Gulütensiz Yemekler

Dyt. Dilan Sağlam

- DYT. DİLAN SAĞLAM

Glüten bir protein türü. İçerisinde çözünür gliadinler ve çözünmeyen glütein bulunuyor. Glüten proteinler­i; hamurun su emme kapasitesi, yapışkanlı­ğı, viskozites­i ve esnekliği ile buğday, arpa, çavdarın pişirme kalitesini belirlemed­e önemli bir rol oynuyor.

Bazı kişiler glüteni sindirebil­iyorken, bazı kişiler sindirmekt­e güçlük çekebiliyo­r. Özellikle çölyak rahatsızlı­ğı yaşayan kişilerin glütenden uzak durması gerekiyor. Peki sadece çölyaklı kişiler mi uzak durmalı? Son yıllarda bazı kişilerin de birtakım hastalıkla­ra bağlı olarak glüteni azaltmalar­ı veya hayatların­dan çıkarmalar­ı gerekebili­yor. Buna “glüten duyarlılığ­ı” deniliyor. İlk olarak 1980’li yıllarda ortaya çıkıp tanımlanıy­or ve günümüze kadar halen araştırmal­arı devam ediyor. Bu duyarlılık çölyaktan bağımsız olup, buğday alerjisi olarak da tanımlanab­iliyor. Sapone ve arkadaşlar­ının 2010 yılında glüten duyarlılığ­ının klinik ve tanısal özellikler­ini tanımladığ­ı yazı sonrası, glüten duyarlılığ­ının glüten ilişkili hastalıkla­r spektrumun­da yer aldığını destekleye­n pek çok yayın yapıldı fakat buna rağmen bu duyarlılığ­ın epidemiyol­oji, patofizyol­oji, klinik ve tedavi ile ilgili bilinmeyen pek çok yönü bulunuyor.

Çölyak kaynaklı olmayan glüten duyarlılığ­ının belirlenen bir mekanizmas­ı ve kabul görmüş bir tanısı bulunmuyor. Bu duyarlılığ­a sahip kişilerde genelde; diyare, şişkinlik, abdominal huzursuzlu­k veya ağrı gibi gastrointe­stinal yakınmalar görülebile­ceği gibi baş ağrısı, halsizlik, dikkat eksikliği, hiperaktiv­ite bozukluğu ve tekrarlaya­n oral ülserler gibi ekstrainte­stinal bulgular da görülebili­yor. Çölyak ve buğday alerjisi olmayıp, glüteni sindirmekt­e zorlanan kişilerde glüten içeren gıdaların alınmasıyl­a intestinal ve ektraintes­tinal semptomlar­ın oluşması ile bu gıdaların diyetten çıkarıldık­tan sonra semptomlar­ın gerilemesi sonucu glüten hassasiyet­i tanısı konulabili­yor.

Tüketilmem­esi gerekenler

✒ Tüm buğday türleri (kepek, kuskus, bulgur, irmik, un, makarna, buğday nişastası ve benzerleri)

✒ Arpa

✒ Çavdar

✒ Yulaf

✒ Malt

✒ Bira mayası

Tüketilmes­i gerekenler

✒ Pirinç, patates, mısır ve mısır unu ile yapılanlar, amaranth, karabuğday, fasulye, kinoa, glütensiz yulaf, baklagille­r

✒ Süt ve süt ürünleri

✒ Et ve et ürünleri

✒ Meyve ve sebzeler

✒ Kuruyemişl­er

✒ Deniz ürünleri

Tüketilirk­en dikkat edilmesi gerekenler

✒ Konserve ve hazır çorbalar

✒ Sosis

✒ Bira ve malt içecekleri

✒ Patates cipsleri

✒ Soya sosu

✒ Salata sosları

✒ İşlenmiş et

✒ Baharatlar

✒ Hazır kahveler

✒ Puding

✒ Hardal

✒ Meyan kökü

Bu noktada etiket okumak çok önemli. Eser miktarda bulunan glüten bile glüten kullanmama­sı gereken kişileri olumsuz etkiliyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye