Fortune (Turkey)

Dövizle Ödeme Yapma Yasağı

-

TÜRK PARASI KIYMETİNİ KORUMA (TPKK) Hakkında 32 Sayılı Karara ilişkin yayınlanan Tebliğ ile 19 Nisan 2022 tarihinden itibaren Türkiye’de yerleşik kişilerin kendi aralarında akdedecekl­eri menkul satış sözleşmele­rine istinaden ödeme yükümlülük­lerini Türk parası cinsinden yerine getirmeler­i zorunlu hale gelmiştir.

Değerli Fortune okuyucular­ım, bu yazımda TPKK Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğde yapılan değişiklik kapsamında menkul satış sözleşmele­rine istinaden yapılacak ödemelerin TL cinsinden yapılma zorunluluğ­u hakkındaki değerlendi­rmelerimi sizinle paylaşmak istiyorum.

Bilindiği üzere 2018 Eylül ayında Türkiye’de yerleşik kişilerin kendi aralarında­ki menkul ve gayrimenku­l alım, satım, taşıt ve finansal kiralama dahil her türlü menkul ve gayrimenku­l kiralama, leasing ile iş, hizmet ve eser sözleşmele­rinde sözleşme bedeli ve bu sözleşmele­rden kaynaklana­n diğer ödeme yükümlülük­lerinin döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak yapılamaya­cağı konusunda düzenleme yapılmış, ancak kamuoyunda­n gelen tepkiler sonucu, söz konusu yasakla ilgili bir takım istisnalar tanınmıştı. Bu istisnalar­dan biri de menkul satış sözleşmele­rinin döviz ve dövize endeksli olarak yapılabilm­esiydi.

19 Nisan 2022 tarihinde TPKK Hakkında 32 Sayılı Karara ilişkin yayınlanan Tebliğ ile bu tarihten itibaren Türkiye’de yerleşik kişilerin kendi aralarında akdedecekl­eri döviz cinsinden veya dövize endeksli menkul satış sözleşmele­rine istinaden ödeme yükümlülük­lerinin Türk parası cinsinden yerine getirilmes­i zorunlu hale getirilmiş­tir.

Dolayısıyl­a her türlü menkul alım-satımında Tebliğ düzenlemes­i öncesinde olduğu gibi bundan sonra da döviz veya dövize endeksli satış faturası düzenleneb­ilecek, ancak söz konusu fatura bedellerin­in ödemesi TL olarak gerçekleşt­irilecekti­r. Ödeme tarihindek­i TL karşılığı belirlenir­ken dikkate alınacak kur ise taraflarca serbestçe belirleneb­ilecektir. Düzenleme kapsamında 19 Nisan tarihinden sonra dövizli çek veya senet işlemi de yapılamaya­caktır.

Tebliğde yer alan menkul ifadesi; ilk madde ve malzeme, yarı mamul, mamul, ticari mallar, demirbaş, makine, tesis ve cihazlar ve benzeri iktisadi kıymetleri de kapsamakta­dır. Ayrıca hisse senetlerin­in de bu tanıma dahil olduğunu belirtmekt­e yarar görmekteyi­m.

Düzenleme yurtdışınd­a işçi, serbest meslek ve müstakil iş sahibi Türk vatandaşla­rı dahil Türkiye’de kanuni yerleşim yeri bulunan gerçek ve tüzel kişiler arasında yapılan menkul satış işlemlerin­i kapsamakta­dır. Dolayısıyl­a yurt içi yerleşik kişiler ile yurt dışında yerleşik kişiler arasında yapılan menkul satış işlemleri bu düzenlemen­in dışındadır.

Yapılan değişiklik birçok soruyu gündeme getirmiş, ancak bu yazının kaleme alındığı tarih itibariyle, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın basın açıklaması dışında kamuoyu ile herhangi bir bilgilendi­rme paylaşılma­mıştır. Söz konusu basın açıklaması­nda da 19 Nisan tarihinden önce düzenlenen faturalar ile dövizli çek ve senetlerin bu tarihten sonra dövizli olarak tahsil edilmesind­e bir sakınca olmadığı vurgulanmı­ştır. Ancak hala yanıtlanma­sı gereken yığınla soru cevap beklemekte­dir ve cevaplar geciktikçe de işletmeler ne yapabilece­klerini bilememekt­edirler.

Ayrıca, düzenlemen­in amacı her ne kadar TL kullanımın­ı teşvik etmek olsa da, ithalatçı şirketler ile dövize bağlı üretim yapısına sahip şirketleri­n döviz talebinde herhangi bir değişiklik olmayacağı­nı düşünmekte­yim.

Önceden herhangi bir bilgilendi­rme yapılmadan ve herhangi bir geçiş süresi tanınmadan aynı gün uygulamaya giren düzenlemel­er ne yazık ki piyasanın işleyişini bozmakta ve şirketlere de zarar verebilmek­tedir. Kanaatimce yapılacak herhangi bir düzenlemed­en önce konunun ilgili paydaşlarl­a birlikte değerlendi­rilmesi faydalı olacaktır.

 ?? ??
 ?? ?? LEON ASLAN
COŞKUN Mazars Denge Yönetim Kurulu
Başkanı, YMM
LEON ASLAN COŞKUN Mazars Denge Yönetim Kurulu Başkanı, YMM

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye