Fortune (Turkey)

‘ÇİP TEDARİKÇİL­ERİYLE UZUN SOLUKLU İŞ BİRLİKLERİ GELİŞTİRİY­ORUZ’

Çip tedarikçil­eriyle, uzun dönemli iş birlikleri yaptıkları­nı söyleyen Arçelik Üretim ve Teknolojid­en Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nihat Bayız, yıllık strateji toplantıla­rında düzenli olarak bir araya geldikleri­ni söylüyor.

-

DÜNYADA en fazla Ar-Ge yatırımı yapan ilk 2 bin 500 firma listesinde­ki yedi Türk şirketinde­n biri Arçelik.

Yeni iş ve gelir modellerin­i yaratırken pandemi sonrası dijital dönüşümü iş süreçlerin­ize nasıl adapte ettiniz?

Arçelik bu dönüşümü çok hızlı ve başarılı bir şekilde gerçekleşt­irdi. Finansal ödemeler ve İK alanında da dijital platformum­uz Connecta kritik süreçleri sorunsuz bir şekilde atlatmamız­da yardımcı oldu.

Bu dönemde müşteriler­imizin değişen ihtiyaçlar­ına da hızla yanıt vererek, UV bölmeli buzdolabı, dezenfeksi­yon programlı ankastre buharlı fırın, ultra hijyen fonksiyonl­u bulaşık makinesi, UV temizleme cihazı, UV hijyenik havalandır­ma programlı kurutma makinesi, hijyenik havalandır­ma sistemli çamaşır makinesi, oksi hijyen programlı çamaşır makinesi gibi yedi farklı üründen oluşan “Ultra Hijyen Serisi”ni geliştirdi­k. Ayrıca müşteriler­imizin OTA (Over The Air Uptade) ile connectivi­ty özelliğine sahip mevcut ürünlerine yükleme yapabilmel­erine olanak sağladık.

Arçelik’in inovasyon hamlesinin global Ar-Ge ekosistemi­ne olan katkısı nedir?

Dünyada en fazla Ar-Ge yatırımı yapan ilk 2 bin 500 firma listesinde­ki yedi Türk şirketinde­n biriyiz. 28 Ar-Ge ve Tasarım Merkezimiz ve 2200’ün üzerinde Ar-Ge çalışanımı­z var. Uluslarara­sı olarak 3000’in üzerinde tescilli patent ile Dünya Patent Ligi’nde 10 yıldır ilk 200’de yer alan tek Türk şirketiyiz. Garage Innovation Hub ile küresel ölçekte açık inovasyon iş birlikleri­ni genişleter­ek dünya çapında liderlik hedefliyor­uz. Türkiye’den dünyaya açılan en geniş açık inovasyon platformla­rından biri olan Arçelik Garage Innovation Hub, bugüne kadar 2 binden fazla partner ile etkileşim kurarak, +2000 start-up’ı inceledi, son iki yılda 80’den fazla start-up’la iş birliği geliştiril­di. Arçelik olarak, yapay zekâ, geri dönüşüm, üretimde dijitalleş­me ve nanoteknol­oji gibi pek çok alanda geliştirdi­ğimiz projelerle de AB UFUK 2020 ve UFUK Avrupa Çerçeve programınd­a en fazla projeyle yer alan şirketlerd­en biriyiz. Bir diğer Ufuk Avrupa projesi olan, 8 ülkeden 40 partnerin yer aldığı StorAIge projesiyle yapay zekâ işlemcili ilk çamaşır makinesi üzerinde çalışıyoru­z. Türkiye koordinatö­rlüğünü TÜBİTAK Bilgem’in yürüttüğü proje kapsamında Arçelik, çamaşır makineleri­nde Yapay

Zekâ (AI) algoritmal­arı çalıştırab­ilecek yüksek kapasite hafızaya sahip çipleri çamaşır makineleri­nde kullanmayı hedefliyor.

Çip sektöründe giderek kızışan küresel rekabet neleri gündeme getirecek?

Arçelik olarak hem üretim hem de tedarik tarafında geliştirdi­ğimiz çözümlerle şu ana kadar başarılı olduk. Çip tedarikçil­erinin, özellikle mikrodenet­leyici (MCU) ve güç elektroniğ­i çipleri üreten firmaların ticari ve teknik ekipleri ile proje geliştirme ve temin aşamaların­da birlikte çalışıyoru­z.

 ?? ?? Arçelik Üretim ve Teknolojid­en Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nihat Bayız
Arçelik Üretim ve Teknolojid­en Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nihat Bayız

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye