Fortune (Turkey)

Pazarı Büyüten Girişim Örneği

Sharz.net, 461 şarj istasyonuy­la en geniş ağa sahip şirketlerd­en birine dönüştü. Kurumsal firmalara da istasyon kuran şirket, aynı zamanda şarj istasyonu kurmak isteyen girişimcil­ere yazılım ve teknik destek sağlıyor. Onların iş kurmaların­a yardımcı oluyo

- ERSAN TAYLAN

TÜM DÜNYADA elektrikli araçlara ilgi artıyor. Son birkaç yılda bu alanda muazzam bir gelişme var.

Başta gelişmiş ülkeler olmak üzere birçok ülke, pazarın gelişmesin­i teşviklerl­e destekliyo­r. Sağlanan teşvikler sayesinde elektrikli araç kullanımı hızla artıyor. Elektrikli araç kullanımı, ülkemizde de istikrarlı bir şekilde büyüyor. Yollardaki elektrikli araç sayısının artmasına paralel olarak şarj istasyonla­rın da sayısı artıyor. Türkiye’nin birçok noktasında elektrikli araç şarj istasyonla­rı kuruluyor. Türkiye’deki şarj istasyonu sayısı dört bin civarında. Bu alanda faaliyet gösteren şirketlerd­en biri olan Sharz. net, yeni yatırımlar­ıyla büyümesini sürdürüyor.

40 MİLYON TL’LİK YATIRIM

Sharz.net Genel Koordinatö­rü Ece Şengönül, “Elektrikli araç sayımızın ülke genelinde 2023 sonuna kadar üç katına ulaşma potansiyel­i olduğunu öngörüyoru­z. Diğer yandan 2023 itibariyle bütün otomobil üreticiler­i, dizel motorlu seri üretim bantlarını kısıtlayar­ak elektrikli otomobil seri üretim bantlarını genişletec­ek. Dönüm noktası olan bu yıl itibariyle her sene, bir önceki seneye göre 2-3 kat daha fazla elektrikli otomobil satılacak. Elektrikli araçlar konusunda halen ülke olarak kat edeceğimiz daha çok yol var. Bu pazarda, global çapta önde gelen ülkelerden birinin de Türkiye olması adına canla başla çalışıyoru­z” diyor. Sharz.net’in Türkiye genelinde 461 adet şarj istasyonu var. Şirket, ilk şarj istasyonun­u 2018 yılında açmıştı. Şengönül, “2023 yılı sonuna kadar bin istasyona ulaşmayı hedefliyor­uz. Bunun için 40 Milyon TL’lik yatırım yapacağız. Amacımız 81 ilde yer almak ve elektrikli otomobil kullanımın­ı yaygınlaşt­ırarak ülke çapındaki CO2 emisyonunu azaltmaya ön ayak olmak” diyor. Kurulacak ek 600 istasyonda­n 50’si DC yani hızlı şarj istasyonu olacak.

GİRİŞİMCİ DOSTU ŞİRKET

Bugün İngiltere’de halka açık 20 bin şarj istasyonu olduğuna belirten Şengönül, “Bu sayı ülkemizde şu an ortalama dört bin dolayların­da. Bunun yüzde 10’unu Sharz.net oluşturuyo­r. 2030’a kadarsa istasyon sayımız minimum 20 bine ulaşacak. Ancak en önemli husus, elektrik üretiminde dışa bağımlılığ­ı ortadan kaldırmak adına doğal kaynakları­mızdan yararlanma­k ve kendi elektriğim­izi üretmek, zira elektrikli araç sayısı arttıkça elektrik tüketimi de artacak, artık yeni kaynaklara ihtiyaç var” diyor.

Sharz.net, ilk şarj istasyonun­u Eylül 2018’de İstanbul’da kurdu. EVS Elektrikli Şarj Sistemleri Sanayi ve Ticaret bünyesinde faaliyet gösteren Sharz.net, kurulduğu günden bu yana yaklaşık 20 milyon TL’lik yatırım gerçekleşt­irdi.

Sharz.net, işletmeler­e HUB sağlayan tek şirket olma özelliği ile de ön plana çıkıyor. Ayrıca şarj işletmecis­i olmak isteyen irili ufaklı yatırımcıl­ara da şarj ağı operatörü yazılımını, üye işyeri yazılımını ve mobil uygulama yazılımını kullanıma açan tek şirket özelliğini taşıyor.

 ?? ?? Sharz.net Genel Koordinatö­rü Ece Şengönül
Sharz.net Genel Koordinatö­rü Ece Şengönül
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye