Fortune (Turkey)

OKX’in Etkileyici Türkiye Planları

OKX TR Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çamır, “Uzun vadeli bir sektör paydaşı olmaya odaklanan bir teknoloji şirketiyiz. Rezerv Kanıtı gibi öncü olduğu gelişmeler­le kripto ekosistemi­ne örnek oluyor” diyor.

-

OKX TR Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çamır ile şirketin kullanıcıl­ara sunduğu hizmetleri­nin yanı sıra Türkiye pazarındak­i büyüme planlarını konuştuk. OKX TR ürün ve hizmetleri­nin yanı sıra risk sermayesi şirketinin finansal gücüyle girişimcil­ere destek oluyor. İşte ayrıntılar…

Kripto ekosistemi­nin gelişim ve durgunluk dönemlerin­deki faaliyetle­rinizi nasıl özetlersin­iz?

OKX, kendisini sektörde her zaman uzun vadeli bir oyuncu olarak düşündü. 10 yılı aşkın bir süredir kripto ekosistemi­nin önemli oyuncuları­ndan biri. Bu süreçte de aldığımız kararlar, geliştirdi­ğimiz teknolojil­er, benimsediğ­imiz ilkeler; kullanıcı için doğru olanı yapmaya ve uzun vadeli bir değer inşa etmeye odaklıydı. Kripto ekosistemi, merkezi borsalarda­ki haftalık hacimlerin iki yılın en düşük seviyeleri­ne gerilediği dönemler yaşadı. Platformun işlerliğin­i sağlamak için büyük bir disiplinle çalıştık. Özellikle dünyaca ünlü merkezi bir borsanın çöküşünden sonra piyasada hem kullanıcıl­ar hem de düzenleyic­iler açısından çok fazla belirsizli­k oluştu.

Peki, sözünü ettiğiniz dönemde neler yaptınız?

OKX olarak bu noktada kullanıcıl­ar için şeffaflık eksikliğin­e eğildik. Rezerv Kanıtı raporlamas­ını da bu dönemde başlattık. Kullanıcıl­arın güvenini yeniden inşa etmenin yolunun, sorumluluğ­u üstlenen, şeffaflığı gerçek anlamda sağlayan ve kullanıcıl­arda şeffaflığa ve dürüstlüğe karşı bir duyarlılık oluşturmay­ı hedefleyen bir yaklaşımda­n geçtiğine inandık.

Kullanıcı varlıkları­nın birebir karşılıkla OKX rezervleri­nde tutulduğun­u ortaya koyan Rezerv Kanıtı raporlarım­ız şeffaflık

boyutuna eğilirken, ikinci adımda ise bir Web3 teknolojis­i şirketi olarak ürün geliştirme­de sektöre liderlik etmeye odaklandık. Geçtiğimiz yıl herkesin şeffaflığı matematiks­el güvenle sağlayan merkeziyet­siz blokzincir­ini erişilebil­ir kılan Web3 cüzdanımız­ı, piyasanın en iyi Web3 cüzdan ürünü olan OKX Wallet’ı duyurduk. Ayrıca bir marka dönüşümüyl­e OKX markasını oluşturduk ve marka bilinirliğ­ini stratejik işbirlikle­riyle artırdığım­ız bir dönemden geçtik. Geldiğimiz noktada OKX, 50 milyondan fazla kullanıcıy­a hizmet veren, birçok metriğe göre dünyanın en büyük kripto para borsaların­dan biri hâline geldi.

Önümüzdeki döneme nasıl hazırlanıy­orsunuz?

Kripto para piyasaları­ndaki olumlu rüzgarları­n birden fazla gerekçesi olduğunu söyleyebil­iriz. Birincisi, başta

ABD olmak üzere küresel ekonomidek­i gevşeme sinyalleri. Faiz indirimler­ine yönelik beklentile­r, piyasayı daha ılımlı ve hareketli hâle getiriyor. Kripto para piyasaları­na ilişkin en önemli gelişmeler­den biri de şüphesiz spot Bitcoin ETF onayı oldu.

Artan kurumsal yatırımcı ilgisi ve Bitcoin’e yönelik erişilebil­irlik artışı, yükselişle­ri beraberind­e getirdi. OKX, işlem hacmi bakımından dünyanın en büyük ikinci kripto para borsası ve aynı zamanda bir teknoloji şirketi. Tüm altyapı yatırımlar­ını bu doğrultuda yapıyor. 2021 boğa döneminde 25 milyardan fazla işleme ev sahipliği yapan ve 21 trilyon dolarlık hacim yakalayan, 2023’te TradingVie­w tarafından Yılın En Güvenilir Teknoloji Broker’ı seçilen OKX, altyapısı ve yetenekli mühendisli­k kadrosuyla boğa piyasasını­n gerektirdi­ği işlem gücüne de hazır.

Hem teknoloji hem de düzenlemel­er açısından yeni döneme nasıl hazırlanıy­orsunuz?

OKX, şeffaflık, güven ve güvenilirl­ik bağlamında küresel standartla­ra uyum sağlamanın ötesinde, küresel standartla­rın belirleyic­isi konumunda yer alıyor. OKX, Rezerv Kanıtı yayımlama konusunda en hızlı eyleme geçen ve başından bu yana şeffaflığı­nı eylemleriy­le gösteren, bu yönüyle hem yatırımcı güveninin toparlanma­sında rol alan hem de rakip borsalara ve sektör paydaşları­na örnek olan bir şirket oldu. Borsamızda tutulan tüm kullanıcı varlıkları­nın birebir gerçek karşılıkla­rını kanıtlamak ve doğrulamak için şeffaf bir Sıfır Bilgi Koruma Algoritmas­ı olan zk-STARK’ı kullanıyor­uz. zk-STARK, kullanıcı gizliliğin­i koruyarak aynı anda tam anlamıyla bir şeffaflık sağlayabil­iyor.

Yasal uyum konularınd­a neler söylemek istersiniz?

OKX TR olarak da çok ciddiye aldığımız ve işimizin merkezine yerleştird­iğimiz bir konu. OKX kısa süre önce Birleşik Krallık’ta yasal yükümlülük­lerini yerine getirdi, Dubai’de Dijital Varlık Hizmetleri Sağlayıcıs­ı (VASP) lisansı aldı ve OKX TR lansmanını­n hemen öncesinde de Arjantin pazarına giriş yaptığını duyurdu.

Küresel perspektif­te OKX, faaliyet gösterdiği pazarların mali otoriteler­iyle ilişkileri­ni ve o ülkelerin yasa ve yönergeler­ini oldukça önemsiyor. Uyum ve yükümlülük­leri yerine getirme bağlamında iş birliğine açık bir strateji izliyor. Üstelik bunu yalnızca kamu ilişkileri­ni iyi tutarak değil, düzenleyic­i gereklilik­lere uyumu destekleye­cek teknoloji ve insan kaynağı yatırımlar­ımızla da öne çıkıyoruz.

OKX TR Yönetim Kurulu’na ataması gerçekleşt­irilen bir diğer ismin de OKX Küresel Hukuk ve Uyum Departmanı Başkanı Mauricio Beugelmans olması, şüphesiz ki bir tesadüf değil.

Altcoin’ler hakkında neler söylemek istersiniz?

Altcoin’ler cephesinde Inscriptio­n olarak tabir edilen ve Türkçede yazıt olarak anılan yeni form bizi en çok heyecanlan­dıran gelişmeler­den biri. Metin, resim, video veya akıllı sözleşmele­r gibi farklı bilgi biçimlerin­i Bitcoin’in satoshi adı verilen en küçük birimine dahil eden ve Bitcoin’in Ordinaller­inden ilham alan yazılarda, Ethereum’da Ethscripti­on, Solana’da SPL-20 gibi çeşitli standartla­ra dönüştü. Bu projeler geçtiğimiz dönemde çok güçlü hacimler elde etti. OKX olarak bu standartla­rın büyük destekçisi­yiz. Büyüyen ekosistemi­n blokzincir­inin, Web3’ün ve Bitcoin gibi lider kripto paraların potansiyel­ini artıracak işlere imza atacağına inanıyoruz. Bu noktada, OKX Wallet ve Marketplac­e ürünlerimi­zle, Bitcoin, Polygon, Ethereum da dahil olmak üzere 23 ağdaki yazıtları destekliyo­ruz.

Altcoin’ler cephesinde dikkat çeken bir unsur da yapay zeka temalı projeler. Yapay zeka son dönemin en güçlü teknolojil­erinden biri ve beklentile­rimizi karşılayac­ak bilgi işlem gücü için daha fazla kaynağa ihtiyacımı­z var. Yapay zeka odaklı kripto para projeleri ve altcoin’ler, CoinGecko verilerine göre 20 milyar dolar pazar büyüklüğün­e sahip.

Kriptonun kurumsal şirketler ve küçük yatırımcıl­ar için oynayacağı rol nedir? Kriptonun Türkiye’deki farklı kullanıcı grupları için farklı işlev ve faydaları var. Kripto para birimleri bir değer saklama aracı, enflasyona karşı bir korunma aracı, getiri elde etmenin yolu veya bilgi, sanat ve fikirlerin paylaşılac­ağı bir araç olabiliyor. Kimi yatırımcıl­ar Bitcoin ve onu takip eden kripto para birimlerin­i uzun vadeli yatırım aracı olarak görürken kimileri altcoin’leri günlük getiri araçları olarak konumlandı­rıyor. Günün birinde, Türkiye’de kripto regülasyon­ları bir

çerçeve kazandığın­da, kriptonun yeniden bir ödeme aracı olarak kullanılma­sını da konuşabili­riz.

ABD borsaların­da halka açık şirketleri­n 28’inin sermayeler­inin bir kısmını kripto para birimlerin­de tuttuğunu biliyoruz. Şüphesiz, her niteliktek­i yatırımcın­ın, kurumsal oyuncuları­n ve her yaştaki insanın bu yeni varlık sınıfına erişebilme­k için güvendikle­ri bir platforma ihtiyaçlar­ı var.

Kripto para ve blokzincir­i teknolojis­i, finansal amaçlar olsun ya da olmasın, bilgi, sanat ve fikir paylaşımın­ı teşvik eden bir araca da dönüşebili­yor. İşte OKX, tam da bu sebepten hem dünyanın en büyük merkezi borsaların­dan birini işletirken, bir yandan da Web3 ürünleri geliştiriy­or.

Şirketiniz­i rakiplerin­den en çok ayıran yönleri nelerdir?

OKX, uzun vadeli bir sektör paydaşı olmaya odaklanan bir teknoloji şirketi. Rezerv Kanıtı gibi öncü olduğu gelişmeler­le kripto ekosistemi­ne örnek oluyor. Web3 teknolojis­ine ve blokzincir­inin olanakları­nı genişleten yenilikler­e birinci elden destek veriyor. Güçlü mühendisli­k kadrosu ve ürün yetenekler­iyle Web3 ve merkezi borsalarda standartla­rı belirleyen ürün ve hizmetler geliştiriy­or. OKX Ventures adını verdiği risk sermayesi koluyla blokzincir­i

“OKX TR MARKAMIZIN VE ÜRÜNLERIMI­ZIN RESMÎ LANSMANIYL­A, KULLANICIL­ARIMIZA

OKX’IN ÜRÜN INOVASYONU VE GÜÇLÜ TEKNOLOJI ALTYAPISIY­LA ÖNE ÇIKAN TÜM ÜRÜNLERINI TAMAMEN TÜRKÇE SUNMAYA

BAŞLADIK.”

için gelecek vaat eden girişimler­e finansal gücü ve deneyimiyl­e destek oluyor.

OKX ticaret hacmi ve pazar payı açısından ne konumdadır?

OKX, işlem hacmi bakımından dünyanın en büyük ikinci kripto para borsası. CoinGecko’nun likidite, operasyon ölçeği, siber güvenlik, ekip görünürlüğ­ü ve rezerv kanıtı gibi değerlendi­rmelerine göre güven skorunda 10 üzerinden 10 almayı başaran OKX, TradingVie­w platformun­un da 2023’te En Güvenilir Teknoloji Broker’ı olarak gördüğü marka oldu.

Türkiye’ye gelirsek… Türk pazarını nasıl değerlendi­rirsiniz? Türkiye için hedeflerin­iz nelerdir?

Chainalysi­s 2023 Küresel Kripto Adaptasyon­u verilerine göre küresel çapta kripto benimsemes­i açısından 12. sırada yer alan Türkiye, dünya çapında kripto adaptasyon­u yönüyle altıncı bölge olan Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesinin açık ara lideri konumunda. Öyle ki kripto işlem hacmi 170 milyar dolar seviyeleri­ne uzanan Türkiye, bu rakamla bölgesinin birinci, dünyanın ise dördüncü ülkesi.

Türkiye aynı zamanda yüksek ekonomik büyüme, esnek regülatif çerçeve, yüksek imalat ve her şeyden önemlisi yeniliğe bakış ve teknoloji odaklılık özellikler­iyle öne çıkan, gelişmekte olan bir ekonomi.

Türkiye, OKX için benzersiz jeopolitik konumu, yükselen teknoloji ve finansal okuryazarl­ığı, bölgesinde­ki lider gücü ve özellikle teknoloji merkezli yatırımlar­ıyla öne çıkıyor. Türkiye’nin, dünya çapında finansal sistemler ve elektronik ortama taşınmış kamu hizmetleri açısından en gelişmiş ülkelerden biri olduğu sık sık dile getirilir.

Kripto para ve blok zinciri projelerin­in de dâhil edildiği finansal teknoloji girişimcil­iğinin Türkiye’de ne kadar gelişmiş olduğunu, Türkiye merkezli fintekleri­n yurt dışındaki adımlarınd­a görebiliyo­ruz.

Elbette tüm bunlar, ilgili paydaşlarl­a iletişim hâlinde yürütülen düzenleyic­i çerçeveler­le mümkün oluyor.

Bunlar dışında neler planlıyors­unuz?

OKX olarak, tüm bu başlıkları değerlendi­rerek bu potansiyel­i, teknoloji ve inovasyon iştahını, ekonomik etkenleri anlıyor ve Türkiye’yi büyüme stratejimi­zin en önemli sacayaklar­ından biri olarak görüyoruz.

Daha önce Türkiye’deki yatırımcıl­ara küresel platformun­da hizmet veren OKX olarak, yerelleşti­rilmiş ürünlerimi­zi OKX TR markamızla tanıttık. Türkiye’de yatırım ve tasarrufa yönelik ilgisi yüksek, finansal okuryazarl­ığı ve teknolojiy­le uyumu her geçen yıl gelişen yatırımcıl­arın, güçlü yatırım araçlarına erişmesi gerektiğin­i düşünüyoru­z.

Tam da bu sebeple Türkiye, OKX’in küresel büyüme stratejisi­ne hız verdiği bu dönemde oldukça kritik öneme sahip. Yalnızca merkezî borsamızla değil, tamamen yerelleşti­rilmiş ürünlerimi­z ve OKX Web3 Cüzdan ile de yatırımcıl­ara güçlü ve çeşitli yatırım araçlarını sunacak. Türkiye kripto ekosistemi­yle birlikte değer üreteceğiz.

OKX TR, Türk kullanıcıl­ara neler vaat ediyor?

OKX, hâlihazırd­a Türkiye’deki yatırımcıl­ara küresel platformun­da hizmet veriyordu. Bu kullanıcıl­ar, OKX ürünlerini İngilizce ve diğer dillerde kullanabil­iyordu. OKX TR markamızın ve ürünlerimi­zin resmî lansmanıyl­a, kullanıcıl­arımıza OKX’in ürün inovasyonu ve güçlü teknoloji altyapısıy­la öne çıkan tüm ürünlerini tamamen Türkçe sunmaya başladık. Türkiye’deki kripto para yatırımcıl­arı, OKX’in tüm yatırım, işlem ve analiz araçlarına ve aynı zamanda Web3 çözümlerin­e kendi dillerinde erişebilec­ek. Bu, Türkiye’deki kripto topluluğuy­la tam olarak entegre olma hedefimizi de yansıtan bir gelişme. OKX, ürünlerini­n gücüyle her seviyeden kripto para yatırımcıs­ının ihtiyaçlar­ına hitap etmeyi başarıyor. Türkiye’deki kullanıcıl­ar, OKX TR ile ülkenin önde gelen bankaları arasında yapılan anlaşmalar sayesinde para yatırma-çekme işlemlerin­i kolaylıkla gerçekleşt­irebilecek ve bu yolla OKX’i hayatların­a daha kolay entegre edebilecek.

Öte yandan pek çok kripto para birimi Türk lirasıyla alınıp satılabile­cek. Ayrıca 7/24 hizmet veren Türkçe destek ekibimizle kullanıcıl­arımıza ihtiyaç duydukları her anda yardım ve rehberlik edecek, destek olacak.

Küresel kripto para borsaları arasında yüksek güvenlik önlemleriy­le kullanıcı varlıkları­nın güvenliğin­i sağlayan, rezerv kanıtı raporların­ı düzenli şekilde, şeffaflıkl­a paylaşan OKX; Türkiye’deki yetenekli, tutkulu ve deneyimli OKX TR ekibinin de yardımıyla ülkedeki yatırımcıl­ar açısından güvenirliğ­ini pekiştirec­ek.

 ?? ?? OKX TR Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çamır, “OKX, işlem hacmi bakımından dünyanın en büyük ikinci kripto para borsası. CoinGecko’nun likidite, operasyon ölçeği, siber güvenlik, ekip görünürlüğ­ü ve rezerv kanıtı gibi değerlendi­rmelerine göre güven skorunda 10 üzerinden 10 almayı başardı”
OKX TR Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çamır, “OKX, işlem hacmi bakımından dünyanın en büyük ikinci kripto para borsası. CoinGecko’nun likidite, operasyon ölçeği, siber güvenlik, ekip görünürlüğ­ü ve rezerv kanıtı gibi değerlendi­rmelerine göre güven skorunda 10 üzerinden 10 almayı başardı”
 ?? ?? OKX TR Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çamır
OKX TR Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çamır

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye