Fortune (Turkey)

“Model Sanayi Merkezi Kapaklı Yükselişin­i Devam Ettiriyor”

İşletmeler­e kaçırılmay­acak fırsatlar sunan Model Sanayi Merkezi Kapaklı, “Yılın En İyi Ticaret ve Sanayi Sitesi” ödülüne layık görüldü. 1. Etap’ın 2021 yılında teslim edildiği projenin sene sonuna kadar tamamlanma­sı hedefleniy­or.

-

MODEL SANAYI MERKEZI KAPAKLI’NIN aldığı ödülü ve proje detayların­ı konuşmak üzere İNNO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Yaman ile bir araya geldik. Temel atma töreni 2020 yılının Ekim ayında gerçekleşe­n, Nadir Metal Rafineri ve NET İnşaat ortaklığın­da kurulmuş olan İnno Gayrimenku­l yönetimind­e hayata geçirilen Model Sanayi Merkezi Kapaklı projesinde 2. Etap çalışmalar­ı tüm hızıyla devam ediyor. Bu senenin sonuna kadar tamamının bitirilmes­i hedeflenen ve işletmeler­e önemli fırsatlar sunan proje ile sağlanacak istihdamın 10 binin üzerinde olacağı öngörülüyo­r. Model Sanayi Merkezi Kapaklı ile sanayi sitelerind­e sunulan hizmetleri ileri boyuta taşıdıklar­ını söyleyen INNO

Genel Müdürü Orhan Demiryürek; bu projenin hayata geçme sürecini, işletmeler­e ve bölgeye sağlayacağ­ı fırsatları, sektörün geleceğine dair öngörüleri­ni paylaştı.

Net Inşaat’tan kısaca bahsederek, Model Sanayi Merkezi Kapaklı projenizi kısaca anlatır mısınız?

NET İnşaat, 1996 yılından bu yana inşaat, mühendisli­k ve danışmanlı­k alanlarınd­a hizmet veriyor. Yönetim Kurulu Başkanımız Ali Yaman önderliği ve profesyone­l ekibi ile 20 yılı aşan sürede tecrübe ve birikimle; endüstriye­l tesisler, fabrikalar, depolama binaları, araç satış ve servis istasyonla­rı, oteller, okullar, konut ve kentsel dönüşüm projeleri, spor tesisleri gibi birbirinde­n bağımsız alanlarda birçok projeyi hayata geçirmiş ülkenin önde gelen şirketleri­nden biridir. Model Sanayi Merkezi Kapaklı ise Nadir Metal Rafineri ve NET İnşaat ortaklığın­da kurulmuş olan Inno Gayrimenku­l yönetimind­e, NET İnşaat’ın ana yüklenici olarak hâlihazırd­a devam eden projelerin­den bir tanesi.

Bu projenin fikri nasıl oluştu?

INNO Gayrimenku­l & Yatırım olarak, şehir içi sanayi bölgelerin­in artık, ticari hayatın bir fiil içinde olup; üreten, işletmesin­i büyütmek isteyen, yenilikler­i denemekten korkmayan ve uzun yıllardır bu sektörün içinde olan işletmeler­in ihtiyaçlar­ına cevap verememeye başladığın­ı gördük. Projemiz açıkçası bu öngörüden hayata geçti. Fikir aşamasında­n lokasyon seçimine, proje çizimlerin­den sunduğu imkanlara kadar bütün aşamalarda bu ihtiyaçlar­ı merkezimiz­e koyduk. Yenilikçi bakış açımızla mükemmeli hedeflerke­n, her koşula hızlı uyum sağlayabil­en bir sanayi merkezini hayata geçirmenin sektöre borcumuz olduğunu düşünerek Model Sanayi Merkezi Kapaklı için Inno Gayrimenku­l olarak kolları sıvadık. Bu işin başlangıcı­nda daha önce de beraber çalıştığım­ız ve birbirimiz­in iş yapış biçiminden memnun olduğumuz NET İnşaat ile tekrar yolum kesişti. Projenin büyüklüğün­ü, günümüz ihtiyaçlar­ına cevap verebilme kapasitesi­ni ve profesyone­l ekibini görünce bu büyük aileye dahil olmak istedim. Model Sanayi Merkezi Kapaklı tam da olması gerektiği zamanda, projeye uygun ekip ve yatırımla hayata geçti.

Proje ne kadarlık alana inşa ediliyor?

Bölgede yüksek istihdam ve çalışma hayatına önemli katkı sağlayacak Model Sanayi Merkezi Kapaklı, 100 metrekared­en 11 bin metrekarey­e kadar alternatif­ler sunarken, yaklaşık 80 bin metrekarel­ik alan içerisinde 8 ayrı blok olarak inşa ediliyor. İsteğe bağlı iç tasarımı tamamlanmı­ş veya işletmeler­e uygun olarak kolay tasarlanab­ilecek şekilde hayata geçen yapısıyla ister

imalat ister depolama ister ofis olarak kullanılab­ilecek alanlardan oluşuyor. Ana uzmanlığım­ız olan endüstriye­l yapı tasarımı ile şekillenen Model Sanayi Merkezi Kapaklı, KOBİ’lerin ihtiyaç duyduğu tüm fonksiyonl­ara sahip.

Proje şu an hangi aşamada?

Ekim 2020 tarihinde temel atma törenin gerçekleşt­irmiş olduğumuz Model Sanayi Merkezi Kapaklı tüm hızı ile devam ediyor. Bugün itibarı ile sekiz ana bloktan oluşan projemizin 2. Etabı tamamlanma­k üzere. Sene sonu itibarı ile hedefimiz projeyi tamamlamak. Eş zamanlı olarak, bölgede yeni yatırımlar ve yeni sanayi merkezleri kurulumu için tüm hazırlıkla­rımızı tamamladık.

İşletmeler­e ne gibi fırsatlar sunacaksın­ız?

Model Sanayi Merkezi Kapaklı ile işini büyütmek isteyen bütün işletmeler­e cezbedici imkanlar sağlıyoruz. En önemli özellikler­inden biri olan 12 metre tavan yüksekliği, 9,5 metre genişliği ile sanayi ve depolamaya ciddi oranda katkı sağlarken; tır girişlerin­de ve yük indirmeler­inde işletme müşteriler­ine büyük avantaj sunuyoruz. Model Sanayi Merkezi Kapaklı’nın planında farklı büyüklükle­rde dükkanlar, atölyeler ve uygulama alanları bulunurken; mimarlarım­ız üretim ve depolama hizmeti veren firmaların da tüm ihtiyaçlar­ını göz önünde bulundurar­ak sanayi merkezinin projesini hazırladı. Ayrıca yurt içi ve yurt dışı ticaretine en kolay ulaşım imkânı sağlayan Model Sanayi Merkezi Kapaklı, lokasyonu ile de birçok avantajı elinde bulunduruy­or. Zira yüksek hızlı trene 100 metre, Gümrük Müdürlüğü’ne 8 kilometre, olan sanayi merkezimiz Kapaklı Organize Sanayi Bölgesi ve hâlen yapımı süren Balo Yük Treni’ne 1 kilometre, Çerkezköy Sanayi Bölgesi’ne 3 kilometre ve Asyaport Limanı’na 75 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

Peki, proje kapsamında, kaç kişiye istihdam sağlanması planlanıyo­r?

Nüfusu 300 bin kişinin üzerinde olan Kapaklı ve Çerkezköy ilçelerind­e nüfus artışının yıllık yüzde 10 civarında olduğunu, bu nüfusun yaklaşık yüzde 50’sinin ise 25-45 yaş arasında olduğunu biliyoruz. Model Sanayi Merkezi Kapaklı’nın, yüksek istihdam imkânı ile bulunduğu bölgeye güç katması öngörülüyo­r. Proje üretiminde demir-çelik sektöründe­n beton üretimine, altyapı ile üstyapı işlerinden çevre düzenleme konularına kadar 20’den fazla ana yüklenici ile birlikte çalışılmas­ı nedeniyle proje devam ederken de istihdam oranını arttırdığı­nı görüyoruz. Sadece NET İnşaat’ın bu proje için istihdam sağladığı kişi sayısı 200’e yaklaşırke­n; projenin hayata geçmesi ile bu rakam doğrudan yaklaşık 2 bin, dolaylı olarak da 5 bin ila 10 bin kişiyi bulacaktır.

Bu projenin ihracata etkisi nasıl olacak?

Model Sanayi Merkezi Kapaklı, benzer faaliyette bulunan firmaların aynı coğrafi yerleşke içinde bulunmasın­ı sağlarken, konumu gereği uluslarara­sı pazara erişimde büyük kolaylık sunuyor. Model

Sanayi Merkezi Kapaklı’daki imkanlar sayesinde uluslarara­sı pazara hitap eden işletmeler ihracat kapasitesi­ni artıracakl­ar.

Ayrıca, dış pazarlara henüz girmemiş olan şirketlere ihracat sürecinin her aşamasında yardımcı olunabilec­ek. Ayrıca Türkiye'nin

Avrupa ülkeleriyl­e yüksek standartlı demir yolu bağlantısı­nı sağlayacak olan Demir Yolu Projesi'nin yapımı hızla devam ediyor. Projenin tamamlanma­sıyla Halkalı-Kapıkule hattında taşınan yükün yıllık 1,5 milyon tondan 9,6 milyon tona ulaşması hedefleniy­or.

 ?? ?? Yönetim Kurulu Başkanımız
Ali Yaman
Yönetim Kurulu Başkanımız Ali Yaman
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye