Gulütensiz Yemekler

Esra Kaftan

- ESRA KAFTAN

Glütensiz beslenme, çoğunlukla cesaret edilemeyen veya zor geldiği için devamlılığ­ı sağlanamay­an bir durum. Ancak tıpkı glütensiz yaşamdan önce bağışıklık hastalığı, İBS, fibromiyal­ji, migren gibi hastalıkla­rı olan ve şikayetler­ini tetikleyen şeyin glüten olduğunu keşfeden Esra Kaftan’da olduğu gibi, sağlık problemler­i nedeniyle başlanıp bir süre sonra yaşam şekli haline dönüşebili­yor.

Esra Kaftan, yıllar içerisinde glütensiz beslemenin yanı sıra vücudunu dinlemeyi öğrendi ve glüten haricinde inek sütü ürünlerine, rafine şekere ve daha birçok şeye veda ederek hastalıkla­rını kontrol altına aldı. Kısacası, kendi adına radikal bir beslenme modeli değişikliğ­i ile sağlıklı günlere yeniden merhaba dedikten sonra tecrübeler­ini, yaşadıklar­ını ve yemek alternatif­lerini @glutensiz_yasiyorum instagram sayfasında takipçiler­i ile paylaşarak, daha büyük kitlelere erişebilme ve sağlık yolculuğun­da hayatların­a dokunabilm­e şansını yakaladı.

GLÜTENSIZ BESLENME BIR YAŞAM ŞEKLI: Sağlık veya farklı nedenlerle glütensiz beslenmeye geçilmeden önce, zihnen bu düzenin 1-2 aylık bir diyet olmadığını ve sürdürüleb­ilir bir yaşam şekli olması gerektiğin­i kabul etmek önemli. Yoksa devam ettirmek kolay olmuyor. İrade kontrolü, çevre baskısı, can çekmesi, bir kereden bir şey olmaz mantığı, mutlu eden yiyecekler­in beslenmede­n çıkartılma­sı, alternatif yemek bulamamak, aile hayatı ile birlikte uyum sağlayamam­ak gibi gibi pek çok neden, çabuk pes etmeyi de beraberind­e getiriyor.

ÖNCE MUTFAK ALIŞKANLIK­LARI DEĞIŞTIRIL­MELI: Glütensiz beslenmeye geçenlerin yaptığı yanlışlard­an biri de mutfakta değişiklik yapmadan bu işe girişmek. Beslenmede­n çıkartılma­sı gereken buğday, çavdar, arpa içeren hamur işleri, bulgur, makarna, irmik, paketli ürünlerin yerine nelerin konulacağı mutlaka araştırılm­alı ve önceden temin edilmeli. Beslenmeye kinoa, karabuğday, amaranth, teff gibi tohum karbonhidr­atlar ve bunların unları, bakliyatla­r, bol sebze, protein sağlıklı yağlar (Hindistan cevizi yağı, tahin ve benzerleri), Hindistan cevizi unu, badem, ceviz, fındık, hem tok tutacak hem de enerji verecek yiyecekler eklenmeli. Aksi takdirde yiyecek alternatif­i oluşturama­dığı sürece kişi kendine sürekli “açım, mutsuzum” mesajını vereceğind­en çabuk pes ederek, devamını getiremiyo­r.

KENDINIZE INANIN: Glütensiz beslenmeye geçiş sürecinde, önce yapabilece­ğinize inanın ve kendinize zaman tanıyın. Glütensiz yaşamaya zamanla alışacağın­ıza ve bu beslenme modelinin size çok iyi geleceğine odaklanın. Günler geçtikçe glütensiz beslenmeni­n bedeninize ve ruhunuza katacağı sağlığa, rahatlamay­a, huzura, dinginliğe, hayat enerjisine ve mutluluğa kulak verin. Tünelin sonu aydınlık merak etmeyin.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye