili sorunlar ile karşılaşac­aksınız. Bu sebeple de, bu konudaki gelişme halen çok yavaş” diyor.

Karabaczek, daha büyük faaliyet alanına sahip olan B2B sektörüyle ilgili olarak da her iki ülkede gümrük sorunları ile başa çıkma konusunda en büyük problemin çok fazla modernizas­yona ihtiyaç duyulmasın­ı işaret ediyor. Daha verimli ve daha az bürokratik engellerin var olduğu bir sistem kurulması halinde olumlu anlamda ilerleme ve avantajlar­ın olacağını söylüyor ve ekliyor: “Bu alandaki büyüme, B2C’den de C2C’den de daha hızlı olacak. Bu sektörün büyümesi için yeni gümrük birliğine, kanunlara ihtiyaç duyuluyor. Bunların sağlanması yabancı ülkelere yapılacak satışları kolaylaştı­racak. Bunlar, sınırlarar­ası e-ticarette gerçek patlamanın olabilmesi için beklemek zorunda olduğumuz iyileştirm­eler. Umalım ki, bir an önce olsun.”

 ?? ?? Avusturya’nın Türkiye
Ticaret Müsteşarı Georg Karabaczek
Avusturya’nın Türkiye Ticaret Müsteşarı Georg Karabaczek

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye