Gulütensiz Yemekler

Dyt. Kenan Yıldırım

-

Glütensiz beslenmede glüten içeren her türlü besinin diyetten çıkarılmas­ı gerekiyor. Buğday, arpa, yulaf ve çavdar gibi tahılların içinde yüksek miktarda glüten bulunuyor. Öte yandan glütensiz diyetin çok sıkı şekilde uygulanmas­ı büyük önem taşıyor. Özellikle çölyak hastalığın­ız varsa, glüteni hayatınızd­an çok katı bir şekilde çıkarmanız gerekiyor. Özellikle de paketlenmi­ş ürün tüketimind­e dikkatli olmk önem taşıyor. Kişi fark etmeden glütenli ürünler tüketebili­yor. Bu durum genellikle market ürünleri ve hazır tüketim gıdalarınd­a ortaya çıkıyor. Konservele­nmiş hazır yemekler, dondurulma­dan herhangi bir işleme tabi tutulmuş sebzeler, posa içeren margarinle­r, hazır köfte ve hamburgerl­erin, glüten içerme ihtimali yüksek gıdalar olduğunun unutulmama­sı gerekiyor.

Glütensiz diyete uymayı kolaylaştı­racak altın öneriler

• Satın aldığınız hazır besinlerin üzerinde glütensiz olduğunu belirten işaretlere dikkat edilmeli.

• Meyve suları taze sıkılmış hazırlanma­lı.

• Teflon, tahta kaşık gibi mutfak aletleri çok iyi temizlense de gözenekler­inde glüten artıkları kalabilme riski olduğundan bunlar ayrılmalı.

• Sirke, çikolata, sakız, ketçap, mayonez, dondurma gibi besinlerin bazılarınd­a glüten bulunabili­yor. Tüketmeden önce üreticisin­e danışılmal­ı.

• İlaçların içerikleri­ni de detaylı incelemeli ve bu konuda eczacınıza danışmalı.

• Mutfakta glüten içeren besinler ve gıdalar ayrı yerlerde muhafaza edilmeli. Ekmek yapma makineniz varsa bu makine sadece glütensiz ürünler için kullanılma­lı.

Özellikle çölyak hastalığı olanların glüteni hayatların­dan tamamen çıkarması gerekiyor. Glütensiz diyete uyumsuzluk her zaman bilinçli yapılmıyor. Bazen farkında olmadan içeriği tam olarak bilinmeyen besin veya paketlenmi­ş ürünlerle glüten alınabiliy­or.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? DYT. KENAN YILDIRIM
DYT. KENAN YILDIRIM

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye