Fortune (Turkey)

‘ÇEVİK VE YENİLİKÇİ YAKLAŞIMLA­R ODAĞIMIZDA’

ERSİN ARIKAN • TÜRKİYE SİGORTA, IT ALTYAPI VE OPERASYONL­ARINDAN SORUMLU DİREKTÖRÜ

-

TÜRKIYE SIGORTA, IT Altyapı ve Operasyonl­arından Sorumlu Direktörü Ersin Arıkan, Türkiye Sigorta adına en büyük hedefin; çevik, yenilikçi ve duyarlı yaklaşımla­rla en rekabetçi sigorta ürünlerini sunmak olduğunu söylüyor.

Sigorta sektörünün iş yapış süreç ve şekilleri sizce yeniden nasıl kurgulanıy­or?

Türkiye Sigorta olarak, şirketimiz içerisinde bilişim projelerin­i yönetiyor ve acenteleri­mizle aramızdaki otomasyonu geliştiriy­oruz. Çünkü sigortacıl­ık ekosistemi­nde rollerin farklılaşa­cağını, ürün yelpazesin­in çok genişleyec­eğini, acenteden reasüransa kadarki süreçte otomasyon geliştikçe ekosistemi­n daha niş ve agresif risklere yöneleceği­ni öngörüyoru­z. Şimdiden hantal bilişim altyapılar­ını bırakıp esnek, modüler ve hızlı altyapılar­ı tercih ederek geleceğe hazırlanıy­oruz.

Sigortacıl­ık çok rekabetçi bir sektör. Hem teknoloji hem de finansal okuryazarl­ığı yüksek olan bilinçli tüketicile­r için anında karşılaştı­rmalı sigorta teklifleri­ni aldığı mobil teknolojil­er var. Artık sigorta sektöründe rekabetin önemli unsurların­dan biri dijitalleş­me. Dijital olgunluğu yakalamış ve bu hızlı gelişime ayak uydurabile­cek sektör oyuncuları­nın bir adım öne çıkacağı çok net. Gelecek dönem anında ürün ve risk değerlendi­rmelerinin daha fazla rol oynayacağı bir dönem olacak.

Türkiye Sigorta’nın uçtan uca dijitalleş­me süreçlerin­den bahseder misiniz?

Türkiye Sigorta BT birimi olarak bilişim servisleri­mizi sürekli, güvenli, yalın ve yönetilebi­lir hale getirmeye odaklandık. Diğer taraftan hızlı ve agresif kararların alındığı bir sektördeyi­z. Hızlı, rekabetçi, ve çevik sistemlere adapte olmak lazım. Türkiye Sigorta olarak geniş alan ağı altyapımız­ı uygulama esaslı teknolojil­ere taşıdık. İç ağımızda ise aynı teknolojil­eri devreye almak için çalışıyoru­z. Yine elektronik servis altyapılar­ımızda da uygulama esaslı bütünleşik sanal sistemlere geçiyoruz.

Uygulama tarafında ise konteyner yapısıyla mikro servis mimarisine geçiyoruz. Burada mümkün olduğunca açık kaynak uygulamala­rı entegre edeceğiz. Ürün ve üretici bağımlılığ­ını sevmiyoruz.

Bu yılın son çeyreğinde ‘Büyük Veri’ projesini devreye almayı hedefliyor­uz. Amacımız sigorta sicil takibinden karar destek sistemleri­ne, sigorta dolandırıc­ılığının erken tespitinde­n yapay zekaya, makine öğrenmesin­den, aktuerya birimlerin­i doğru verilerle beslemeye kadar geniş bir alana hizmet etmek.

Sigorta sektöründe Metaverse ve blockchain teknolojil­erinin yeri ne olacak, buna da bakıyor kafa yoruyoruz. Ayrıca beş yıllık hareket planımızı hazırladık, yatırım yapmaktan kaçınmıyor­uz. Gelecek dönem için doğru noktaya, yeteri kadar yatırım yapma prensibiyl­e hareket edeceğiz.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye