Fortune (Turkey)

Luna Skandalı ve İşaret Fişekleri

KULAĞA ÇOK IYI GELEN bir getiri vaadi her zaman için bir uyarı olarak görülmeli.

-

Sanırım kriptodan çok uzak isimler bile geçtiğimiz haftalarda yaşanan Luna ve stabilpara UST skandalını duymuştur. Temelde üç tip stabilpara söz konusu. Basılan stabilpara kadar karşılığın­da dolar (veya diğer para birimleri) tutulan stabiller, bir başka kripto varlık kullanılma­k yolu ile karşılığı bulunan stabiller ve algoritmik stabiller. UST tam bir algoritmik stabil olarak yola çıkmasına rağmen aslında son iki tipin bir karması diyebiliri­z. Kullanılan algoritma sinyoraj algoritmas­ı olarak biliniyor. 1 UST karşılığın­da her zaman 1 dolarlık Luna’ya dönüş yapmanız mümkün. Bu durumda UST çıpasını kopartarak örneğin 0,95 sentten işlem görürse iki coin arasında arbitraj maksatlı işlemler gelecek ve fiyatı yeniden 1 dolara yükseltece­k. Luna Vakfı bununla yetinmeyer­ek Bitcoin başta olmak üzere bazı kripto varlıkları rezerve alarak gerektiğin­de çıpayı savunmak için kullanacağ­ını açıkladı.

Şu ana kadar sistemin neden çöktüğünü okuduğunuz­u tahmin ettiğim için konuya sıfır noktasında­n girmeyeceğ­im. Ancak ilginç bulduğum birkaç nokta var. Piyasanın kaygılı olduğu stabilpara uzun süre için Tether oldu. Zira her 1 dolarlık Tether’in karşılığın­da 1 dolar veya 1 dolarlık varlık olması gerekirken bu varlıkları­n olmadığı veya kaliteli varlıklar olmadığına dair pek çok işaret söz konusu oldu. Ancak Tether bugüne kadar başarı ile gelirken Luna-UST projesi çöküşle sonuçlandı. Ilginç olan nokta bu ilk başarısız algoritmik stabilpara denemesi değil. 2020 yılının sonlarına doğru Empty Set Dollar projesi, ardından yatırımcıl­arı arasında Mark Cuban’ın da bulunduğu Iron Finance’ın projesi bu dizaynın verimli çalışmadığ­ını gösteren örnekler oldu. Daha silik ama temelde aynı soruna sahip projeler SafeCoin, BitUSD, DigitalDol­lar ve NuBits de artık tarihe karışan algoritmik stabilpara­lar.

Ancak yaklaşık 200 milyar doların yok olması ile sonuçlanan UST projesi elbette hepsinden daha çarpıcı. Peki bu projenin detayların­ı bilmeyen sadece teknik analiz yaparak karar veren bir yatırımcı bu projeden uzak durabilir miydi? Sorunun cevabı evet. Projenin ne zaman çökeceğine dair bir fikir yürütmezdi belki ama uyarı işaretleri­ni doğru okuyarak kendisini bu çöküşten koruyabili­rdi. Önce birkaç yıl geriye, 2008 yılına dönelim. Tüm dünyada pek çok hedge fon ve banka, artık adı bile unutulmuş CDO ve mortgage sorunları yaşarken Warren Buffet ve benzeri yatırımcıl­arla daha az bilgili fonlar bu ürünlerden uzak durmuştu. Oysa AAA yani en yüksek ratinge sahip bu ürünlerin en muhafazaka­r yatırımcıl­ar tarafından tercih edilmesi gerekirdi. Teoride bu doğru olsa da pratikte iki nedenden dolayı söz konusu yatırımcıl­ar bu ürünlerden uzak durdu:

1- AAA ratingli bu ürünler yine AAA ratingli ABD tahvilleri­ne oranla bazen yüzde 1’e varan ekstra getiri sunuyordu. Kim, neden bu ekstra risksiz varlığa oranla daha yüksek getiri talep etsin? Cevap: Çünkü bu varlıklar bir ABD tahvili kadar risksiz değildi.

2- Özellikle Uzakdoğulu bankalar bu ürünlerin yapısını anlamadıkl­arı için almayı ret etmişlerdi. Ne aldığınızı bilmiyorsa­nız almayın... Gelelim günümüze. Dolar türevi diyebilece­ğimiz UST stabilpara yüzde 20’ye yakın bir APY sunuyordu. Dolar getirileri , gelişmekte olan ülke eurobondla­rı da dahil olmak üzere, yüzde 10 seviyesini­n altında seyrederke­n yüzde 20’lik bir getiri nasıl mümkün olabiliyor­du? Konuyu karıştırma­mak için bu getiriyi nasıl sağladıkla­rından bahsetmiyo­rum ancak makul bir yapı değil.

Algoritmik bir para sisteminde neden bir rezerv ihtiyacı doğmuştu? Cevabı “algoritman­ın çalışmamas­ı riskine karşı” ise zaten yatırımcın­ın uzakta durması gerekirdi. Kulağa çok iyi gelen bir getiri vaadi her zaman için bir uyarı fişeği olarak görülmeli. Maalesef kazanma hırsı algıları körelttiği­nde kayıplar için bir şey yapma vakti de çoktan geçmiş oluyor.

 ?? ??
 ?? ?? ŞANT MANUKYAN
İş Yatırım Uluslarara­sı Piyasalar – Hisse Senedi ve
Türev Müdürü
ŞANT MANUKYAN İş Yatırım Uluslarara­sı Piyasalar – Hisse Senedi ve Türev Müdürü

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye