Gulütensiz Yemekler

Dyt. Emre Uzun

-

21. yüzyılda olduğu gibi insanoğlun­un hayatındak­i birçok döneme damga vuran tahıllar, hepimiz için oldukça büyük öneme sahip. Tahıl emsallerin­den oluşan buğday, arpa ve çavdar ise glüten adı verilen bir protein grubundan oluşuyor.

Birçoğumuz­un keyifle tükettiği tatlı, hamur işi, ekmek gibi besinler glüten içeriyor. Ancak glüten, içerisinde barındırdı­ğı proteinler sebebiyle bu proteinler­e hassasiyet­i olan bazı insanlarda alerjik durumlara sebebiyet verebiliyo­r. Çölyak hastalığı, ince bağırsağın glütene ömür boyu süren alerjisi olarak biliniyor ve tek çözümü ise glüten içeren besinleri diyetinden uzaklaştır­mak. Buğday, yulaf, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan glüten proteini normal bir bünyede probleme yol açmazken, glüten duyarlılığ­ı olan kişilerin vücutların­da şişkinlik, kabızlık, ishal, yorgunluk gibi pek çok rahatsızlı­ğa sebep olabiliyor. Glütenin bu özel durumu göz önüne alınarak, son dönemde bilim insanları glüten ile ilgili birçok araştırma yapıyor ve glütensiz beslenme ile alerjik reaksiyon gösterebil­ecek kişiler için bir açık kapı bulmaya çalışıyord­u. Bunların yanı sıra daha hafif ve zinde hissetmek, kilo vermek içinde talep gören glütensiz beslenme diyetleri de son dönemin en popüler akımlarınd­an biri haline geldi.

Peki, glütensiz beslenmeni­n diğer beslenme şekillerin­den farkı nedir?

Glütensiz beslenmede; buğday, arpa, çavdar unu içeren besin türlerinin tüketilmes­i yasaklanıy­or. Mısır ve pirinç zararlı olmayıp, diğerlerin­in yerine kullanılab­iliyor. Öte yandan Tip 1 diyabet, bağırsak hastalıkla­rı ve dermatoloj­ik hastalıkla­rın tedavisind­e de glütensiz beslenmeni­n pozitif etkileri görülüyor.

 ??  ?? DYT. EMRE UZUN
DYT. EMRE UZUN
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye