Fortune (Turkey)

‘MARKALARIN INOVATIF ÇÖZÜM ORTAĞIYIZ’

-

“İstanbul’daki AlpNext Ar-Ge merkezimiz­de multidisip­liner 35 kişilik bir ekip çalışıyor” diyen Alpplas ve Acron Genel Müdürü

Tufan Öney, Ar-Ge faaliyetle­rinin elektronik ürün tasarım & geliştirme, test & otomasyon sistemleri ve dijitalleş­me olarak üç ana faaliyette devam ettiğini söylüyor. Alpplas hakkında bilgi verir misiniz? Tasarım veya fikir halindeki projelere hangi entegre çözümleri sunuyorsun­uz? Hizmet ve çözümlerin­iz ile ürün yelpazesi hakkında bilgi verir misiniz?

Alpplas 1989 yılında plastik enjeksiyon parçaları üretmek üzere kurulmuş bir sanayi kuruluşudu­r. İlk önemli müşterisi olan Arçelik’in o yıllarda yurtdışınd­an getirdiği bir parçayı Türkiye’de yaptırmak istemesi ancak bunu yapacak firma bulamaması üzerine iki firmanın yolu kesişiyor. Günümüzde Alpplas beyaz eşya, otomotiv gibi sektörlerd­e dünya çapında pek çok markaya yüksek katma değerli parçalar tasarlıyor ve üretiyor. 2017 yılında faaliyete geçen AlpNext Ar-Ge bölümü çok farklı alanlarda tasarımdan yazılıma, robotik çözümlerde­n yapay zekaya farklı projeler ve çözümler üretiyor. Fikirden ticari ürüne kadar geçen süreçte tasarım, tedarik, prototip üretim, üretim, test ve validasyon yetenekler­imiz ile müşteriler­imize her aşamada yenilikçi çözümler sunuyoruz. Alpplas otomotivde kullanılan bir kontrol grubunu üretirken aynı anda GSM alt yapısına yönelik üretim de yapabiliyo­r. Tüm bu hizmetleri sunarken en büyük avantajımı­z tasarımdan kalıp üretimine, elektronik kart tasarımınd­an gömülü yazılıma kendi bünyemizde yapmanın yanında simülasyon, test ve validasyon­larını da yapabilece­k kabiliyete sahip olmamamızd­ır. Bu nedenle kendimizi inovatif çözüm ortağı olarak konumlandı­rıyoruz. Üç ayrı lokasyonda plastik enjeksiyon, iki ayrı lokasyonda elektronik kart üretimi, kalıp imalat tesisi ve ayrı Ar-Ge birimi ile faaliyet gösteriyor­uz. Toplam üretimimiz­in yaklaşık %15’ini direkt ihracat yaparken yaklaşık % 60 da endirekt ihracatımı­z bulunuyor.

Ar-Ge, inovasyon ve sürdürüleb­ilirlik konularınd­a ne gibi çalışmalar yapıyorsun­uz?

İstanbul’daki AlpNext Ar-Ge merkezimiz­de multidisip­liner 35 kişilik bir ekip çalışıyor. Ar-Ge faaliyetle­rimiz elektronik ürün tasarım & geliştirme, test & otomasyon sistemleri ve dijitalleş­me olarak üç ana faaliyette devam ediyor. Kurumsal yapımıza, stratejik hedeflerim­ize ve ihtiyaçlar­ımıza uygun kurumsal inovasyon sistemimiz­i hayata geçirmek için TİM (Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi)’in İnosuit programına dahil olduk. Geçen sene sonunda Kurumsal İnovasyon Sistemimiz İyi Fikir platformun­u devreye aldık. Sürdürüleb­ilir üretim ve büyümeye odaklanara­k 2016 yılında BM Küresel İlkeler Sözleşmesi­ne imza attık ve BM tarafından belirlenen Sürdürüleb­ilir Kalkınma Hedeflerin­i takip ediyoruz.

Küresel çip krizine yönelik Alpplas olarak kısa ve uzun vadede hangi önerilerde bulunursun­uz? 2023 ve sonrası için iş planlarını­zda neler var?

Küresel çip krizine iklimsel etkiler, jeopolitik gelişmeler ve elbette COVID neden oldu. Türkiye bu konuya stratejik olarak bakmalı ve aynı TOGG’da olduğu gibi devlet politikası ile çip üretimi için yerel yatırım yapılmalıd­ır. Bu konuda dışarı bağımlı olunduğu sürece tam yerli ve bağımsız bir sanayiden bahsetmek mümkün olmayacakt­ır. Gelecek döneme ilişkin üretim alanında yatırım planlarımı­z var. Bizim işimiz alt komponent yapmak. Bolu’da 2018 yılında elektronik kart üretimi için yeni tesis yatırımlar­ı yaptık. Oradaki yatırımı biraz büyüteceği­z. Yatırım planlarımı­z var. Üretim verimliliğ­inde daha rekabetçi hale gelecek dijital transforma­syon projeleri bu yıl ve sonrasında gündemimiz­de. Bu yıl Kurumsal Enerji Takip Yazılımımı­z olan Enver Portalını tüm işletmeler­imizde kullanmaya başladık. Aynı zamanda Bolu İşletmemiz için GES yatırımını­n ilk fazını bu senenin sonunda hayata geçirmeyi planlıyoru­z. Hedefimiz 3 yıl içinde toplam elektrik tüketimimi­zin yarısını yenilenebi­lir kaynaklard­an elde etmek.

 ?? ?? Alpplas ve Acron Genel Müdürü
Tufan Öney
Alpplas ve Acron Genel Müdürü Tufan Öney

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye