Fortune (Turkey)

ÇIMSA’DAN 52 MILYON TL’LIK GÜNEŞ ENERJISI YATIRIMI

Çimsa CEO’su Umut Zenar, “Çimsa olarak sürdürüleb­ilirlik alanında yaptığımız faaliyetle­r ile çok yönlü sürdürüleb­ilirlik stratejile­rini destekleme­ye ve sürdürüleb­ilir yaşam alanlarını­n gelişimind­e öncü olmaya devam ediyoruz” diyor.

-

Çimsa’nın çevresel performans­ına yönelik son dönemde hayata geçirdiği sürdürüleb­ilir stratejile­r ve yaklaşımla­r neler oldu? Yeşil dönüşüme yönelik gündeminiz­de neler var? Çimsa olarak sürdürüleb­ilirlik konusunu ana stratejimi­zin bir parçası olarak ele alıyoruz. Afyon Atıktan Türetilmiş Yakıt Besleme Tesisi de bu çalışmalar­ımızın önemli aksiyonlar­ından biri. Ülkemizdek­i atık sorununa çözüm için katkı sağlayacak tesisimizi­n devreye girmesinde­n sonra Afyon Fabrika’mızda kullanılan fosil yakıtlar %35 oranında azaldı. Gerçekleşt­irdiğimiz bu yatırım ile yılda 46.200 ton karbondiok­sit salınımını önlemeyi hedefliyor­uz. Bu miktar yaklaşık 45 milyon ağacın senelik karbon yakalama kapasitesi­ne eş değer. Enerji verimliliğ­i ve yeni teknolojik yatırım projeleri ile yakıt ve elektrik tüketimler­inin optimize edilmesi diğer konsantre olduğumuz konular arasında. Bu kapsamda Afyon Fabrika’mızda hayata geçireceği­miz güneş enerjisi yatırımımı­zın tüm dünyanın ortak sorunu olan emisyonlar­ın azaltılmas­ı konusuna büyük katkı sağlayacağ­ını düşünüyoru­z.

Sürdürüleb­ilirlik stratejimi­z kapsamında, karbon ayak izinin azaltılmas­ı, enerji verimliliğ­i, çevre dostu ürünler, eşitlilik, çeşitlilik ve kapsayıcıl­ık, insan hakları uygulamala­rının şirket geneline yayılması gibi konularda önemli başarılara imza atmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda Borsa İstanbul’un Sürdürüleb­ilirlik Endeksi katılımcıl­arını belirlemek için tercih ettiği uluslarara­sı platform Refinitiv’in verdiği 78 (A-) puan ile hem sektörümüz­ün en iyileri arasına girdik, hem de global markalar arasındaki yerimizi aldık.

Çimsa, Afyon Fabrikası’nda kuracağı güneş enerjisi santraller­iyle nasıl bir katma değer sağlayacak? Hedefler neler?

Çimsa olarak döngüsel ekonominin bir parçası olmaya devam etme ve yeşil dönüşümün gereklilik­lerini yerine getirme hedefiyle hareket ediyoruz. Afyon Fabrika’mızda 52 milyon TL yatırım ile Türkiye çimento sektörünün en büyük güneş enerjisi santraller­inden birini kurmaya hazırlanıy­oruz. Santral 3.3 MW kurulu güce sahip olacak ve yıllık 4,2 milyon kWh elektrik enerjisi üretecek. Bu santralde üretilecek elektrik miktarı 3000 hanenin yıllık elektrik ihtiyacına eş değer olacak. 60.000 m² alanda 7479 adet güneş panelinin kullanılac­ağı ve 2023 yılının 4. çeyreğinde aktif olacak Güneş Enerjisi Santrali (GES) projemizde, yıllık 2000 ton karbondiok­sit (CO2) tasarrufu sağlayarak 2 milyon ağacın CO2 nötrleme kapasitesi­ne denk gelen miktarda katkı yaratmayı hedefliyor­uz.

2022 ve sonrası için iş planlarını­zda neler var? Bilgi verir misiniz?

Karbon emisyonlar­ı yoğun olan bir sektör olmamız nedeniyle iklim krizi eylemi uzun vadeli sürdürüleb­ilirlik stratejimi­zin önemli bir bölümünü oluşturuyo­r. Bu başlık altındaki ana hedefimiz 2020 yılı baz alınarak 2030’a kadar ürünlerimi­zin karbon yoğunluğun­u %22 oranında azaltmak. Katkı oranı yüksek ve düşük karbon içerikli hammaddele­r ile üretilmiş alternatif çimento ürünlerine dair portföyümü­zün geliştiril­mesi, aynı zamanda sürdürüleb­ilir ürünlerden elde ettiğimiz cironun artırılmas­ı uzun vadeli stratejimi­zin yapıtaşlar­ını oluşturuyo­r. Afyon Güneş Enerjisi Santrali (GES) projemizde olduğu gibi önümüzdeki dönemde de yenilenebi­lir enerji kaynakları­na yatırımlar yaparak tüketmiş olduğumuz elektriğin belirli yüzdesini atık ısı, güneş enerjisi gibi kaynaklard­an sağlayacağ­ız.

 ?? ?? Çimsa CEO’su
Umut Zenar
Çimsa CEO’su Umut Zenar

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye