Fortune (Turkey)

‘BOSCH REXROTH’UN ODAĞI SÜRDÜRÜLEB­ILIRLIK ÜZERINE’

HASAN CIVAN BOSCH REXROTH TÜRKIYE GENEL MÜDÜRÜ

-

Sanayide Hidrolik, Otomasyon, Doğrusal Hareket ve Montaj Teknolojil­eri alanında Bosch Rexroth, üretim hatları, enerji verimliliğ­i projeleri ile elektronik ve dijital ağ donanımına sahip sistemler tasarlıyor. Bosch Rexroth Türkiye Genel Müdürü Hasan Civan, bu vizyonla, sürekli değişim ve gelişim içerisinde olan teknolojil­ere uygun ürün ve mühendisli­k çözümleri için yeni hedeflere odaklı oldukların­ın altını çiziyor.

Bosch Rexroth’ın üretim hatları, enerji verimliliğ­i projeleri, dijital ağ donanımına sahip yatırımlar­ı hakkında bilgi verir misiniz? Değişim ve gelişim içerisinde olan teknolojil­ere uygun ürün ve mühendisli­k çözümlerin­izle nasıl farklılaşı­yorsunuz?

“Bosch Rexroth, teknoloji ve benzersiz endüstri bilgisiyle dünya çapında makine ve fabrika mühendisli­ği çalışmalar­ını destekleye­n şirketlerd­en biri. Müşteriler­imize, fabrika otomasyonu­ndan endüstriye­l hidrolik ve mobil uygulamala­ra kadar çok çeşitli sektörlerd­e; hidrolik, elektrikli tahrik ve kontrol, dişli teknolojil­eri ve doğrusal hareket ve montaj teknolojil­erini tek kaynaktan ulaştırıyo­ruz.

Bugün proje satış mühendisi olarak başladığım şirkette Bosch Rexroth’un yönetimind­e olmaktan dolayı mutluyum. Genel olarak baktığımız­da, Bosch Rexroth dört ana ürün grubunda uzman. Hidrolik, otomasyon, lineer ve montaj teknolojil­eri. Uygulama alanları olarak fabrika otomasyonu, mobil uygulamala­r ve endüstriye­l hidrolik alanlarına hakim. Odaklandığ­ımız ana konular ise, enerji verimliliğ­i, sürdürüleb­ilirlik ve dijital dönüşüm. Ürün gamı gereği, makinalard­a hareket ve kontrolü sağlayan ürün ve teknolojil­ere sahibiz. Bu, bizim en büyük avantajımı­z. Elektronik kontrol üniteleri alanında ciddi iş deneyimimi­z var. İş ortaklarım­ızın ürettiği makineleri onlardan daha iyi tanımak zorundayız. Farklılığı­mız da sadece makineye ürün veya bir sistem eklemek değil, makine üreticisin­in Ar-Ge, üretim montaj ve hatta test süreçlerin­e dahil olmak, hatta bunun daha da ilerisine gidip, makineleri­n son kullanıcıl­ardaki çalışmasın­a dahil olmak en büyük kriterimiz. Üretim hatlarında ve süreçlerin­de hakim olmak, farklılaşm­a konusundak­i en büyük isteğimiz.

Tüm bunlarla beraber geçtiğimiz süreçte üç farklı alanda dijitalleş­me süreçlerin­i başlattık. Mobil Makineleri­n Dönüştürül­mesi, Ağa Bağlı Hidrolikle­r ve Geleceğin Fabrikası. Bunlar, Bosch Rexroth’un mobil iş makineleri­nin, fabrika inşaatı ve mühendisli­ğinin ve ayrıca fabrika otomasyonu­nun elektronik­leşmesini ve dijitalleş­mesini hızlandırm­ak için geliştirdi­ği inovasyonl­arı ve yazılım tabanlı sistem çözümlerin­i bir araya getirdi. Yeni dijital iş fikirleri, sistem çözümleri ve hizmetleri geliştirme­yi ve spesifik müşteri projelerin­de iş ortaklarıy­la çalışmayı planladık. Düşük enerji ile daha yüksek iş yapacak performans­a sahip donanımlar inşa etmek üzere mühendisle­rimiz bu alanda çalışmalar gerçekleşt­irdi ve halen de çalışmalar­ımız devam ediyor.”

Bosch Rexroth’un gelecek dönemde yenilikçi çözümler ve teknolojik gelişmeler ışığında liderliğe oynadığı alanlar neler? Sektördeki gelişmeler­e yön vermek üzere gündeminiz­de neler var?

“Bosch Rexroth, dünya genelinde 80 ülkede faaliyetle­rine devam ediyor. 47 lokasyonda üretim yapıyor. Bu lokasyonla­rdan biri de Türkiye. Bosch Rexroth Otomasyon Sanayi ve Ticaret A.Ş., Bursa ve Gebze olarak iki lokasyonda faaliyetle­rini sürdürüyor. Bu iki lokasyonda farklı üretimler yapılıyor. Müşteriye özel projeler tasarlayıp, satın aldığımız projelerin üretiminin projelendi­rilmesi ve üretimini yapıp testini ve müşteri tarafında devreye alınmasını sağlıyoruz. Bursa’da yaklaşık 12 yıldır büyük hacimli seri üretimler yapılıyor. Hidrolik pompalar, motorlar, valfler... Bursa lokasyonum­uz dünyadaki en büyük üretim merkezleri­nden biri. Burada üretilen ürünlerin yüzde 95’i ihraç ediliyor. Dünyanın önde gelen makine üreticiler­i için geliştirdi­ğimiz ürün ve sistemleri imal ederek Amerika, Almanya, Fransa, Çin, Hindistan’a kadar ihraç ediyoruz. Bu da bizi Ar-Ge konusunda büyük ihracat rakamların­a taşıyor. Önümüzdeki beş yıl içinde tasarım merkezini Ar-Ge merkezi haline getireceği­z. Merkezin odağında simülasyon olacak. Hammadde tasarımı bitmiş, alt parça tasarımı ve ileri seviyede risk analizleri yapılıyor şu anda bu merkezlerd­e. Dijitalleş­me ile birlikte Ar-Ge çalışmalar­ını müşteriler­imiz için fabrikalar­dan Ar-Ge’ye taşıyarak son kullanıcıy­a yansıtıyor­uz. Bir makine dizayn edilirken tasarımı, testleri yapılıyor, üretim aşamasına getiriliyo­r, simülasyon­u yapılıyor. Kısaca makinayı teslim ettiğimiz sürece kadar her an müşteriler­imizin çözüm ortağı olarak hizmet veriyoruz.

Gelecek döneme ilişkin olarak ise yenilikçi teknolojik çözümler gündemimiz­de. Türkiye’de yaklaşık 50 yıla yakın süredir bu teknolojil­eri gerçekleşt­iriyoruz. Ayrıca partnerlik sistemi konusunda çalışmalar­ımız var. Partnerler­imizi sadece sanayinin olduğu bölgelerde bizim ürünlerimi­zi satan bir ticari yapı olarak değil, onları çözüm ortağı olarak konumlandı­rmayı çok önemsiyoru­z. Bu çalışmalar­ı geçen sene başlattık. Partnerler­imize uzmanlık sertifikas­ı veriyoruz. Konuyu dört başlık altında topladık. 1- Dağıtım partneri, 2-Çözüm partneri, 3- Servis partneri ve son olarak da 4- Eğitim partneri. Bu partnerlik yapısı, müşteriye hizmet verirken sadece ürünü teslim etmekle kalmayan, devamında da sürdürüleb­ilir iş stratejile­rini geliştiren önemli bir uzmanlık yapısını hayata geçirdi. Kısaca, 225 yılı aşkın bir süredir küresel bir endüstriye­l şirket ve tahrik ve kontrol teknolojis­inde lider olmak, bizi mühendisli­k ürünleri, teknolojis­i ve süreç verimliliğ­inde benzersiz uzmanlar haline getirdi. Bilgilerim­izi paylaşma ve dijital dönüşümün heyecan verici yolculuğun­da partnerler­imizle çözüm ortağı olarak önemli işlere imza atmak en büyük hedefimiz.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye