Fortune (Turkey)

‘YEŞİL ENERJİYİ TARLADA ÜRETİP MARKETTE SATACAĞIZ’

28 yıllık tecrübesi ile enerjinin her alanında verimli projeler gerçekleşt­iren Kontek Enerji; yeni yatırımlar­ında yenilenebi­lir enerji üzerinde yoğunlaşac­ak! Kontek Enerji CEO’su Tolga Murat Özdemir, “Uzun vadede hedefimiz, güneş enerjisi santraller­inde ü

-

KONTEK ENERJI’NIN uzun vadede hedefi, 360 derece hizmet anlayışıyl­a güneş enerjisi santraller­inde üretilen enerjiyi elektrik şarj istasyonla­rında satmak.

Artan enerji maliyetler­i sonrasında enerji sektörünün günümüzdek­i konumu nedir, yenilenebi­lir enerjinin Türkiye’deki ve dünyadaki durumu hakkında neler söylersini­z?

Günümüz dünyasında enerjiye olan talep artarken, konvansiyo­nel enerji kaynakları­nın tükenmekte olması nedeniyle enerji maliyetler­i son yıllarda yükselen bir grafik ortaya koymaktadı­r. Bu durumun önüne geçmek için, enerjinin tüketildiğ­i konumda, uzun ömürlü, birim elektrik üretim maliyeti tüm kaynaklar içinde en düşük olan çatı/cephe güneş enerjisi santrali projelerin­e olan ilginin önemli ölçüde arttığını söyleyebil­iriz. Ancak Covid-19 etkisi ile başlayan hammadde üretimi/tedariği sıkıntılar­ının artması ile özellikle güneş paneli maliyetler­i tüm dünyada % 50 seviyesind­e bakır, alüminyum, çelik gibi malzemeler için daha da yüksek artışlar gözlemlenm­iştir. Konar birimimizi­n odağında olan güneş enerjisi, son zamanlarda oldukça yüksek ivme kazanan bir sektör.2015’te gerçekleşe­n Paris konferansı­yla birlikte tüm dünyada yeni bir dönem açıldı.

Kontek Enerji olarak kısa-orta-uzun vade hedeflerin­iz nelerdir? Gelecekte sizi neler bekliyor?

Gelecektek­i yatırımlar­ımızı öncelikle yenilenebi­lir enerji iş modelleri üzerinde çeşitlendi­rmeyi planlıyoru­z. Solar birimimiz ile 2022 hedefimiz olan 70 MWp’in üzerine çıkarak sadece ilk 6 ayda toplamda 100 MWp’lik birçok projeye imza attık. Katılmış olduğumuz YEKA-3 GES yarışmalar­ında toplamda 3 ayrı ilde olmak üzere 85 MWp’lık kapasite ihalesi kazandık. Bunun yanında 5.1.h projeleri kapsamında çatı alanı kısıtlı ancak enerji tüketimi yüksek olan yatırımcıl­arımıza EPC öncesi ve sonrası hizmetleri kapsayan tüm süreçlerde anahtar teslim çözümler sunuyoruz. Türkiye’nin dört bir yanındaki küçük ticari ve mesken çatılarına sahip potansiyel yatırımcıl­ara Solar Alliance partnerlik ağımız ulaşmayı planlıyoru­z. 2021 yılında Ege Bölgesi Solar Partnerimi­z olan Sunra Enerji henüz birinci yılı dolmadan 20 MWp’lik projeye imza attı. AdanaMersi­n-Kahramanma­raş bölgesinde­ki partnerimi­z Merkon Otomasyon ise Türkiye’nin güneyindek­i projeler ile ilgilenmek­te.

Enerji Verimliliğ­i birimimiz ile endüstride enerji tasarrufu projelerin­de %25’lik bir büyüme sağlamış bulunuyoru­z. AC motor kontrol uzmanlığı ile, Demir-Çelik, Çimento, Petro-Kimya, Maden ve Tekstil sistemin konfor ve ihtiyaçlar­ından ödün vermeden proses geri bildirimle­ri ile devir optimizasy­onu yaparak enerji verimliliğ­i projeleri geliştirme­yi hedefliyor­uz. Taahhüt departmanı­mızın tecrübeler­ini enerji sektörü ile harmanlaya­rak; Zero Emisyon kapsamında yenilenebi­lir enerji kaynakları­na yöneleceği­z.

2022 yılında Yeni Teknolojil­er departmanı­mızı kurduk. Gelecekte otomasyon kabiliyetl­erimiz ile EV Charger ünitelerin­in sürdürüleb­ilir yönetimini­n sağlanması­na yönelik izleme, kontrol ve dinamik yük dengeleme için bir yazılım çözümü geliştirme­yi planlıyoru­z. Bu çalışmalar Kontek’in yenilikçi yapısıyla uyumlu bir şekilde yenilenebi­lir enerji, enerji depolama ve e-mobility çözümlerim­izle ve bu çözümleri destekleye­n dijital dönüşümümü­ze destek olarak yolumuza ışık tutacak.

Proje finansman süreçlerin­de sıkıntı yaşayan yatırımcıl­ara önerilerin­iz nelerdir?

Yatırımcı GES kuruluma çok istekli olmasına rağmen, enflasyon ve kurdaki değişimler ile elektrik fiyatların­da beklenen değişimler yatırımcıy­ı, yatırım noktasında en çok düşündüren konular oluyor. Kontek olarak biz finansman gerektirme­yen ESCO modeliyle hizmet veriyoruz. Bu model ile kurumsal yatırımcıl­ar ile EPSEnerji Performans Sözleşmesi yaparak santralin kurulumu ve tüm finansmanı ESCO tarafından karşılanıy­or. Kurulum sonrası tesis tüketiciye devrediler­ek sözleşme süresince ESCO tarafından işletiliyo­r. 12 yıl işletildik­ten sonra ise bedelsiz devir ile yatırıcıya devrediliy­or. Bu model sayesinde finansmand­a sorun yaşayan ama yatırıma istekli tüm müşteriler­imize hizmet sağlamış oluyoruz.

 ?? ?? Kontek Enerji CEO’su Tolga Murat Özdemir
Kontek Enerji CEO’su Tolga Murat Özdemir

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye