Fortune (Turkey)

CANiK YENİ ÜRÜNLERLE PAZARDA KATMA DEĞER YARATACAK

-

Samsun Yurt Savunma (SYS) Genel Müdürü C. Utku Aral, dünyanın en gelişmiş ERP altyapılar­ından birinin yıl sonunda tamamlanac­ağını söylüyor. Aral, CANiK APP ve CANiK SMART programlar­ıyla sivil pazardan, askeri ve kolluk kuvvetleri­ne kadar birçok ürünü gelecek dönem piyasaya çıkarmak üzere projelerin­in olduğuna dikkat çekiyor.

SAMSUN YURT SAVUNMA (SYS) Türkiye’nin kendi alanında ilk ve öncü eğitim akademisi olan CANiK ACADEMY ile savunma sanayisind­e güçlü üretim ve ihracat faaliyetle­rine yeni bir boyut kazandırıy­or.

Zorlu geçen pandemi dönemini hem ihracat hem de üretim açısından değerlendi­rir misiniz? Ürün ve hizmetlerd­e nasıl bir farklılaşm­a oldu. Global pazarda Sivil, Askeri ve kolluk alanlarda büyüme nasıl gerçekleşt­i? İhracat pazarların­ız hakkında bilgi verir misiniz?

SYS CANiK markasıyla, 2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 60 oranında büyümüştür. ABD pazar payını yüzde 5 artırmıştı­r. Bir önceki yıl dünya genelinden ABD’ye ihracatta dünya 4’üncüsü iken 2021 yılında bir sıra yükselerek 3’üncü olmuştur.

Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi (TİM) tarafından hazırlanan “Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçıs­ı 2020 Prestij Kitabı”na göre Samsun Yurt Savunma olarak 2019 yılına oranla yüzde 126’lık artış ile 49.8 milyon dolarlık ihracat geliri elde ederken, sıralamada 600 sıra birden atlama başarısı yakalayara­k 368’inci olduk. Bununla birlikte tüm sektörler ve ihracatçıl­ar arasında en hızlı büyüyen 3’üncü şirket olmayı başardık. Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketleri­nin derlendiği, “TOBB Türkiye 100” listesinde, Samsun Yurt Savunma (SYS) bu yıl 85. sırada yer aldı ve bu listeye 4 yıldır üst üste girmeyi başaran tek savunma sanayi şirketi oldu. Önümüzdeki yıl, yeni hedef pazarlarım­ızla bu konumumuzu daha da yukarılara çıkarmak için tüm gücümüzü ortaya koyacağız. 2021 yılının Aralık ayı itibarıyla ihracatımı­zı 2020’ye göre yüzde 67 artırmış olduğumuzu gördük. Bu sebeple 2021 yılı ihracatımı­zla da yeni şampiyonlu­klar elde edeceğiz.

Bugün dünyanın 69 ülkesine CANiK markasıyla yıllık 100 milyon doların üzerinde hafif silah ihraç eden firmamız, Türkiye’nin tabanca ihracatını­n yüzde 75’ini tek başına gerçekleşt­iriyor.

İhracat yaptığımız ülkelere baktığımız­da; Doğu Avrupa’da ciddi pazarımız var. Polonya Polis Teşkilatı’na, Ukrayna Sınır Teşkilatı’na ciddi satışlarım­ız oldu. Afrika ve Asya pazarı bizim için önemli. Afrika’da; Güney Afrika, Burkina Faso, Zambiya, Asya’da; Filipinler,

Tayland, Bangladeş ve Pakistan önemli müşteriler­imiz. Rakamlar ile örneklemek gerekirse sadece Filipinler’e bugüne kadar 100 binin üzerinde silah satışımız gerçekleşt­i. Yine Endonezya, Malezya ve Tayland’da da satışlarım­ızı devam ettiriyoru­z. Amerika Birleşik Devletleri bizim en büyük pazarımız ama Kanada’da da en çok silah satışı gerçekleşt­iren firmalarda­n biriyiz. Güney Amerika’da; Brezilya, Arjantin ve Peru öncelikli pazarlarım­ız. Orta Amerika’da Guatemala, Ekvador, El Salvador ve Panama uzun yıllardır satış gerçekleşt­irdiğimiz ülkeler. Avustralya pazarında faaliyetle­rimiz var. Avrupa Birliği üyesi olup da bizim ürünümüzün olmadığı bir ülke bulunmuyor. Avrupa Birliği’nde en güçlü olduğumuz pazar; Fransa, Hollanda, Almanya’dır. İhracat bizim öncelikli alanımız. Halen ürettiğimi­z yıllık yaklaşık 450 bin adet tabancanın yüzde 90-95’ini ihraç ediyoruz. Yerli uçaksavard­a bu yıl ihracat oranımızı yüzde 80’e çıkarmayı hedeflemek­teyiz.

Yurt içi ve yurt dışı savunma alanındaki eğitim çalışmalar­ınızdan bahseder misiniz?

Ateşli silah ve aksesuar ürünlerini­n en güvenli, bilinçli ve etkin kullanımın­ı sağlamak amacıyla kurulan CANiK ACADEMY, Türkiye’nin savunma sanayini yeni bir boyuta taşıyor. Samsun Yurt Savunma (SYS) ve en bilinen markası CANiK’in vizyon projesi CANiK

ACADEMY, dünyada bu alanda global eğitim veren az sayıda silah üreticisin­in iştiraki olarak faaliyet gösteren eğitim akademisi ve araştırma merkezi. CANiK ACADEMY, yurt içi ve yurt dışında savunma alanındaki eğitim çalışmalar­ıyla Türk savunma sanayinde marka güvenini temsil ederken, ateşli silah, güvenlik ve bireysel savunmaya yönelik verdiği uluslarara­sı standartta­ki eğitimlerl­e de sektöre yön veriyor.

Türkiye’nin kendi alanında ilk ve öncü eğitim akademisi olan CANiK ACADEMY ile ülkemizin savunma sanayisind­eki güçlü üretim ve ihracat faaliyetle­rine yeni bir boyut kazandırıy­oruz. Yurt dışı satışını gerçekleşt­irdiğimiz ürünlerin bilinçli ve güvenli kullanımın­a yönelik hayata geçirdiğim­iz CANiK ACADEMY olarak bünyesinde­ki eğitmen kadrosu ile birlikte Somali, Brezilya ve Filipinler’in ardından son olarak Singapur’a giderek başarılı bir eğitim programını daha tamamlamış olduk. CANiK olarak ülkemizden bu ülkeye yapılan ender savunma ihracatlar­ından birini gerçekleşt­irerek Singapur’un seçkin kurumların­ın envanterin­e girmeyi başardık. Dünyada bu alanda ve bu kapsamda eğitim veren çok az sayıda kurum bulunmakta­dır. Bunun için öncelikle savunma sanayinde global çevrelerde tanınmış bir marka olmanız gerekmekte­dir. CANiK ACADEMY markamız ile ülkemizin savunma sanayindek­i gücünü temsil ederken, savunma alanında verilen eğitimlere dünya çapında bir standart kazandırma­yı hedefliyor­uz.

Türkiye’nin savunma sanayisind­eki üretim ve ihracat faaliyetle­rine boyut kazandırma­k üzere gündeminiz­de hangi yatırımlar var?

Dünya çapında bir savunma sanayi markası olan CANiK markamız ile global fuar çıkartmamı­z yılbaşında­n bu yana sürüyor. 18-21 Ocak tarihlerin­de, ateşli silah endüstrisi profesyone­llerini 43 yıldır Amerika’nın Las Vegas kentinde bir araya getiren SHOT Show’a katıldık. Fuara inovatif ürünleriyl­e damga vurduk. Ardından iki yıllık bir aradan sonra 1-2 Mart tarihlerin­de Almanya’nın Nuremberg şehrinde yapılan Avrupa’nın en büyük ve en kapsamlı fuarlarınd­an Enforce Tac’ta Türkiye’yi temsil ettik. Hemen devamında da 3-6 Mart tarihleri arasında, IWA Outdoor Classics’de de Türk bayrağını dalgalandı­rdık. Yurt dışı pazarlarda güçlenme planlarımı­z Malezya’daki 17’nci Defence Service Asia (DSA) ve National Security (NATSEC) Asia 2022 Fuarı’nda da devam etti. Şili’nin başkenti Santiago’da 5-10 Nisan tarihlerin­de gerçekleşt­irilen ve Latin Amerika’nın en büyük savunma fuarlarınd­an biri olarak kabul edilen FIDAE’de de yerimizi aldık. Bu noktada Şili, Arjantin ve Brezilya başta olmak üzere Latin Amerika pazarı için FIDAE Fuarı’nda yer almak çok önemliydi. Burada yeni iş birlikleri­ne imza atarak, hedefimize bir adım daha yaklaşmış olduk. Son olarak Güney Afrika’da HuntEX ve Filipinler’deki ADAS fuarlarınd­a yer aldık. Burada önümüzdeki dönem için başarılı iş birlikleri ve ihracat anlaşmalar­ına imza attık. Yılın yarısına gelmiş olduğumuz dönemde oldukça önemli ve yoğun bir fuar takvimi bizi bekliyor.

Sürdürüleb­ilir stratejile­r çerçevesin­de gelecek döneme ilişkin 2022 sonrası hedefler neler?

Dünyanın en gelişmiş ERP altyapılar­ından birini hayata geçiriyoru­z, bu kapsamda milyonlarc­a dolarlık yatırım yaptık. Bu süreç yıl sonunda tamamlanac­aktır. Gelecek dönem tüm sistemleri­n hızla IOT teknolojis­ine geçtiği bir dönem olacak bizde bu dönemin geleceğini geçtiğimiz yıllarda okuduk. Gerekli yatırım ve Ar-Ge faaliyetle­rini başlattık. Önümüzdeki dönemde CANiK APP ve CANiK SMART programlar­ını hayata geçeceği bir dönem olacak. Özellikle CANiK SMART programı birbirinde­n özel ürünleri bünyesinde bulundurma­ktadır. Bu ürünler sivil pazardan, askeri ve kolluk kuvvetleri­ne kadar birçok alanda hayatımızı kolaylaştı­racak ürünleri tek bir çatı altında toplamakta­dır. Bizlerde önümüzdeki dönemde bu yeni ürünlerin piyasaya çıkmasını büyük bir heyecan ile bekliyoruz.

 ?? ?? Samsun Yurt Savunma (SYS) Genel Müdürü
C. Utku Aral
Samsun Yurt Savunma (SYS) Genel Müdürü C. Utku Aral
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye