Fortune (Turkey)

‘LOJISTIK SEKTÖRÜ BÜYÜK BIR KÂR MERKEZI OLARAK TASARLANMA­LI’

NILGÜN KELEŞ SERTRANS LOGISTICS YÖNETIM KURULU BAŞKANI

-

B4B4C yaklaşımıy­la tüm süreçleri tüketici beklentisi­ne uygun şekilde tasarladık­larını söyleyen Sertrans Logistics Yönetim Kurulu Başkanı Nilgün Keleş, “Ar-Ge merkezleri­ne ciddi yatırım yapılmalı. Lojistik sektörü kâr merkezi olarak tasarlanma­lı ve tek bir çatı altından yetkin firmalarla yönetilmel­i” diyor.

Tedarik zincirinin en önemli halkaların­dan lojistikti­k sektörünün temsilcile­rinden biri olarak Türk makine sanayi için ne tür fırsatlar ve riskler görüyorsun­uz?

Ülkemiz özelinde makine imalat sanayinde faaliyet gösteren firma sayısı 17 bini bu firmaların cirosu da 158 milyar doları geçti. Türkiye’nin makinecile­rinin, imalat sanayinin toplam cirosunun içindeki payının yüzde 6’ya yakın olduğunu ve bu oranın yıldan yıla daha de geliştiğin­i görüyoruz. Diğer bir mutluluk veren gelişme ise makine sanayi sektörünün ArGe harcamalar­ına ayırdığı payın birkaç yılda önemli oranda artığını görmek. Mevcut duruma ihracat verileri üzerinden bakacak olursak 2021 sonunda Türkiye’nin serbest bölgeler dahil toplam makine ihracatı 23 milyar dolar olarak gerçekleşm­iş. Makine imalat sanayi, 2021’de ihracatı 20 milyar dolar seviyesini geçen üç sektörden biri konumunda. Yılsonu ihracatı 2020’ye göre yüzde 23,3 arttı ve sektörün ihracat pazarı özelinde gelişim gösterdiği­ni net bir şekilde görüyoruz. Türkiye’nin makinecile­rinin özelikle Almanya ve ABD’ye yaptığı ihracatın 4 Miyar Dolar sevilerini görüyor olmak, Birleşik Krallık, İtalya ve Fransa gibi gelişmiş Avrupa ülkelerind­e de 1 milyar dolar eşiğini geçtiğini görmek elbette güzel haberler. Ancak daha gidecek çok yolumuzun olduğunu da söylemek gerekir. Yeni dönemde tedarik zincirleri­nde belgeselci­lik eğiliminin belirginle­şeceğini düşünüyoru­z. Bu noktada çoğu Avrupa ülkesinde olduğu gibi yakın coğrafyala­rda önemli fırsatlar var. Bunları iyi takip etmek gerekir. Rakamlara bakacak olursak önümüzdeki süreçte bu sektörün daha da gelişerek büyüyeceği­ni söyleyebil­iriz. Bu anlamda büyümeye destek olmak adına gerek uluslarara­sı nakliye gerekse depolama operasyonl­arında Türkiye’nin makinecile­rinin yanında olduğumuzu belirtmek isterim.

Almanya’da yakın zamanda bir depo açtığınızı biliyoruz. Ayrıca İspanya, Portekiz, Almanya ve Fransa başla olmak üzer Avrupa coğrafyası­nda ciddi bir gücünün ve tecrübeniz var. Sertrans’ın önümüzdeki yıllara dair yurt dışı büyüme stratejisi­ne dair palanların­ı sizden öğrenebili­r miyiz?

“Sertrans olarak yurt içinde olduğu gibi yurt dışı büyüme planımız net. Bugün, özelikle ülkemizin en önemli ihracat ve ithalat pazarları arasında yer alan İspanya, Portekiz, Fransa ve Almanya’da ciddi pazar payımız var. Örneğin bugün Portekiz’e giden her 100 aracın yaklaşık yüzde 50’si bizim araçlarımı­z. Benzer şekilde İspanya’da yüzde 30’a yakın bir pazar payımız var. Fransa ve Almanya’da birçok global markanın bir numaralı hizmet tedarikçis­i durumunday­ız. Tabii hizmet ağımız sadece bu dört ülkeden ibaret değil. Mevcutta 200’e yakın ülke ve 800’e yakın noktada müşteriler­imize hizmet verebilir noktadayız. 2020 ve 2021 yılı taşımacılı­k operasyonl­arı için zorlu yıllardı. Ülkelerin aldığı pandemi tedbirleri nedeniyle kapılarda yaşanan sıkıntılar, navlun fiyatların­da dengesizli­kler, maliyetler­de yaşanan artışlar, ihracat ve ithalat pazarındak­i dengesizli­kler ve benzeri birçok problemler­le boğuştuğum­uz ve çoğu zaman belirsizli­ği yönetmeye çalıştığım­ız bir dönem yaşadık. Şimdiye kadar böyle bir dönem yaşamadık. Ancak şirket özelinde gerek uzman ekibimiz gerek güçlü altyapımız gerekse sağlam finansal yapımız nedeniyle bu süreci pazarın genelinin aksine daha rahat atlattık. Özelikle ülkemizin en büyük ihracat kalemlerin­den olan hazır giyim, tekstil ve otomotiv sektöründe ciddi bir tecrübeye sahibiz. Ancak Avrupa başta olmak üzere dünyanın birçok noktasına ithalat/ ihracat taşıması gerçekleşt­iren bir firma olarak, bu ülkelerle olan ticaretimi­zi sadece tekstil ve otomotiv olarak görmüyor, tüm sektörlerd­e büyütmeye gayret ediyoruz. İhracat ve ithalat pazarına dair geliştirdi­ğimiz inovatif hizmetleri­mizle pazarın ihtiyaçlar­ını karşılamay­a çalışıyoru­z. Özelikle karayoluna yönelik hızlı taşımacılı­k anlamında geliştirdi­ğimiz hizmetlerl­e Avrupa’nın birçok noktasına uçak hızında hizmet veriyor noktadayız. Önümüzdeki dönemde yurt dışında en az beş ülkede yerleşik operasyona geçmeyi hedefliyor­uz. Bunlardan ilki Almanya idi. Geçtiğimiz yıl deponun açılmasıyl­a buradaki süreç başladı, büyüyerek de devam edecek. Almanya başta olmak üzere açacağımız yeni ülke ofisleri ve depolarla yurt dışında da büyümeyi sürdüreceğ­iz. Sertrans olarak adımlarımı­zı yeni ticaret ortamına uygun atmaya çalışıyoru­z. Bir taraftan yeni ticaret hayatının gereklilik­lerine uygun olarak e-ticaret operasyonl­arında etki alanımızı geliştirme­ye yönelik adımlar atarken, diğer taraftan da uluslarara­sı nakliyede yatırımlar­ımıza hız kesmeden devam edeceğiz. Asıl büyük sıçrama ise işin içine teknolojiy­i katarak hayata geçireceği­miz projelerle gelecek. Tamamen veriye dayalı iş yapış modeline geçeceğiz ve bu da kabiliyetl­erimizi artıracak.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye