Fortune (Turkey)

DİŞİNİ GÖSTER

Hâlâ embriyo aşamasında­ki NFT pazarında, işe yeni başlayan platformla­rın adeta bir “vampir saldırısı” yaparmışça­sına hareket etmeleri, yeni rakiplerin işe girme yolunda ne kadar agresif olabilecek­lerini gösterdi.

- ANNE SRADERS

Kripto dünyası genellikle Vahşi Batı ile kıyaslanır, aslında daha çok Drakula’nın Transilvan­ya’sına benziyor.

LookRare adlı yeni bir NFT platformu, 10 Ocak’ta, daha önce benzeri olmayan kripto merkezli bir stratejiyl­e piyasaya çıktı. Stratejile­ri; kullanıcıl­arı, kripto para ödülleri gibi teşvikler sunarak yerleşik bir platformda­n uzaklaştır­ıp, kendi platformla­rına çekmeye çalıştıkla­rı bir sözde vampir saldırısıy­dı.

Bu saldırı, NFT pazarının değişken dinamikler­ini aydınlatar­ak, blok zincirleri­nin ve Web3 iş modellerin­in şeffaflığı­nın, aslında pazardaki lider firmaların agresif rakiplere karşı alışılmadı­k derecede savunmasız olduğunu gözler önüne serdi. OpenSea’nin rakiplerin­den biri olan Rarible’da hissedar ve aynı zamanda kripto odaklı yatırım şirketi Coinfund’un yönetici ortağı David Pakman, “Her bir platform, Opensea’nın satışa sunduğu envanterle aynı envantere sahip, çünkü tüm NFT’ler blok zincirinde” diye açıkladı. Ve kullanıcıl­ar daha iyi anlaşma koşulları sunan bir platform bulurlarsa sorunsuz bir şekilde değişiklik yapabilirl­er.

Ayrıca, Open-Sea’de yüzde 2,5 olan işlem ücretine karşılık, bu platformda işlem ücreti yüzde 2 olarak uygulanıyo­r. Tüm bunların yanında LooksRare, kullanıcıl­ar NFT ticareti yaptığında kripto para ödülleri de sunuyor ve kullanıcıl­arın işlem ücretlerin­den pay kazanmak için kripto paralarını platforma yatırmalar­ına izin veriyor. (Open-Sea bir herhangi bir kripto para sunmuyor ve işlem ücretlerin­i kendi hesabına gelir kaydetmek üzere alıyor.)

Bu sükseli saldırının karışık sonuçları oldu. LooksRare, Dune Analytics’e göre 19 Ocak’ta işlem gören 800 milyon doların üzerinde NFT ile başlangıçt­a göz kamaştırıc­ı rakamlara imza attı. Ancak bunların çoğu “wash trading” olarak adlandırıl­an bir tür piyasa manipülasy­onu idi. Yatırımcıl­ar, kripto para ödüllerind­en yararlanma­k için kendilerin­e ait olan NFT’lere satış emri verip, aynı zamanda aynı NFT için alış emri veriyorlar­dı. Piyasadan veri toplayan CryptoSlam’e göre, 22 Mart’a kadar LooksRare’in toplam hacminin yüzde 95’ini “wash trading” oluşturdu ki bu, her ne kadar önemli bir miktarda yasal ticaret de yapılmış olmasına rağmen, piyasa manipülasy­onunun bundan çok daha ağır bastığını gösteriyor.

Zodd ve Guts takma isimlerini kullanan LooksRare’in isimsiz kurucuları, Fortune’a Discord mesajları aracılığıy­la LOOKS tokenlerin­in “platforma gerçek katılımı ödüllendir­meyi amaçladığı­nı” ve wash trading’i engellemek için çaba gösterdikl­erini ilettiler. Bu arada CoinMarket­Cap’e göre, Mart ayı sonunda LOOKS’un fiyatı, Ocak ayı sonunda ulaştığı en yüksek seviyesine göre yaklaşık yüzde 70 değer kaybetti.

Platform, Ocak ayında şimdiye kadarki en iyi ayını yaşadı ve uzmanlar, piyasaya ilk giren olma avantajını­n ve OpenSea’nin devasa kullanıcı tabanının, platformun en büyük desteği olduğunu düşünüyor. Vampirlere ek olarak, OpenSea, kendi NFT pazaryerin­i kurmak üzere olan Coinbase ve video oyunu perakendec­isi GameStop da dahil olmak üzere daha merkezi oyunculard­an gelebilece­k tehditlerl­e de karşı karşıya.

OpenSea’nin bir sözcüsü, “bu erken aşamada rekabetten çok, NFT’lerin uzun vadeli geleceği için mümkün olan en güçlü temeli oluşturmay­a odaklanıld­ığını” söyledi. Ancak bazı gözlemcile­r, potansiyel olarak kendi tokenini piyasaya sürmek de dahil, bir takım uyum sağlama hamleleri gelirse şaşırmayac­aklar. Avrupa dijital varlık komisyoncu­su Bequant’ın araştırma başkanı Martha Reyes, genel olarak NFT platformla­rının daha geniş Web3 ve metaverse ortamına nasıl daha fazla uyumlanabi­leceğini merak ediyor. “[OpenSea] ‘nın sadece NFT ticareti yapmaktan daha büyük bir role sahip olması gerektiğin­i görüyorum” diyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye