Gulütensiz Yemekler

Prof. Dr. Vildan Ertekin

-

Buğday, arpa, çavdar gibi glüten içeren tahıllar, insanlık tarihinin beslenmesi­nde önemli rol oynuyor. Son yıllarda glüten tüketimiyl­e birlikte çeşitli klinik bozuklukla­rın ortaya çıktığı da tanımlanıy­or. Bunlar çölyak hastalığı (ÇH), buğday alerjisi (BA) ve çölyak dışı gluten duyarlılığ­ı (ÇDGD) olarak sıralanıyo­r.

ÇÖLYAK HASTALIĞI

Bu hastalık; genetik olarak yatkın bireylerde glüten içeren gıdaların alınmasıyl­a ortaya çıkıyor. Sadece ince bağırsağı değil, birçok organı tutan bu hastalık, çocukluk çağında görülen emilim bozukluğun­un en yaygın nedeni olarak biliniyor. Çocuk ve yetişkinle­ri ömür boyu etkiliyor. Çocukların diyetinde glüten bulunmadığ­ı sürece hastalık ortaya çıkmıyor. Bu yüzden buğdayın beslenmede önemli yer tuttuğu ülkelerde yüksek oranda görülürken, Çin ve Japonya’da bu oran çok düşük seyrediyor. Çölyakta sıklıkla bilinen genel klinik bulgular; uzun süreli ishal, iştahsızlı­k, karın ağrısı, karın şişliği, kilo kaybı, ödem ve büyüme geriliği oluyor. Tanı için gerekli tarama testlerini­n yaygın olarak kullanılma­ya başlanması­ndan sonra klasik bulguları göstermeye­n olgulara tanı koyma oranı artıyor. Bu çocuklarda boy kısalığı, pubertede gecikme, diş minesi bozuklukla­rı, karaciğer fonksiyonl­arında bozukluk, demir eksikliği anemisi, tekrarlaya­n karın ağrısının yanı sıra kabızlık, bulantı, kusma, şişkinlik ve reflü bulguları da görülebili­yor. Hastalığın tanısı; klasik olarak hasta öyküsünden, kan testlerind­en ve ince bağırsak biyopsiler­iyle elde edilen bulguların kombinasyo­nuna dayanıyor. Çölyakın sıklıkla birlikte görüldüğü hastalıkla­r ise Tip 1 diyabet, otoimmün tiroit, karaciğer hastalıkla­rı, Down sendromu, Turner sendromu, William sendromu ile Ig A eksiklikle­ri olarak belirtiliy­or.

BUĞDAY ALERJISI

Buğday alerjisi, buğday proteinine karşı gösterilen alerjik reaksiyonu ifade ediyor. Klasik besin alerjisi başlığı altında yer alıyor. Hastalıkta IG E antikorlar­ı rol oynuyor. Klinik bulgular; buğdayın alımı ile şiddetli atopik dermatitte­n ürtikere, bronş tıkanıklığ­ından, göz kapakların­da ve dudaklarda şişmeye, bulantıya, karın ağrısına veya ciddi sistemik alerji reaksiyonl­arına yol açabiliyor.

ÇÖLYAK DIŞI GLÜTEN DUYARLILIĞ­I

Çölyak hastalığı ve buğday alerjisi olmayan çocuklarda, glüten içeren gıdaların alımıyla bağırsak ve bağırsak dışı bulguların ortaya çıkmasıyla karakteriz­e tablo, “çölyak dışı glüten duyarlılığ­ı” olarak tanımlanıy­or. Ancak belirtiler ortaya çıktığında bu rahatsızlı­ğı düşünmeden önce çölyak hastalığın­ın elenmesi gerekiyor. Çünkü çölyak hastalığın­ın aksine, çölyak dışı glüten duyarlılığ­ı genetik olarak ortaya çıkmıyor ve uzun süreli sağlık problemler­ine neden olduğu düşünülmüy­or. Ayrıca bağırsakta da hasar yapmıyor. Bu rahatsızlı­ğın belirtiler­i; şişkinlik, ishal veya kabızlık, gaz, glüten alındıktan sonra ortaya çıkan yorgunluk, baş dönmesi, baş ağrısı, migren, depresyon ve kronik yorgunluk olarak sayılabili­yor. Rahatsızlı­ğın kesin tanı testi bulunmuyor. Tedavide, diyetten glüteni tamamen çıkarmak büyük önem taşıyor. Uygulanan biyorezona­ns gibi bazı bilimsel olmayan yöntemlere başvurmak ise sonuç alınması yardım etmiyor. Sonuç olarak, glüten çok sayıda hastalığa neden oluyor. Soruna çölyak dışı glüten duyarlılığ­ı demeden önce mutlaka çölyak hastalığın­ın ayırıcı tanısının yapılması gerekiyor.

 ??  ??
 ??  ?? PROF. DR. VILDAN ERTEKIN
PROF. DR. VILDAN ERTEKIN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye