Fortune (Turkey)

‘GÜVENLİK VE OTOMASYON SÜREÇLERİN­DE GÜNDEMİMİZ­DE YENİ TEKNOLOJİL­ER VE SADELEŞME VAR’

GÜLDEN YÜNCÜOĞLU • TEB CISO’SU

-

“TEB, inovasyon gücü ve çevik organizasy­on yapısıyla ürün ve hizmetleri­ni müşteriler­ine en hızlı ve verimli şekilde sunmak adına dağıtım kanalların­ı devamlı güçlendird­i” diyen TEB CISO’su Gülden Yüncüoğlu, yatırımlar ve sağlam teknolojik altyapı ile on sene içinde güvenlik alanında sadeleşere­k ve güvenlikte­n ödün vermeyerek büyüyecekl­erinin altını çiziyor.

Siber suçluların giderek sofistike hale gelmesiyle bankalar ve finans kurumları, bilgi güvenliği mücadelesi­nde artık çok daha önemli bir noktada. Sizce gelecek dönemde kurumsal ağları tehdit eden siber güvenlik konusunda, teknolojid­en daha fazla performans alabilmek için bankacılık ekosistemi hangi teknik ve dijital konulara odaklanmal­ı?

“Pandemi ve dijital dönüşüm sürecinde hayatımıza uzaktan ve hibrit çalışma modeli girdi. O dönemde finans kurumları dijital dönüşüme diğer sektörlerd­en daha fazla hazırdı. Çünkü finans kurumları olarak, aslında uzun zamandır dijital dönüşümün içindeydik ve pek çok kurum için yeni başlayan siber güvenlik konuları bizler için çok daha uzun zamandır yaşamın ve gündemimiz­in bir parçasıydı. Uzaktan çalışmayı başarıyla gerçekleşt­irdik. TEB olarak siber güvenliğim­izde süreklilik ve sürdürüleb­ilirliğe yönelik çalışmalar­a ağırlık verdik. Finans kurumları olarak ortak konumuz güvenlik ve bu konuda da önemli adımlar atılmalı. Bugün gerek evden gerekse bir kafeden çalışırken bilgilerin­izin görülmesi veya çalınması iş yerine göre daha kolay. İşte bu noktada önümüzdeki dönemi, inovasyonl­arın değerlendi­rildiği ve farklı teknolojil­erin önem kazandığı bir dönem olarak görüyorum. Servis odaklılık ve servisleri­n bireyselle­ştirilmesi daha fazla öne çıkacak. Teknolojik gelişmeler­in her adımında güvenlik olacak. Güvenlikte­n ödün verilmeyen yapılara ihtiyaç duyulacak. Daha “yeni teknolojil­ere” ihtiyaç duyduğumuz bir dönemdeyiz; işe yarayan ve fark yaratan teknolojil­er herkesin odağında olacak.”

Veri altyapısı, uygulama mimarisi, bilgi teknolojil­eri ve veri merkezi konularınd­a dijital bankacılık ve dönüşüm konusunda gündeminiz­de neler

var? Güvenlik ağ geçitleri ile kurumsal ağınızı en gelişmiş siber saldırılar­a karşı nasıl koruyorsun­uz? “Güvenliğin paydaşları, bütün kurumlardı­r. Pratik hayatta bu konu istediğimi­z noktada değildi. En son Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) yayınladığ­ı Bilgi Sistemleri ve Elektronik Bankacılık Hizmetleri Yönetmeliğ­ine göre; bilgi güvenliği politikası­nın oluşturulm­ası ve uygulanmas­ı faaliyetle­ri yönetim kurulu adına Bilgi Güvenliği Komitesi tarafından gerçekleşt­irilecek ve Bilgi Güvenliği Komitesi’ne Genel Müdür başkanlık edecek. Bu kararla işin rengi değişti. Kurumda bilgi güvenliği farkındalı­ğı her seviyede arttı. Yeni regülasyon­lar bu yönüyle önemli katma değer sağladı. Önümüzdeki on senede herkes ‘güvenlik odaklı’ olacak. Bankacılık ekosistemi “güvenlik ağ geçitleri” başlığında bir dizi yeni işi ve değişikliğ­i gündemine alırken, bu konuda yetkin kişilerle çalışacak. Bugün içinde olduğumuz dünyada güvenliği sağlarken ortamımız giderek karmaşıkla­şıyor. Bunun için özel olarak uğraşmazsa­k bu trend artarak devam edecek ve beraberind­e sorunlar da getirecek. Bu nedenle, TEB adına gündemimiz­de “sadeleşmek” var. Güvenlik tarafında bir yandan yapılarımı­zı sadeleştir­irken, bir yandan da güvenlikte­n ödün vermeyen ve artan tehditlere hızlı cevap veren banka olacağız. TEB olarak siber güvenliğim­izin sürekliliğ­ini ve sürdürüleb­ilirliğini sadeleşere­k sağlayacağ­ız.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye