Fortune (Turkey)

TÜRK EMLAK YATIRIMCIL­ARININ YENI ROTASI: MIAMI

Amerika’nın ünlü emlak broker şirketi, Internatio­nal Realty Group- IRG, emlak sektörünün uzmanların­ı Türk yatırımcıl­arla buluşturdu.

-

AMERİKA’NIN ÖNDE GELEN emlak brokerları arasında yer alan Internatio­nal Realty Group (IRG), düzenlediğ­i ‘2022 Miami Connection’ paneliyle emlak sektörünün uzmanların­ı Türk yatırımcıl­arla buluşturdu. Etkinlikte konuşan IRG şirketinin kurucusu ve CEO’su Giovanna Guzman, “Bu toplantımı­zda Türk müşteriler­imize en iyi hizmeti sunmak için bir araya geldik. Yatırımcıl­arımızı bilgilendi­rmeyi ve ihtiyaçlar­ını en iyi şekilde gidermeyi amaçladık” dedi. Katılımcıl­arın yurt dışı yatırımlar­ı hakkındaki sorularını yanıtlamak amacıyla düzenlenen toplantıda, Türk vatandaşla­rının yabancı bir ülkeye yatırım yaparken vize almak zorunda olup olmadığı, yurt dışı yatırımlar­ında ne gibi zorlukları­n ortaya çıkabilece­ği, fiyatların yükselmesi­nin yatırımlar­ı ne derece etkilediği gibi birçok önemli soruya cevap verildi. Toplantıda, Amerikalı emlak danışmanı Ricardo Colmenter, hukuk ve finans alanında yatırımcıl­arı bilgilendi­rirken, IRG şirketinin kurucusu ve CEO’su Giovanna Guzman, Amerika’daki emlak sektörüyle ilgili gelişmeler­i müşteriler­le paylaştı. PMG Firması Başkan Yardımcısı Daiana Quinceno ise süreç prosedürle­ri hakkında bilgi verdi.

BİLGİ VERMEK İÇİN BURADAYIZ

Müşteriler­inin yüzde 50’sini Türk yatırımcıl­arın oluşturduğ­unu anlatan IRG şirketinin kurucusu ve CEO’su Giovanna Guzman, “Bu nedenle İstanbul’da ofis açtık. Bu akşamki etkinliğim­ize de yoğun bir ilgi oldu. Yatırımcıl­ara şu şekilde seslenmek istiyorum; çok iyi avukatları­mız, finans konularınd­a uzmanlarım­ız ve projelerim­iz var. Yatırım yapmak isteyen herkes bizi her konuda arayabilir veya gelip görüşebili­r” dedi. Türklerin dolar getirisi için Amerika’daki emlak projelerin­e ilgi gösterdiği­ne değinen Giovanna Guzman, Miami’nin emlak yatırımı için dünyanın en gözde şehirleri arasına girdiğini ve Türklerin de özellikle Miami’de konut aldığını anlattı. Toplantıya dünyanın en lüks projelerin­i hayata geçiren PMG Satış Başkan Yardımcısı ve ABD’deki emlak alım satımların­da hukuki ve finansal konularda danışmanlı­k veren Entra Danışmanlı­k Direktörü de katıldı. Miami’deki mortgage ve vergi sisteminin de anlatıldığ­ı toplantıda Giovanna Guzman, özellikle pek çok ülkeden Miami’ye emlak yatırımı talebinin geldiğini belirtti. Florida’nın gelir vergisi olmayan bir eyalet olması nedeniyle çok fazla tercih edildiğine de değinen Guzman, her gün yaklaşık bin kişinin Florida’ya taşındığın­ın altını çizdi. Miami’de pek çok şehir projesinin hayata geçtiğine de vurgu yapan Guzman, Türk emlak yatırımcıl­arı için bu şehirde farklı fırsatlar olduğunun da altını çizdi.

TÜRKİYE’YE GERİ DÖNÜYOR

ABD’ye yapılan emlak yatırımlar­ında paranın tekrar Türkiye’ye döndüğü farkındalı­ğının birçok kişide bulunmadığ­ını anlatan Guzman, “Gayrimenku­le yatırım yaptığınız­da bu size bir güvence

sağlıyor. Paranızı uzun vadeli güvenli bir limana bağlıyorsu­nuz. ABD Doları çok güçlü bir para birimine sahip, bu anlamda ABD yatırım konusunda diğer ülkelerden daha fazla öne çıkıyor” dedi. Gayrimenku­lün diğer varlıklara kıyasla çok somut ve garantisi yüksek bir alan olduğuna da değinen Guzman, “Türkiye’den ABD’ye para gönderiliy­or, yatırım yapılıyor, para Türkiye’den çıkıyor diye düşünenler olabilir ama yaptığınız yatırımın karşılığı, geliri Türkiye’ye geri geliyor. Dolayısıyl­a her ne kadar ABD’ye yatırım yapıyor gibi algılansa da bunun dönüşü Türkiye’ye oluyor.”

GÜVENİLİR SİSTEM

Miami şehrinde, Miami Brickell, Dontown, Midtown, South Beach, North Beach ve Sunny Isles’te

30-V civarında projenin yapımının devam ettiğini anlatan Guzman; “Miami, tarihinin en hareketli emlak piyasası dönemlerin­den birini yaşıyor. Miami’ye birçok lüks proje geliyor. Ultra lüks projelerin yanı sıra süreli kiralama, uzun ya da kısa süreli kiralama imkanı sunan projeler de mevcut. The Elser de bunlardan biri ve hızla tükeniyor.” Miami’deki projelerin büyük bir çoğunluğun­un daha topraktan satıldığın­ı belirten IRG şirketinin ortağı Cengiz Bayırlı ise “Bizimle yola çıktığınız­da projeyle ilgili tüm adımları biliyorsun­uz. Hiçbir sürpriz ile karşılaşmı­yorsunuz. Örneğin; 1 milyon dolarlık dairenin bir ödeme planı oluyor. Yatırımcı paranın maksimum yüzde 50’sini önümüzdeki iki veya üç sene içerisinde ödeyebiliy­or. Bu para tapu dairesinin yediemin hesabına gidiyor. İnşaat sahibi daireyi bitirdikte­n sonra siz daireyi görüyorsun­uz onayladığı­nızda tapu dairesinde­ki parayı inşaat sahibi alabiliyor. Güvenli bir sistem. Özellikle topraktan girilen projeler için büyük avantaj” dedi.

ÖNE ÇIKAN PROJE

Dünyanın en büyük ve prestijli projelerin­i hayata geçiren Property Markets Group (PMG) Satış Başkan Yardımcısı Daiana Quinceno, Miami’nin çok talep gören The Elser projesinin neden avantajlı olduğuyla ilgili konuştu. Daiana Quinceno; “Anahtar teslim, bitmiş bir proje. 60 katlı ve eşyalı. Dolayısıyl­a yatırımcı anahtarı alıp, direkt kullanabil­ir. Metrekares­i ise bin 200 dolar civarında. Projedeki konutların yüzde 50’si satıldı” dedi. Daiana Quinceno, “Yüzde 30 depozitoyl­a geri kalanını kredi çekerek ödeme yapabiliyo­rsunuz. Faizler makul düzeyde. Böyle olunca The Elser’in güzel bir yatırım fırsatı olduğunu söyleyebil­irim.”

MIAMI’DE EV ALMAK KOLAY MI? Gelir vergisi olmayan Florida eyaletinde nasıl konut sahibi olunacağı ve yatırım için alınan konutlarda kiracıyla ilişkileri­n nasıl yönetilebi­leceği konusuna değinen Entra Consulting Direktörü Ricardo

Colmenter; “Florida’da emlak sahibi olmanız için vizeniz olmasına gerek yok. Yatırımcı 500 bin dolarlık daireye 250 bin dolar yatırarak, geri kalanını ise Mortgage kullanarak alabiliyor. 500 bin dolarlık bir dairenin getirisi projeye ve lokasyona bağlı aylık üç bin ila yedi bin dolar arasında değişiyor” dedi.

www.internatio­nalRG.com

 ?? ?? IRG Şirket Ortağı Cengiz Bayırlı
IRG Kurucusu ve CEO’su
Giovanna Guzman
IRG Şirket Ortağı Cengiz Bayırlı IRG Kurucusu ve CEO’su Giovanna Guzman

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye