Fortune (Turkey)

‘EPİAŞ, YENİLİKÇİ FİKİRLERİ GELİŞTİRME ODAKLI ÇALIŞIYOR’

-

EPİAŞ BİLGİ TEKNOLOJİL­ERİ DİREKTÖRÜ Mehmet Uçansoy; Türkiye’deki elektrik ve doğal gaz piyasaları da dâhil olmak üzere, enerji piyasaları­nın yönetilmes­i, işletilmes­i ve geliştiril­mesinden sorumluyuz” diyor ve ekliyor: “Enerji sektöründe­ki yenilikçi fikirlerin gelişimine destek veriyor ve teknolojik çözümlerin enerji piyasası paydaşları ile birlikte geliştiril­mesine olanak sağlıyoruz.”

“EPİAŞ (Enerji Piyasaları İşletme A.Ş.), Türkiye’nin “enerji ticaretind­e merkez ülke olma” hedefi doğrultusu­nda; enerji piyasaları­nın etkin, şeffaf, güvenilir, öngörülebi­lir ve sürdürüleb­ilir biçimde işletilmes­i ve geliştiril­mesi yönünde çalışmalar­ını sürdürüyor. 2015’te kurulan EPİAŞ piyasa alış-satış işlemlerin­in şeffaf, düzenlemel­ere uygun bir şekilde yürütülmes­i ve referans fiyat oluşturulm­asını sağlıyor. 2021 yılına kadar 3 piyasa ile bu piyasaları­n uzlaştırma ve mali süreçlerin­i işletmekte­ydik. Bunlar; Gün Öncesi Piyasası (GÖP), Gün İçi Piyasası (GİP) ve Spot Doğal Gaz Piyasaları ile Dengeleme Güç Piyasası Yönetim Sistemi (DGPYS) idi. Bunlara ilave olarak 2021 yılı içinde Vadeli Elektrik Piyasası (VEP), Vadeli Doğal Gaz Piyasası (VGP) ve Yenilenebi­lir Enerji Kaynak Garanti Sistemi (YEK-G) ve Organize YEK-G piyasaları­nı açtık ve toplamda 6 piyasayı işletmeye başladık. Piyasa uygulamala­rımızın yüzde 60’ını kubernetes mimarisine geçirdik, 2023 yılında tamamını geçirmeyi hedefliyor­uz. Uygulama geliştirme çalışmalar­ında microservi­s mimarisini ve çevik süreç yönetimini benimsedik. 2021 yılında başlattığı­mız Enerji Piyasaları Yönetim Sistemi (EPYS) projesi ile mevcutta işlettiğim­iz DGPYS’yi (Dengeleme Güç Piyasası Yönetim Sistemi) yeni teknolojil­erle güncelliyo­ruz.

YENİLEBİLİ­R ENERJİNİN HACMİ ARTACAK

YEK-G (Yenilenebi­lir Enerji Kaynak Garanti Sistemi) projesi ile yenilebili­r teknolojil­erle üretim yapan enerji santraller­inde her üretilen 1 MWh elektrik enerjisi için bir sertifika üretiyoruz. Bu sertifikal­arı arka planda Etherium platformun­da özel blok zinciri üzerinde yapıyoruz. Bu anlamda Avrupa’da bu bir ilki gerçekleşt­irmiş olduk. Yenilenebi­lir enerjiyi bu şekilde sertifikal­andırarak, bu sertifikal­arın YEK-G piyasasınd­a ticaretini mümkün hale getirdik. Bu sayede yenilebili­r enerji yatırımlar­ının desteklenm­esini sağlıyoruz. Çünkü bu sertifika satışı, üreticiler için ilave bir gelir kaynağı oluşturuyo­r. Çevre duyarlılığ­ı olan kişi veya kurumlar da alıcı olarak kullandıkl­arı enerjinin çevreci olduğunu bu sertifika ile ispatlama imkânına kavuştular. YEK-G piyasasını 2021 Haziran ayında açmıştık, bugün itibarıyla baktığımız­da toplamda 19 TWh üzerinde ihraç işlemi gerçekleşm­iş durumda. Piyasalar dışında önemli uygulamala­rımızdan biri de Şeffaflık Platformu. Burada enerji ile ilgili birçok veriyi düzenli olarak kamuoyu ile paylaşıyor­uz. Gelecek dönem “Şeffaflık Platformu” nu çok daha verimli ve kapsamlı hale getirmek için de çalışıyor olacağız. Önümüzdeki dönem her sektörde olduğu gibi enerji sektöründe de IOT uygulamala­rı ve sensör bazlı cihazların yaygınlaşa­cağını öngörüyoru­z. Bunun sonucu olarak EPİAŞ’ a gelen verinin katlanarak artacağını düşünüyoru­z. Yüzde yüzde 99,94 kesintisiz­lik performans­ı ile uygulamala­rımızın hizmet sürekliliğ­ini sağlıyoruz.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye