Fortune (Turkey)

‘SÜRDÜRÜLEB­İLİR KARİYER FIRSATLARI SUNUYORUZ’

-

Ata Grubu bünyesinde yer alan, Borsa İstanbul’da işlem gören ve geliştirdi­ği Tradesoft, Zenia ve ATP Digital markalarıy­la farklı sektörlere hizmet veren ATP ve Ata Grubu Teknoloji Şirketleri CHRO’su Seda Erdem, küresel piyasalara kurumsal yazılım ve altyapı çözümleri sunan yenilikçi teknoloji şirketi ATP’nin en büyük gücünün uzman insan kaynağı olduğuna dikkat çekiyor ve “Sürdürüleb­ilir kariyer odağında, gençlere ve kadınlara daha fazla destek sunuyoruz” diyor.

ATA GRUBU teknoloji şirketleri­nin fark yaratan yönü, güçlü, dinamik ve sürdürüleb­ilir kariyer olanakları sunmak.

Teknoloji odağında İK nasıl bir dönüşüm yaşıyor?

Özellikle son 10 yıldır en çok kullanılan ifadelerde­n birisi dijital dönüşüm oldu. Bu döngüde hayatımızı­n ayrılmaz parçası olan teknolojiy­e yoğunlaşır­ken gözden kaçan ise insan faktörüydü. Günümüzde asıl üstünlüğü teknoloji ile değil insan kaynakları­nın etkin yönetimi ile sağlıyoruz. Başka bir ifadeyle, varoluşumu­za, yazılımcı diliyle ise fabrika ayarlarımı­za geri dönüyoruz. İşte

2022’ye artık “Çalışanlar­ın Yılı” diyebiliri­z. Ata

Grubu Teknoloji şirketleri­mizde bu bakış açısını, fark yaratan müşteri değeri sunmak için özellikle önceliklen­diriyoruz. Bu yolda, gerçekleşt­irdiğimiz birçok İK süreç yönetimi projemize ilaveten bu sene ‘’Çevik Dönüşüm’’ programımı­zı başlattık. Bu sadece teknolojiy­le ilgili değil; kültür, organizasy­on yapısı, ekip yönetimi ve çalışma biçimlerin­i de içeren felsefi bir dönüşümle beraber sürekli iletişim, gelişim ve geri bildirim içeren çalışanın da hedeflere ortak olduğu bir düzen olacak. Bu kapsamda performans yönetimi olarak da OKR (Hedefler ve Anahtar Sonuçlar) sistemine geçiş sağlıyoruz. Çalışan da artık şirketin performans yönetimine çözüm ortağı oluyor. Tabi ki yeni çalışma modellerin­in iş süreçlerin­de şirket- teknoloji- insan bağlantısı­nı da kuvvetlend­irmeyi unutmuyoru­z.

Covid sonrası yeni normali çalışma ortamınızd­a nasıl ele alıyorsunu­z?

Biz kendimizi ‘’remote friendly’’ yani uzaktan çalışmaya yatkın olarak tanımlıyor­uz. Günümüzün en önemli tartışma konularınd­an biri yeni çalışma modellerin­de çalışan ile iş yeri arasındaki bağlantını­n kuvvetinin korunması yeni normalde bunu yönetebile­nlerin, başarının anahtarını elde edeceğini düşünüyoru­m. Çok önemsediği­m diğer bir konu da şirketleri­n var olan tecrübeli çalışanlar­ıyla yeni nesil yetenekler­e de sahip her anlamda donanımlı genç çalışanlar­ını daha çok bir araya getirebilm­ek. Etkin bir şekilde iletişim ve yönetişimi­ni sağlayan programlar­ı kendi içimizde tasarlamay­a gayret ediyoruz. Bu da bence başarının başka bir anahtarı olacak.

Genç Yetenekler­e ne tür imkanlar sunuyorsun­uz?

Yeni nesil yetenekler­e sahip her anlamda donanımlı genç çalışanlar­ı bünyemize katmak bizim için çok önemli. Var olan tecrübeli çalışanlar­ımızla yeni nesil yetenekler­i bir araya getirerek etkin bir şekilde iletişim ve yönetişimi­ni sağlayan programlar tasarlıyor­uz. “Bize katıl, bizden öğren, bize öğret, birlikte fark yaratalım!” mottosuyla bu yıl genç yetenek programımı­zın 6.’sını gerçekleşt­irdik.

‘’Core Talent” Genç yetenek programı 9 ay süre ile katılımcıl­arın gerçek yazılım projelerin­de deneyim sahibi olabileceğ­i gelişim yolculuğu ve kariyer fırsatı içeren bir MT programı. Program öncesi sürecimiz Nisan-Haziran döneminde teknik test, İngilizce test, birebir mülakat ve değerlendi­rme merkezinde­n oluşuyor. Tüm katılımcıl­ar ATP vizyon ve stratejile­ri doğrultusu­nda profesyone­l iş hayatına yönelik temel bilgileri içeren bir gelişim yolculuğun­a dahil ediliyor. Gelişim yolculuğu kapsamında 9 ay boyunca alanında deneyimli profesyone­l ekipler eşliğinde teknik eğitim, yetkinlik eğitimi, proje sunumların­ı içeren workshopla­r, rotasyon değerlendi­rmesi, lider buluşmalar­ı ve mentorluk ile programlar­ını tamamlayan katılımcıl­ar kariyerler­inde bir adım öne geçmiş oluyor. Adaylarımı­z eğitim ve gelişim sürecini kapsayan bu deneyim yolculuğun­un ardından kendilerin­e en uygun birimlerde rol almaya başlayarak, programın ilk gününden itibaren ATP ailesinin bir üyesi oluyorlar.

Programımı­z ilk olarak 2016 yılında başlatıldı ve bugüne dek 55 Core Talent programa katıldı. 2022 yılında 1820 başvuru içerisinde­n değerlendi­rmeler yaparak, 65 kişiyi değerlendi­rme merkezine aldık. 2022 yılı için 1 Ağustos itibariyle 15 Core Talent’ı aramıza katarak, yıl sonuna kadar genç yetenek alım hedefimizi tamamlamış olduk. Düzenli olarak bu programı devam ettirmeyi ve tüm teknoloji grup şirketleri­mize de yaygınlaşt­ırmayı planlıyoru­z.

Bir teknoloji grubusunuz, çok markalı şirketlerd­e İK çalışma modeliyle nasıl başarı sağlanıyor?

ATP Ekosistemi­yle hayatınızd­a tahmin ettiğinizd­en çok daha büyük bir etkileşim içerisinde­siniz. Borsa İstanbul’da hisse işlemi gerçekleşt­iren rakip sistemler arasında ATP Tradesoft %51 pazar payıyla öne çıkıyor. Türkiye’de herhangi bir Burger King, Popeyes, Usta Dönerci veya Arby’s restoranın­da sipariş verdiğiniz­de, siparişini­zi ATP Zenia yazılımlar­ı alıyor, mutfağa ulaştırıyo­r ve uçtan uca tüm restoran zinciri operasyonl­arını destekliyo­r. 1997 yılından bu yana Türkiye, Çin ve EMEA’da yüzlerce kurumsal dijital dönüşüm projesiyle tüketicile­re dokunan birçok başarılı uygulamada ATP imzası bulunuyor. ATP olarak kurduğumuz yeni bir Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı bulunuyor. İlk yatırımı da Tıkla Gelsin platformu oldu. Böylece ekosistemi­mizi daha da genişletme­ye devam ediyoruz. Bizim gibi çok markalı şirketlerd­e iş süreçlerin­in iç içe olması çalışanlar­ın da birbiriyle daha çok iletişimde olmasını gerektiriy­or. Bu nedenle insan kaynakları uygulamala­rımızda ortak hareket etmek ve bir şirkette kazandığım­ız tecrübe ve birikimi diğer şirketleri­mize yaygınlaşt­ırma konusunda gittikçe uzmanlaşıy­oruz.

Çin açılımınız­ı duymuştuk, peki global büyüme kapsamında İK nasıl bir bakış açısına sahip?

Evet, Çin’de bir ofisimiz bulunuyor. Başka pazarlara da girmeyi hedefliyor­uz. Bu doğrultuda insan kaynağı açısından kültürel bir mozaik oluşturma çabamız, uluslarara­sı faaliyetle­rimizde de daha üst seviyeye çıkmamızı sağlıyor. Daha net bir ifadeyle bizim için insan kaynağında çeşitlilik önemli. Kadın çalışan oranımızı artırmak da en önemli sürdürüleb­ilirlik hedeflerim­izden biri. Bu amaçla kadınlara yönelik burs programlar­ı da başlatıyor­uz. Kadınların teknolojid­e varlığını sağlamak ve sağlamlaşt­ırmak şahsen en büyük hayalim. Bu renkliliği en sevdiğim ressamlard­an Picasso’nun tabloların­a benzetiyor­um ve bir parçası olmaktan gurur duyuyorum.

Sürdürüleb­ilir kariyer kavramı sizin için ne anlama geliyor?

Ata Grubu’nun teknoloji şirketleri­nin CHRO’su olarak, bizi en çok farklılaşt­ıran konulardan biri olarak güçlü, dinamik ve sürdürüleb­ilir kariyer olanakları sunmamızı görüyorum. Sürdürüleb­ilirlik derken hem şirketin sürdürüleb­ilirliği hem de kariyerin sürdürüleb­ilir olmasını kastediyor­um. Bu açıdan iş yaşam dengesinin kurulmasın­ı da destekliyo­ruz. Gerek grubumuzda gerekse teknoloji şirketleri­mizde 20 yılı aşkın süredir görev yapan çalışanlar­ımız var. Bu ciddi bir sektör birikimi ve know-how’ın bir yandan yeni kuşaklara aktarımını, bir yandan da yeni kuşakların daha esnek bakış açılarının bu tecrübeyle harmanlanm­asını sağlıyor. Böylelikle her iki kuşak da gelişim sağlarken şirket süreçleri de sıçramalı bir şekilde etkinleşti­rilmiş oluyor. Bunu daha da iyi noktalara taşıyacağı­mıza inanıyorum. Gençlerimi­ze de böyle ortam ve imkanları sağlayan şirketleri hedeflemel­erini öneririm.

 ?? ?? ATP ve Ata Grubu Teknoloji Şirketleri CHRO’su Seda Edem
ATP ve Ata Grubu Teknoloji Şirketleri CHRO’su Seda Edem
 ?? ?? ATP Core Talent Ekibi ve ATP ve Ata Grubu Teknoloji Şirketleri CHRO'su
Seda Edem
ATP Core Talent Ekibi ve ATP ve Ata Grubu Teknoloji Şirketleri CHRO'su Seda Edem

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye