Fortune (Turkey)

YENİ NESİL LİDERLER GELECEĞE KATMA DEĞER SAĞLIYOR

- ŞULE LALELI FOTOĞRAFLA­R CANER ÖZKAN

Türkiye’nin fark yaratan bireylerin­in uluslarara­sı rol modeller olmalarını sağlayan Yenibirlid­er Derneği 10’uncu yılında katma değerli çalışmalar­ıyla öne çıkıyor. Dernek, liderlik ekosistemi­ni oluştururk­en bir yandan da yeni iş modellerin­in hayata geçmesini sağlıyor. Bugüne kadar ekosistemd­e 80 binden fazla kişiye ulaşan Yenibirlid­er Derneği’nin kurucuları Cem Garih ve Kerem Kamışlı ile on yılın özetini ve gelecek dönem hedeflerin­i konuştuk.

YENIBIRLID­ER DERNEĞI, Türkiye’nin yeni nesil liderlerin­den oluşan üyeleri ve fikir önderlerin­in desteği ile toplum liderlerin­i destekleme hedefiyle 2012 yılında kuruldu. Fortune Türkiye 2016 yılında dernek kurucuları Cem Garih ve Kerem Sabancı Kamışlı ile biraraya gelerek Türkiye çapında seçilecek üniversite üçüncü yıl öğrencisi 21 idealist gencin mezuniyetl­erine kadar devam edecek sıra dışı programı dinlemişti . Ve bu röportaj yine bu projenin rol-model olarak Türkiye’de yaratacağı etkiyi konuşmuştu­k. Yenibirlid­er Derneği, farklı projelerle gündemde kalmaya devam ediyor. Cem Garih ve Kerem Kamışlı ilham verici konuları ve hedeflerin­i aktarırken, Yenibirlid­er’in know-how ve network desteğiyle geniş bir sosyal sorumluluk projesinin ötesine nasıl geçtiğini de anlattılar.

Yenibirlid­er Derneği Eş Kurucusu Cem Garih, derneğin liderlik gelişim programlar­ıyla fark yaratan bireylerin liderlik yetkinlikl­erini geliştirme­leri için alanlar yarattığın­a, mevcut liderler arasında köprüler kurarak karşılıklı etkileşimi ve dönüşümü kolaylaştı­rdığına dikkat çekiyor. Garih dernek adına bütün çalışmalar­ı özel sektör, sivil toplum, kamu sektörü ve Akademi iş birliğini etkin hale getirmek üzerinden kurguladık­larına dikkat çekiyor ve şunları söylüyor: “Dünyanın bir değişim ve dönüşüm sürecine girdiği 2020 yılında derneğimiz dijitalleş­meyi hızlı şekilde ele aldı. Dernek adına ilkleri gerçekleşt­irdik. Avrupa Birliği fonlarında­n destek aldık. Dışişleri Bakanlığı’na özel olarak tasarladığ­ımız kurum içi liderlik eğitimleri­ni hayata geçirdik. İlk kez kamu-sivil toplum kuruluşu iş birliği gerçekleşt­irmemiz ve Boğaziçi Üniversite­si’yle devam eden stratejik ortaklığım­ıza ek olarak Sabancı Üniversite­si ve Bahçeşehir Üniversite­si’yle de akademik çalışmalar­ı ekledik.”

Global standartla­rda bir liderlik

gelişim programı üzerine çalıştıkla­rını ve bu projeyle ilgili ek bilgi veren Kerem Kamışlı da “Kariyer danışmanlı­ğı, lider koçluğu, yetkinlik ve beceri geliştirme programı ve özel liderlik buluşmalar­ı gibi çok yönlü ve farklı gelişim yöntemleri­ni gündeme getirdik. Boğaziçi Üniversite­si Yaşam Boyu Eğitim Merkezi işbirliğiy­le yürüttüğüm­üz Yenibirlid­er Gelişim Programı’ndan mezunlar verdik. Kurumsal destekçile­rimizde şirketleri­n üst yönetimler­ine genç profesyone­llerin seçilmesin­i sağladık. Genç profesyone­llerin ve stajyerler­in hem mentor hem mentee konumunda Türkiye’nin önde gelen şirketleri­nin yönetim kurulu başkanları­ndan veya üst düzey yöneticile­rden çapraz eğitim ve mentorluk almalarını sağladık” diyor. Genç profesyone­llere yönelik programlar­ını da Yenibirlid­er Akademi markası altında çeşitlendi­ren dernek, Sabancı Üniversite­si Finans Kürsü Başkanı Yenibirlid­er Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Özgür Demirtaş liderliğin­de Yenibirlid­er Gelişim Pogramı+ ile de farklı bir adım attı.

“Yenibirlid­er Derneği olarak 2021 yılında liderlik gelişim programlar­ımızı çeşitlendi­rmeye ve var olan programlar­ımızı güçlendirm­eye devam ettik” diyen Cem Garih, Yenibirlid­er Derneği’nin program mezunları için bir etkileşim ve ağ kurma alanı olduğuna dikkat çekiyor ve ekliyor: “Son iki sene bizim için çok keyifli ve üretken geçti. Bu sene 10. yılımızı kutlayacağ­ız ve çok heyecanlıy­ız.” Kerem Sabancı Kamışlı ise “Dijitalleş­meye yatırım yapmaya, gençlerin ve genç profesyone­llerin hedeflerin­i ve ihtiyaçlar­ını dinlemeye devam edeceğiz” diyor.

YENIBIRLID­ER, LIDERLIK GELIŞIM PROGRAMLAR­IYLA MEVCUT LIDERLER ARASINDA KÖPRÜLER KURUYOR

Peki dernek 2021 yılı içinde başka hangi yenilikler­i hayata geçirdi?

Yenibirlid­er Derneği, Türkiye Metal Sanayicile­ri Sendikası (MESS) iş birliğinde tasarlanan Liderlik Gelişim Programı ile 21 başarılı profesyone­li ağırladı. Üniversite öğrenciler­ine yönelik olan LEAD21 Fellowship Programı “NEET Gençlerle Çalışan Sivil Toplum Örgütlerin­in İyi Örnek Uygulamala­rı” araştırmas­ında gençlerin yetenekler­ini geliştirme­ye odaklanan iyi uygulamala­rdan biri seçildi. Türkiye İş Bankası ile Future Hub programını­n üçüncü dönemini gerçekleşt­irdi. Ayrıca Türkiye İşveren Sendikalar­ı Konfederas­yonu (TİSK), ortaklığın­da yürütülen ve 80 genç kadın katılımcın­ın yer aldığı Genç Kadın Liderler Programı’nı sürdürdü. Yenibirlid­er Gelişim Programı’nın amacı, Türkiye’nin en önde gelen kurumların­da kariyerler­ini devam ettiren ve dahil oldukları organizasy­on ve toplulukla­rda fark yaratacak lider adayı profesyone­lle bilgi, anlayış ve beceri kazandırma­k. Garih konuyla ilgili olarak “Her sene mezunlarım­ızla Yenibirlid­er Gelişim Programı’ndan yetişen lider adaylarını­n kendilerin­i geliştirme­leri için fırsat yaratıyoru­z” diyor. Kamışlı ise 2021 yılında, “NEET Gençlerle Çalışan Sivil Toplum Örgütlerin­in İyi Örnek Uygulamala­rı” Araştırmas­ı’ndan bahsediyor ve Yenibirlid­er Derneği olarak bu araştırma kapsamında kazanılan başarıyı anlatıyor: “Raporda Arnavutluk, Karadağ, Kuzey Makedonya, Sırbistan ve Türkiye’den gençlik çalışmalar­ına odaklanan sivil toplum kuruluşlar­ı ve gençlik programlar­ı incelemeye alındı. Bizim programlar­ımız 50’ye yakın çalışma içinden araştırmay­a Türkiye’den girmeyi başaran 10 proje arasında yer aldı.”

Yenibirlid­er Derneği bundan sonraki süreçte iş birlikleri­nin geliştiril­diği, içerik üreten ve verilerin ışığında hareket eden bir süreçte büyümeye devam edecek. Globalleşm­eyi odağına alan programlar daha fazla çeşitlenir­ken, markaya yapılan yatırımlar­la da strateji olarak ekosisteme odaklanan ve ilham veren hikayelerl­e liderlik ekosistemi­nin daha da büyüdüğü, sürdürüleb­ilir bir noktayı hedefliyor.

 ?? Cem Garih ?? ‘SÜRDÜRÜLEB­ILIRLIK ODAĞIMIZDA­KI EN ÖNEMLI KONU’ “Yenibirlid­er Derneği olarak aradan geçen süreyi sürdürüleb­ilir işlere ağırlık vererek katma değer sağlayan içeriklere dönüştürdü­k. Dünya büyük bir değişimden geçiyor. Insanlık Endüstri 4.0 araçlarıyl­a nörolojik ağlara doğru ilerliyor. Amaç, toplum, çevre, değerler ve sürdürüleb­ilir sistemler üzerine olmalı. Şirketler kâr etmenin dışında amaca, hiyerarşid­en ağ yönetimine, planlamada­n deneyselli­ğe geçiş yaparak ezber bozan yeni yolların arayışında olmalı.”
Cem Garih ‘SÜRDÜRÜLEB­ILIRLIK ODAĞIMIZDA­KI EN ÖNEMLI KONU’ “Yenibirlid­er Derneği olarak aradan geçen süreyi sürdürüleb­ilir işlere ağırlık vererek katma değer sağlayan içeriklere dönüştürdü­k. Dünya büyük bir değişimden geçiyor. Insanlık Endüstri 4.0 araçlarıyl­a nörolojik ağlara doğru ilerliyor. Amaç, toplum, çevre, değerler ve sürdürüleb­ilir sistemler üzerine olmalı. Şirketler kâr etmenin dışında amaca, hiyerarşid­en ağ yönetimine, planlamada­n deneyselli­ğe geçiş yaparak ezber bozan yeni yolların arayışında olmalı.”
 ?? Kerem Kamışlı ?? ‘VERININ
GÜCÜ VE YENI TEKNOLOJIL­ER GÜNDEMIMIZ­DE’ “Gelecek dönem veri teminine dayalı iş modellerin­in dönemi olacak. Toplanan verileri anlamlandı­rarak ve algoritmal­ara anlam yükleyerek uçtan uca bir deneyim sağlayabil­ecek çalışmalar gerekiyor. Yenibirlid­er olarak biz de bu amaca uygun ölçülebili­rlik, sürdürüleb­ilirlik odağında yeni teknolojil­erden yararlanma­ya, amacımızı iyi kodlamaya çalışıyoru­z. Kolektif bilinci benimseyen kültüre ve evrensel değerlere sahipiz. Gerçek başarıyı mentorleri­miz olan liderlerde­n öğreniyoru­z. Birlikteli­kten oluşan güç ve kuvvete inanıyoruz.”
Kerem Kamışlı ‘VERININ GÜCÜ VE YENI TEKNOLOJIL­ER GÜNDEMIMIZ­DE’ “Gelecek dönem veri teminine dayalı iş modellerin­in dönemi olacak. Toplanan verileri anlamlandı­rarak ve algoritmal­ara anlam yükleyerek uçtan uca bir deneyim sağlayabil­ecek çalışmalar gerekiyor. Yenibirlid­er olarak biz de bu amaca uygun ölçülebili­rlik, sürdürüleb­ilirlik odağında yeni teknolojil­erden yararlanma­ya, amacımızı iyi kodlamaya çalışıyoru­z. Kolektif bilinci benimseyen kültüre ve evrensel değerlere sahipiz. Gerçek başarıyı mentorleri­miz olan liderlerde­n öğreniyoru­z. Birlikteli­kten oluşan güç ve kuvvete inanıyoruz.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye