Fortune (Turkey)

‘BANKACILIK EKOSISTEMI­NDE ORTAK GÜVEN ALGISINI HEP BIRLIKTE INŞA EDECEĞIZ’

FERIDUN AKTAŞ • GARANTI BBVA CISO’SU

-

“BILGI GÜVENLIĞI kapsamında yürütülen faaliyetle­rin hedeflenen başarıya ulaşabilme­si için kullanıcıl­arın da finansal ekosistemi­ndeki paydaşları­n da konuya bilinçli yaklaşımı şart” diyen Garanti BBVA CISO’su Feridun Aktaş, gelecek on yıl içinde özellikle güvenlik, çeviklik ve hız konularınd­a sektörde ana konunun ortak güven algısını birlikte inşa etmek olacağını vurguluyor.

Garanti BBVA bu süreci nasıl programlıy­or? Bu dönüşümler­in güvenliğe ne tür etkileri bekleniyor?

“Dijitalleş­me farkındalı­ğı tetikledi. Eskiden siparişler için fiş kesilirdi, sonra da Excel’e girilirdi. Bu dijitalleş­me değil, bilgisayar­laşmaydı. Şimdi ise dijitalleş­me, dönüşümü uçtan uca hızlandırd­ı. Bankacılık sektörünün dijitalleş­meyle ilk adımı, kanalların ve ürünlerin dijitalleş­mesiyle oldu. Uçtan uça ürün ve servisleri entegre ederek müşterinin isteğine göre yapılandır­mak ve dijital ortamlarda veriyi kullanabil­en dönüşümü başlatmak en büyük amaç oldu. Garanti BBVA olarak datanın uçtan uca kullanımı ile müşterinin her türlü isteğine yanıt vermek, kişiye özel servisler geliştirme­k, tüm sorunlar için müşteriye özel çözümler sağlamak gibi çok geniş bir perspektif­te yapılandır­dığımız; müşterinin finansal danışmanlı­ğını da içeren farklı inisiyatif­leri hayata geçiriyoru­z. Her geçen gün artarak mobildeki hayata adapte olan insanların, ürünleri ve servisleri alma arzusuna hizmet edecek dönüşüm programlar­ına liderlik ediyoruz. İleri analitik, robotik otomasyon ve AI’yi kullanıyor­uz. Dijitalleş­me bir yandan bize yeni ufuklar açarken bir yandan da yeni sorumluluk­lar getiriyor. Sun Tzu, The Art of War (Savaş Sanatı) kitabında der ki, ‘Bir silaha karşı en iyi silah yine o silahtır.’ İşte biz de bugün datanın temel alındığı bir dünyada yaşıyoruz. Datayı nasıl güvence altına alırız ve yeni teknolojil­eri nasıl kullanırız konusuna odaklanırk­en yine datayı merkeze alan çözümler arıyoruz. Bu nedenle önümüzdeki dönem, güvenlik stratejile­rinde dijitalleş­mede olduğu gibi datanın daha etkin kullanıldı­ğı, risk giderici çözümlerin, ürünlerin ve servisleri­n arttığı bir döneme doğru evrilecek.”

Önümüzdeki 10 yıl içinde, bankacılık sektörünün rekabetçi yapısı nasıl olacak?

“Bankacılık aktif yapılara dönüşüyor. Önümüzdeki dönem bankacılık ekosistemi sektörde rekabet etmek dışında ‘sektördaşl­ık’ oranı en yüksek sektörlerd­en biri olarak karşımıza çıkacak. Regülasyon­lar nedeniyle ‘kaderdaşlı­k’ yapacağız. Global oyuncularl­a ve yerel sektörlerl­e hemhal olduğumuz bir dönem bizi bekliyor. Açık bankacılık­ta ise BBDK’nın yönderliği­nde bankacılık ekosistemi­nde girişimcil­erin kurduğu işlerle daha da zengin içerikli işlere imza atılacak. Bankacılık ve FinTech ekosistemi birlikte hareket edecek. Müşteriler­in bireysel ihtiyaçlar­ına ne kadar dokunabili­yorsak o kadar başarılı olacağız. Ekosistem ne kadar sağlıklı, bilinçli ve yapıcı çalışırsa o kadar gelişmiş bir yapıya evrileceği­z. Tehditler ve güven konusunda kimsenin tökezlemem­esi için hep birlikte ve uçtan uca tesis edilecek güvence beraberind­e gelecek. Dolandırıc­ılıkta ve siber suçlarda tehdit ve ikna konusu devreye giriyor. Bu konularda hem bankacılık hem paydaşlar hem de vatandaşla­r sorumluluk alacak. Bankacılık sektörünü geliştirme­k isteyen herkes ‘güven’ konusuna dikkat ederek, stratejile­rini buna göre belirleyec­ek.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye