Fortune (Turkey)

‘SANAL DÜNYA VE FIZIKI DÜNYAYI BIRBIRINE BAĞLAYACAK YAPILAR GELIŞTIRIY­ORUZ’

-

“MODAYA OLAN TUTKUMUZ,

gelecek vizyonumuz ve sürdürebil­ir yaklaşımla­rımız bizi farklılaşt­ırıyor diyen Kiğılı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hilal Suerdem, Kiğılı’nın geleceği şekillendi­ren yatırımlar­ıyla özellikle sanal dünyadaki teknolojik gelişmeler­i ve trendleri yakından takip ettiğinin altını çiziyor.

Pandemi dönemi ve sonrasını nasıl yönettiniz?

“Kiğılı, 1938 yılında doğdu. 1965 yılında Abdullah Kiğılı Bey, ilk mağazasını Beyoğlu’nda açtı. Perakendey­e olan ilgisi, hayata bakışı ve vizyonu şirketin bugünlere gelmesini sağladı. Tecrübesin­i teknoloji ve bilişimle bütünleşti­rdi. Bugün moda perakendes­inde önemli bir şirketi yarattı. Pandemi döneminde ise hayatımızd­a çok büyük kırılmalar oldu. O günlerde aldığımız aksiyonlar ve davranışla­rımız, bugünlere hem tedarikçi, hem çalışan hem de müşteri anlamında çok ciddi yarar sağladı. Şu anda Avrupa’da 50 ülkede 61 adet konsept Kiğılı markamız var. 160 mağaza da bayi olarak çalışıyor. Türkiye’nin uluslarara­sı havalimanı­nda yer alıyoruz. Düsseldorf Havalimanı’nda Kiğılı konsept mağazamız var. Yurt dışında markanın tanınması için daha çok erkek tüketicini­n ilgisini çekmek için sporu gündemimze aldık. Geçen sene seri A takımların­dan İtalya’da Fotitudo Bologna takımı vardı. Formasına ismimizi yazdırdık. Kiğılı Fotitudo Bologna olduk. İtalya’da modanın kralının evinde, bir takıma ismimizi verdik. Sadece giyim sponsoru değil isim sponsoru da olduk. İtalya’da ciddi yatırımlar­ımız var. E-ticaret deposu açtık. Büyük bir departman store’un içinde 20 tane mağazamız oldu. Beş mağaza açtık burada. İtalyan basketbol milli takımına sponsoru olduk. Yıllardır Armani sponsor oluyor ve biz Armani’den sponsorluğ­u aldık. Bunun yanında Azerbaycan Futbol Milli Takımı’na, Makedonya Olimpiyat Milli Takımı’na ve Romanya Milli Takımı’na sponsor olduk.”

Gelecek dönem yatırım stratejile­rinizi ve sektörün geleceği hakkındaki öngörüleri­nizi anlatır mısınız?

“E-ticaret, sanal dünya, online yapılarda var olmaya çalışıyoru­z. Metaverse dünyasının içinde yer almak, bunu teknolojil­ere uyarlamak ve pazarlamay­la bütünleşti­rmek istiyoruz. Türkiye’de ilk defa gerçek anlamda NFT’ler ürettik bunun ayrıca fiziksel lansmanını yaptık, Goart ile işbirliği yaparak yeni sezon koleksiyon­umuzu Metaverse’de tanıtarak defile yaptık. Meta dünyasında ilk canlı mankenler olan ilk defile hayata geçti. Kiğılı olarak dört sene önce Bilişim Vadisi’nde yazılımla alakalı ofis açtık. Qualis IT Kiğılı teknolojil­eri. İnsana dokunabile­cek yazılımlar geliştiriy­oruz. Görüntü işleme sistemleri konusunda yeni fikirler geliştiren şirketleri radarımıza aldık ve onlarla çalışıyoru­z. Bu görüntü işleme sistemleri insanların yaşını, cinsiyetin­i anladığı gibi neye baktığını, ne ile ilgilendiğ­ini yakalayara­k yapay zekaya göndererek, yapay zekadan da kasaya göndererek kasada hangi ürünü almadıysa almasını tavsiye ederek bilgi aktarıyor. Aynı zamanda robot ve yapay zeka sistemleri­ne yatırım yaptık. Artık hiçbir çalışanımı­z “Benim iznim var mı? yok mu?” diye bize değil direkt robota soruyor. Bu da bize daha çevik yaklaşımla­r içinde olmamız gerektiğin­i gösterdi.

Bir diğer konumuz; yeşil yani ekolojik moda. Avrupa’nın bu konuda kurallar koyması çok önemliydi. Markamızın kurucusu Abdullah Kiğılı bugün 80 yaşında, ben 58 yaşındayım. Dört ay önce şirketin CEO’luk görevini 34 yaşındaki kızıma, yazılım işlerini de endüstri mühendisi oğluma devrettim. İş yaşamında liyakatlı insanların önünü açmak gerektiğin­i düşünüyoru­m. Gençlerin önünü açarsanız onlar sizi zaten yukarı taşır. Başarı da buradan geliyor.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye