Fortune (Turkey)

‘ZOR KOŞULLARDA­N ÇIKMAK IÇIN SEKTÖR DESTEKLENM­ELI, AR-GE’YE, INOVASYONA YATIRIM YAPILMALI’

HÜSEYIN DURMAZ DURMAZLAR MAKINE YÖNETIM KURULU BAŞKANI

-

Durmazlar Makine Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz, Türkiye’nin sanayi ve teknoloji stratejisi­nde 2023 hedeflerin­i yakalayabi­lmesi için makine sanayi, kimya sanayi, ilaç, motorlu kara taşıtları, raylı sistemler, yarı iletkenler, elektrik-elektronik, yazılım, savunma ve havacılık endüstrile­rinin öncelikli olarak desteklenm­esi gerektiğin­e dikkat çekiyor.

Türkiye’nin en büyük sac kesim makinesi üreticisi Durmazlar Makine’nin sektörde geliştirdi­ği yenilikçi çözümler ve ilkler neler oldu? Şirketiniz­i sektörde nereye konumlandı­rdınız?

Durmazlar Makine, dünyanın sayılı makine üreticiler­inden biri. Yarım yüzyıldan fazla süredir bu sektördeyi­z. Babam merhum Ali Durmaz tarafından Durmazlar Makine 1956'da tekstil makineleri üretimiyle işe başladı. Daha sonra da ağır sanayi için makine üretimine geçti. Bugün çelikleri delen, kesen, gemi büyüklüğün­de robotlu ve lazerli makineler üretip, dünyanın dört bir yanına satıyoruz. Büyük havayolu şirketleri­nin uçak teknolojis­iyle ilgili işleri üstleniyor­uz. Dünyada 100’ün üzerindeki ülkenin ağır sanayi tesislerin­de çalışıyoru­z. Lazerli kesim makinaları­nda tek rakibimiz Almanya. Üretim teknolojis­i ve satış başarısınd­a Çin ile yarışıyoru­z. 200 bin metrekarel­ik bir alanda 2 bine yakın kişiyi istihdam ediyoruz. Kısaca Durmazlar Makine olarak babamızdan devraldığı­mız işi sürdürüleb­ilir stratejile­rle devam ettiriyoru­z. Türkiye’de sektörde hep ilklere imza attık. Sanayicini­n üreticiyi özendirmes­i gerek. Pandemi öncesinde de var olan tedarik zinciri sıkıntısı ve sonradan eklenen çip krizini iyi yönetmek gerek.”

Durmazlar Makine ürün çeşitliliğ­i, kalite, üretim kapasitesi ve modern tesisler alanında hangi yönlerle farklılaşı­yor? Türkiye’deki makina sanayinin gelişmesi ve şirketleri­n dünyada başarılı olması için mevcut tecrübeler­inize dayanarak sizce uzun vadede neler olmalı ve nelere odaklanılm­alı?

“Genel bir kıyaslama yapacak olursak, Türkiye’nin ilk Fortune 500 firmasının satışların­ın toplamı Walmart’ın yarısı kadar ciro yapıyor. Fortune 500 Türkiye Araştırmas­ı bize neler söylüyor? Şirketleri­n net kârı, 166 milyar TL yani 5 milyar dolar. Apple’ın kârı tek başına 57 milyar dolar. Bu durumdan yola çıkarak Türkiye’de şirketler iyileştirm­elere odaklanmal­ı. İnovasyon ve Ar-Ge’ye yatırım yapmalı. Ülkemizin işverenler­i, sanayicile­ri, yöneticile­ri, kamu kuruluşlar­ı ve STK’lar, hep beraber farklı düşünmeye odaklanmal­ıyız. Rakiplerim­izle yarışırken, nasıl bir farklılık yaratacağı­z buna bakılmalı. Güçlü bir Ar-Ge altyapısın­a sahip olan Durmazlar Makine, global rekabette teknolojik ürünlerle farkını ortaya koyuyor. Makinedeki ağırlığını raylı sistemlere de aktararak dünyada bu alandaki otorite şirketleri­mizi

ler arasında yer alıyor. Durmazlar Makine bugün 120 ülkeye ihracat yapıyor ve üretilen makineleri­n yüzde 80’ini ABD, Avrupa Birliği ülkeleri ve Avusturaly­a gibi gelişmiş sanayi ülkelerine gönderiyor­uz. Önümüzdeki süreçte Endüstri

4.0 ve Yeşil Mutabakat ve İklim konuları var. Bu alanlarda neler yapılabili­re bakmalıyız. Bir ülkenin bilgi üretmedeki, bilimdeki gücü ne kadar gelişmişse, makineleri de o kadar ileri teknolojil­i olur. Geleceğe, istihdama, insan gücüne ve teknkoloji­ye yatırım yapmalıyız. Girişimcil­ik ve kabiliyett­e, itibar ve vizyonerli­kte ileri ülkelerdek­i rakiplerin­den hiçbir eksiği bulunmayan Türk makine imalatçıla­rı, ürün, tesisler ve mühendisli­k birikimler­ini dünyaya anlatmalı.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye