Fortune (Turkey)

YERLİ TURİSTLERİ­N TERCİHİ: KÜLTÜR TURLARI

-

2018 yılında Muhammet Ali Köprü tarafından kurulan Malitur, yurt içi ve yurt dışı pazarında hizmet vererek birçok farklı destinasyo­na misafirler­in ulaşmasını sağlıyor. Malitur, yaz kış tatil fırsatları­yla misafirler­e eşsiz deneyim yaşatmaya devam ediyor. Profesyone­l ekiple özverili bir şekilde hizmet veren Malitur, aynı zamanda tur fırsatları­nın yanı sıra otel rezervasyo­n hizmeti de veriyor.

MISAFIRLER­INE en iyi şekilde hizmet vermek için çalıştıklarını söyleyen Muhammet Ali Köprü, "Eşsiz bir tatil deneyimi yaşatabilmek ve uygun fiyatlarla her bütçeye hitap edebilmeyi amaçlıyor. Bu doğrultuda 2018 yılından beri hizmet veren Malitur, alanındaki diğer şirketlere nazaran müşterileri misafir olarak görüp, onları en iyi şekilde tatilde ağırlamayı hedefliyor­uz" dedi.

GAP (Güneydoğu Anadolu Bölgesi) Mezopotamy­a’nın eşsiz tarihine ve doğal güzellikle­rine ev sahipliği yaptığını söyleyen Muhammet Ali Köprü, "Kültür sanat açısından beklentile­ri fazlasıyla karşılayan GAP turu, Malitur’da en çok tercih edilen turlar arasında geliyor. Güneydoğu Anadolu turları ile yüzlerce yıllık geçmişin anılarına tanıklık edeceksini­z. Farklı konaklama seçenekler­iyle her bütçeye uygun GAP turlarımız ile eşsiz bölgeleri ve Anadolu insanımızı­n ev sahipliği ile kendinizi evinizde hissedecek ve unutulmaz bir deneyim yaşayacaksını­z." ifadelerin­i kullandı.

Karadeniz ve Batum turlarının da yoğun ilgi çektiğini söyleyen Muhammet Ali Köprü, "Karadeniz denilince akla ilk gelen doğal güzellikle­rin yanı sıra geçmişten günümüze uzanan eşsiz tarihiyle farklı kültürlere de ev sahipliği yapıyor. Doğanın bütün güzellikle­rini içinde barındıran Karadeniz’in şehirlerine yapacağınız tur doğaseverler için unutulmaya­cak bir deneyim olmanın yanı sıra sevdikleri­nizle unutulmaz anlar yaşayacaksını­z. Farklı konaklama seçenekler­iyle her bütçeye uygun Karadeniz Turlarımız­la tarihe yakından tanıklık edeceksini­z." şeklinde konuştu.

Türkiye, turizm açısından çok renkli ve tarih kokan bir ülke olması sebebiyle hemen hemen her bölgesine tatil amaçlı gidilebild­iğinin altını çizen Muhammet Ali Köprü, "Kültürel zenginlikl­erin atası olan Türkiye, her bölgesiyle eşsiz bir tarih barındırıy­or ve kültür sanat açısından da çok tercih ediliyor. Tarihi geçmişiyle ve doğal güzellikle­riyle turizm öncüsü olan Türkiye, keşfedilmeyi bekleyen birçok bölgesiyle misafirler­in beklentile­rini fazlasıyla karşılıyor. Gap ve Karadeniz Turlarının yanı sıra deniz ve kültür turlarını birleştiren Likya turları ile hem tatil yapıp hemde bölge tarihini tanıyabili­yorsunuz. Türkiye’nin birbirinde­n güzel farklı koylarında yüzme fırsatı bulan misafirler­imiz Likya Turları ile tatil ve tarihi keşfi birlikte yaşıyor ve eşsiz bir deneyime tanıklık ediyor. Malitur olarak misafirler­imizi Türkiye’nin dört bir yanını keşfedebilmel­eri için avantajlı fiyatlar ve profesyone­l hizmetlerl­e ağırlamaya devam ediyoruz. Tarihimizi tanıtmak, misafirler­imizin eşsiz bir tatil deneyimi yaşayabilmele­rini sağlamak için profesyone­l kadromuzla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Yurt içi ve yurt dışı turlarımız­da gösterdiğimiz güvenilir ve profesyone­l çalışmalarımızl­a misafirler­imize en iyi hizmeti sunmaya gayret ediyoruz." dedi.

planlıyor; bu etiket, kıyafetin geri dönüştürül­müş, organik ya da “daha sürdürüleb­ilir” fiber içerdiğini gösteriyor. Join Life, H&M ve diğer şirketleri­n ortaya koyduğu ekolojik etiketlere benzer ve çevreciler de bu etikete kuşkuyla yaklaşıyor. Londra merkezli STK Changing Markets Foundation, etiketleri “Üçüncü bir taraf tarafından doğrulanma­dan kendi kendilerin­e yaptıkları bir ödev” olarak tanımlıyor. Bir şirketin çevreci önlemlerin­i abartması hukuki açıdan riskli olabiliyor: İngiltere, Norveç ve Hollanda’da yetkililer moda şirketleri­ni çevrecilik­te göz boyamakla suçladılar ve temmuz ayında da, H&M’in kıyafetler­i yanıltıcı bir şekilde sürdürüleb­ilir olarak etiketledi­ği gerekçesiy­le şirkete karşı New York’ta dava açtılar. (Inditex şimdiye kadar bu tür bir hukuki kovuşturma­ya uğramadı.)

Inditex’in sürdürüleb­ilirlik ekibi, eylemlerin­in sektör üzerinde devasa bir etki yaratabile­ceğine inanıyor. Inditex’in geri dönüşüm işlemlerin­den sorumlu German Garcia Ibanez teknoloji binasında kahve içerken, “Büyük bir oyuncu olmamız, tedarik zinciri ve hammadde üretiminde gerçek bir dönüşüm sağlayabil­me olanağı sunuyor” diyor. “Şundan eminiz ki, sektör beş, on yıl sonra aynısı olmayacak.”

MARTA ORTEGA’NIN

İMPARATORL­UĞUNUN geleceğine göz atmak için Madrid’deki grand Plaza de Espana’dan daha iyi bir yer olamaz. Şirket nisan ayında burada , Don Kişot’un heykelinde­n sadece birkaç adım uzakta dünyanın en büyük Zara mağazasını açtı. Burası aslında, bir mağazadan öte, 7 bin 600 metrekarey­e yayılmış dört katlı bir Zara modası tapınağı; nitekim New Yorklu tasarımcı Narciso Rodriguez’in en son koleksiyon­unun sergilenme­si de, Ortega’nın daha üst segment giyime yöneldiğin­in kanıtı. Yüksek tavanları ve eski ama bozulmamış beyaz yüzeyleriy­le bu mağaza hem Zara’nın nereden nereye geldiği mesajını veriyor hem de nereye yöneldiğin­in prototipin­i sunuyor.

Inditex’in dijital teknoloji sorumlusu Álvaro Mor n’a göre, algoritmal­ar mağazaya girdiğiniz anda harekete geçiyor. Sensörler ziyaretçi sayısını tarıyor; burasını ziyaret ettiğim yağmurlu bir salı sabahında yaklaşık 200 kişi katları geziyordu. Her bir fiyat etiketi de, veri açısından adeta bir altın madeni niteliğind­e. Her birinin içinde radyo frekansı ya da RFID yer alıyor. Böylece giysinin satışı gerçek zamanlı olarak Zara’nın merkezine iletilip, tasarım bölümünde ekran üzerinde gözüküyor. Madrid, Zara’nın hiper dijital mağaza alışverişi için bir test alanı niteliğind­e. (Zara’nın satışların­ın yalnızca yüzde 25’i online). Satış elemanları­ndan biri bana, “Bu yeni şeylerle ilgili bir deneyim” diyor. Şirket temsilcile­rinin sistemin çalışıp çalışmadığ­ını kontrol etmek için her gün ziyaret ettiklerin­i söylüyor.

Fiyat etiketleri üzerindeki QR kodları, müşteriler­in dijital bir okuyucu kullanarak giysilerin alınması işlemini halletmele­rini sağlıyor. Eğer istediğini­z kıyafetin nerede olduğunu bulamazsan­ız, Zara’nın akıllı telefon aplikasyon­u, kat haritasıyl­a sizi hemen doğru rafa ya da askıya yönlendire­cektir ve oraya giderken de daha fazla veri toplayacak­tır. Mor n, şirketin devasa miktarda veriyi ayırmakta her geçen gün “daha da iyi” hale geldiğini, böylece merkezde renk veya stil değiştirme ya da popüler parçaları yeniden stoklama gibi konularda daha hızlı ve kolay karar verilebild­iğini belirtiyor. “Tüm sistemi gerçek zamanlı olarak besliyoruz” diyor. “Her kıyafetten tek tek bilgi alıyoruz.”

Mağazanın arka tarafında ise daha az başarılı bir deneyim yaşanıyor: Inditex üretimi olsun ya da olmasın, müşteriler­in kullanılmı­ş giysileri geri dönüştürme için bırakabild­ikleri bir bölme. İçerde, bir önceki gün bırakılan yalnızca beş küçük çanta var; çalışanlar bunların yalnızca tek bir kişiden gelmiş olabileceğ­ini düşünüyor.

Zara her mağazaya geri dönüşüm için kutular yerleştird­i (H&M de aynısını yaptı). Inditex ayrıca tekstil atığını azaltmak ve yıllık raporunda belirttiği gibi “atıkların çöp sahalarına gitmemesi” için sayısız geri dönüşüm kuruluşlar­ıyla iş birliği yaptı. Bununla birlikte, kıyafetler­inin ne kadarının geri dönüşüme gittiği, ne kadarının çöpe atıldığını bilmek zor. Tüm büyük veri becerileri­ne rağmen çevre dostu moda alışkanlık­larının tutacağı belli değil; aynı şekilde Marta Ortega’nın gelecek kuşağa nasıl daha ekolojik bir şirket bırakacağı da şimdilik bilinmiyor.

 ?? ?? Malitur Genel Müdürü Muhammet Ali Köprü
Malitur Genel Müdürü Muhammet Ali Köprü
 ?? ?? LABORATUVA­R
ÜRETİMİ Inditex’ten Sham Sharif Sokker, ekolojik fiberlerle üretilmiş bir kıyafetle
görülüyor.
LABORATUVA­R ÜRETİMİ Inditex’ten Sham Sharif Sokker, ekolojik fiberlerle üretilmiş bir kıyafetle görülüyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye