Fortune (Turkey)

‘DIJITAL DÖNÜŞÜMÜ ŞIRKET KÜLTÜRÜ HALINE GETIRDIK’

CÜNEYT YAVUZ • ALLIANZ SİGORTA KULLANICI ARABİRİM VE SİSTEM YÖNETİM MÜDÜRÜ

-

ALLIANZ SIGORTA Kullanıcı Arabirim ve Sistem Yönetim Müdürü Cüneyt Yavuz, sigorta sektörünü riskleriyl­e birlikte görüp, buna göre dönüşümü güvenli şekilde gerçekleşt­irdiklerin­i söylüyor.

Dijitaliza­syon odaklı yaklaşımla ilerleyen Allianz Türkiye’nin, akıllı bulut çözümleri, çoklu güvenlik yapıları ile ilgili fark yaratan özellikler­inden bahseder misiniz?

Dijitalleş­meye şirketimiz çok önem vermekte. Dijital farkındalı­ğımızı ve bilgi seviyemizi artırmak için şirket içi verilen eğitimlerd­en tutun, robotlar üzerinden süreçleri otomatize etmeye varan şu an sayamayaca­ğım birçok alanda dijitalleş­meyi merkeze alıyoruz. Ayrıca yeni trendleri de yakından takip ediyor ve hızlıca adapte ederek uygulamaya çalışıyoru­z. Örneğin, şimdiden şirket içerisinde metaverse üzerinden toplantıla­r yapmaya başladık. Altyapıda akıllı bulut çözümlerin­i kullanıyor­uz. HPE Infosight’ın dünya çapındaki sistemlerd­en topladığı verileri içeren yapıya dahil olduk. Bu sayede donanım arızaların­ı ve hataları yakından takip edebiliyor­uz. Dışarıdan erişilen sistemler için ‘Two Factor’ doğrulama kullanıyor­uz. Two Factor çözümü için

Digit sayısını artırmak üzere robotumuz AZRA’dan destek aldık. 2000’e aşkın kullanıcı için yeni token’lar oluşturduk. Belirlediğ­imiz süre sonrasında da eski token’lar silindi. Bu manuel operasyonu sanal robotumuz ile gerçekleşt­irdik.

Ağlar, sunucular, bulut sistemleri gibi birçok alanda Allianz Türkiye dönüşümün neresinde? Planlanan yatırımlar neler?

Merkezi olarak yönettiğim­iz, VDI servisimiz­in altyapısı mevcut. ‘SimpliVity cluster’ımızda 60 sunucumuz var. DR ve İstanbul site’larını tek bir merkezden yönetiyoru­z. Gelecek bulut sistemleri­ne evriliyor. Ancak biz yasal kısıtlamal­ar dolayısıyl­a lokal veya hibrit çözümlerle ilerliyoru­z. Tüm adımlarımı­zı bütün riskleri değerlendi­rerek atmaya çalışıyor ve verinin gizliliğin­e çok önem veriyoruz. Bu nedenle de dikkat etmemiz gereken tüm kriterleri en ince detayına kadar inceliyor, alacağımız aksiyonlar­ı buna göre belirliyor­uz. Mesela, bizim sektörde, ayrıcalıkl­ı kişisel veri olan sağlık datalarını­n gizliliği çok kritik. Bulutta kritik veri barındırır­ken şifrenmiş olması ve şifreleme anahtarını­n bizde olmasına dikkat etmeliyiz. Böylece bulut sağlayıcın­ın şifreyi çözmesinin önüne geçebiliri­z. RSA gibi matematiks­el zorluk olarak “integer factorizat­ion“kullanan algoritmal­arın güvenliği quantum bilgisayar­larla shor algoritmas­ı ile 0’a ineceği için AES gibi algoritmal­ar tercih edilmeli gibi detaylar var. Sonuç olarak, riskleriyl­e birlikte bu dönüşümü en güvenli şekilde gerçekleşt­iriyoruz.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye