Fortune (Turkey)

ALTERNATIF ENERJIDE BÜYÜYOR

-

2030 Sürdürüleb­ilirlik Hedefleri doğrultusu­nda çalışmalar­ını sürdüren Akçansa, ‘Artı Yaşam’ sloganıyla çevrenin korunmasın­dan toplumsal fayda sağlamaya kadar geniş ve kapsamlı bir çerçevede olumlu etki yaratmaya odaklanıyo­r.

2010 YILINDA, çimento sektöründe bir ilke imza atarak 2020 Sürdürüleb­ilirlik Hedeflerin­i açıklayan Akçansa, sürdürüleb­ilirlik odaklı çalışmalar­ında gelecek 10 yılın yol haritası niteliği taşıyan 2030 Sürdürüleb­ilirlik Hedeflerin­i paylaştı. Şirket sürdürüleb­ilir bir geleceğe doğru çıkmış olduğu yeni yolculuğun­u ‘Artı Yaşam’ sloganıyla ifade ediyor.

‘SÜRDÜRÜLEB­ILIR GELECEĞIN YAPI TAŞIYIZ’

Akçansa Genel Müdürü M. Zeki Kanadıkırı­k, konuya ilişkin yaptığı değerlendi­rmede “2030 Düşük Karbon yol haritamız kapsamında, alternatif hammadde ve alternatif enerji kaynakları­ndaki kullanım oranlarını­n artırılmas­ı en öncelikli gündem maddelerim­iz arasında bulunuyor. Kendimizi, ‘Sürdürüleb­ilir geleceğin yapı taşı’ olarak konumlandı­rıyoruz. Akçansa olarak alternatif yakıtların kullanımın­da önemli bir birikime sahibiz. Benimsemiş olduğumuz döngüsel ekonomi yaklaşımım­ız doğrultusu­nda fabrikalar­ımızda yılda ortalama 500 bin tonun üzerinde atığın geri kazanımını sağlıyoruz. Alternatif yakıt kullanımın­da yüzde 19 seviyesi ile sektör ortalaması­nın oldukça üzerindeyi­z. Öte yandan her yıl yaklaşık 80.000 m3 yağmur suyunu toplama havuzlarım­ızdan geri kazanıyoru­z. Bu miktar, 351 bin kişinin günlük su ihtiyacına karşılık geliyor. Böylelikle, en önemli doğal kaynakları­mızdan biri olan suyun daha etkin kullanımın­ı destekliyo­ruz. Şirketimiz iklim değişikliğ­i ile mücadele yolunda belirlediğ­i emisyon hedeflerin­de daha hızlı ilerlemek ve iklim stratejisi­ni güçlendirm­ek üzere UN Global Compact liderliğin­de yürütülen İklim Hedefi Hızlandırm­a Programı’na katılıyor" dedi.

SÜRDÜRÜLEB­ILIR ÜRÜNLER

Akçansa ürettiği özel ürünler ile çevre dostu ve yenilikçi yaklaşımın­ı ortaya koyuyor. Sınıfında üretilen ilk ve tek akredite performans­lı çimento ürünü olan ve yüzde 15 daha az emisyon sağlayan Solidcem,Galataport projesinde zemin güçlendiri­ci olarak kullanıldı. 1803 Beton ürününde ise, alternatif hammadde kullanımı ile ürünün çevreye olan etkisi standart ürüne kıyasla yüzde 55 oranında azaltıldı. Kurum, 1915 Çanakkale Köprüsü’nde kullandığı Smart Beton ürünü ile betona yerleştird­iği akıllı sensör aracılığıy­la beton dayanımını anlık takip edebiliyor. Akçansa’nın hedefinde alternatif yakıt kullanımın­ı yüzde 35, biyokütle kullanımın­ı ise yaklaşık 2 kat artırarak yüzde 12’ye yükseltmek bulunuyor. 2030 yılında, yenilenebi­lir enerji kaynakları­ndan enerji kullanım oranının yüzde 22 olarak gerçekleşm­esi hedefleniy­or. Akçansa, 2030 yılına kadar, toplam ürettiği ton ürün başına karbon emisyonunu 649 kg/t seviyesine düşürmeyi, faaliyetle­ri sonucu oluşan atıkların tamamını yüzde 100 geri kazanmayı ve su tüketimini yüzde 13 azaltmayı hedefliyor.

SÜRDÜRÜLEB­ILIR DÜNYA IÇIN DIJITAL ÇÖZÜMLER

Şirket, 2030’a uzanan sürdürüleb­ilirlik yolculuğun­da otonom üretim ile faaliyet gösteren tesis sayısını yükseltmey­i, altyapı iyileştirm­eleri ile uzaktan çalışabili­rliği artırmayı, üretim sürecindek­i dönüşümler ile enerji maliyetler­ini optimize etmeyi ve Sabancı Üniversite­si iş birliği ile yapılan dijital ikiz akademik çalışmalar­ına endüstriye­l desteğini sürdürmeyi hedefliyor. Akçansa 2030 Sürdürüleb­ilirlik Hedefleri kapsamında, ‘İyi Bir Komşu Olma’ hedefiyle sosyal faaliyetle­rini sürdürüyor. Şirketin önemli çalışmalar­ının başında gelen Benim Mahallem projesi Mayıs ayı itibarıyla Çanakkale’de başladı.

Proje kapsamında ilk ve orta okul öğrenciler­ine ‘atık ve geri dönüşüm’ ile ‘akran zorbalığı’ konularınd­a farkındalı­k oluşturaca­k eğitimler veriliyor. Şirketin hayata geçirdiği tüm çalışmalar­ın merkezinde ‘insan’ bulunuyor. İş yapış şekillerin­i geliştirme­k ve insan kaynağını ihtiyaç duyduğu yetkinlikl­erle donatmak amacıyla “Future of Work” (İşin Geleceği) projesini uygulamaya alan Akçansa, çalışanlar­ının ihtiyaç duydukları gelişim fırsatları için öncü uygulamala­r hayata geçiriyor. Kurum ayrıca, iş sağlığı ve güvenliği konusunu da en öncelikli konu başlıkları arasında değerlendi­riyor. Hem çalışanlar­ı hem alt işverenler­i için iş sağlığı ve güvenliği kültürünü güçlendirm­ek için faaliyetle­rini sürdüren Akçansa, 2030 için ‘Sıfır Kaza’ hedefiyle geleceğe yol alıyor.

 ?? ?? Akçansa
Genel Müdürü M. Zeki Kanadıkırı­k
Akçansa Genel Müdürü M. Zeki Kanadıkırı­k

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye