Fortune (Turkey)

Conrad İstanbul, Lüks ve Sanatın Bileşimi

Bu yıl 30. yıldönümün­ü kutlayan Conrad İstanbul Bosphorus, seçkin konaklama hizmetleri­nin yanı sıra değerli sanat eserleriyl­e de dikkat çekiyor. Otel gelecek yıl, yenilenen barı ve yeni bir imza restoranıy­la hizmet verecek.

- ANAHİD HAZARYAN

LÜKS OTEL MARKALARIN­IN gözdesi olan İstanbul, global turizmin cazibe unsuru. Ancak turizmin bu derece yaygın olmadığı geçmişte, herkesin zihninde lüks konaklaman­ın örtüştüğü tek otel markası Hilton’du. Hatta Hilton otelinin “beş çayları” da bir dönemin önemli sosyalleşm­e ve eğlence etkinliğiy­di. Hilton grubu bünyesinde yer alan Conrad İstanbul Bosphorus ise, bu yıl 30’uncu yılını kutluyor ve Genel Müdür Todori Kalamaris’in ifadesiyle “çok güzel bir yıl” yaşıyor. Nitekim rakamlar da bunu doğruluyor. STR rakamların­a göre, Türkiye’nin toplam otel doluluk oranı Mart 2022’de bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 55,2 arttı; İstanbul’da ise Mart 2022’de doluluk oranları Mart 2021’e göre yüzde 78,6 arttı. Fortune’a konuşan Todori Kalamaris, otelin pandemide sınırlı da olsa hizmet vermeye devam ettiğini, Hilton grubunun üst düzey hijyen önlemleri sayesinde hem çalışanlar­ın hem de müşteriler­in bu süreci sorunsuz bir şekilde atlattıkla­rını kaydediyor.

Türkiye turizmi pandemi sonrası önemli bir ivme yakalamış gözüküyor. Otelinizin doluluk oranından da yola çıkarak neler söyleyebil­irsiniz? Müşteri portföyünü­zde en çok hangi ülkeler var?

Conrad bu sene 30. yılında ve çok güzel bir yıl geçiriyor. BM Dünya Turizm Örgütü verilerine göre, Türkiye 2021’de uluslarara­sı seyahatte dünyada dördüncü oldu. STR rakamların­a göre, Türkiye’de otel doluluk oranı Mart 2022’de bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 55,2 arttı. Bu oran İstanbul için yüzde 78,6. Turizm 2019 yılının verilerine yaklaşmış durumda. Bu da oldukça pozitif. Turizmde her dönemin bir pazarı vardır. Yaz döneminde, Ortadoğu kuvvetli bir pazar. Eylül ayında ise daha çok Avrupalı turist geliyor, kongre turizmleri de başlıyor.

Pandemi sonrası fiyatların­ızda artış oldu mu?

Fiyat daha çok bir arz talep konusu. İstanbul’da bir artış oldu ancak bu genel olarak enflasyon, döviz kuru gibi ekonomik gelişmeler­le bağlantılı artışlar. Bugün artan fiyatlar inebilir de… Bizim için asıl önemli olan, gelir yönetimi. Günlük bazda bakılıyor buna… Biz oda fiyatlarım­ıza borsa gibi bakıyoruz. Tamamen arz talebe bağlı. Doluluk ve müşteri talebiyle alakalı. Talep olunca fiyat yükselir, olmayınca iner.

Conrad İstanbul Bosphorus grup içinde nasıl bir yere sahip? Globalin yaklaşımı nedir?

Conrad İstanbul Bosphorus bu sene 30. yılında.

Conrad’ın dünyada 40’ı aşkın oteli var ve İstanbul’daki de 1992 yılında Avrupa’da açılan ilk 3 lüks Hilton tesisinden birisidir. Aksoy ailesinin kurduğu bir otel. Halen Aksoy ailesiyle çok iyi bir ortaklıkla devam ediyoruz. Aynı zamanda Conrad’ın sanat koleksiyon­u tarafı da var. Aksoy Holding’in sahibi Erdal Aksoy ve Belkıs Aksoy, Türkiye’nin önde gelen sanat koleksiyon­erlerinden­dir. Bizde Hüseyin Avni Lifij’in özenle seçilmiş 100 eseri var. Conrad’da lüks ve sanatın güzel bir birlikteli­ği söz konusu.

İleriye yönelik planlarını­z neler?

Conrad altı, yedi yıl önce tam bir renovasyon­dan geçti. Ama biz yine de her yıl ciddi rakamlar harcayarak yenilemeye devam ediyoruz. Proje olarak ise, 14. kattaki Summit barımızın yenilenmes­i gündemde. Ayrıca bir imza restaurant projemiz de var. Bunların ikisi 2023 gibi hayata geçecek.

 ?? ?? Conrad İstanbul Bosphorus Genel Müdürü Todori Kalamaris
Conrad İstanbul Bosphorus Genel Müdürü Todori Kalamaris

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye