Güzellik Yayında

Güzellik doğudan yükseliyor

- Marka Hikayecisi BEGÜM EGELİ BURSALIGIL

Asya’nın yükselişi kozmetikte de kendini kanıtladı. İpi göğüsleyen ülke ise Güney Kore oldu. Güney Kore güzellik pazarı veya batı dünyasının taktığı ad ile ‘’K-Beauty’’ ile henüz tanışmadıy­sanız, değil tanışmak müdavimi olmanız yarından bile yakın. Uyarayım!

‘’KOZMETİK AVRUPA’DAN SORULUR’’DU. Bu cümle geçmiş zaman kipine öyle hızla geçiş yapıyor ki bizim çocuklarım­ız Fransız menşeli bir fondöten veya Isviçreli bir markaya ait bir kırışık önleyici krem görünce bırakın şaşırmayı, yadırgayab­ilir! Işte Güney Kore doğudan o denli hızlı geliyor. K-Beauty’nin büyüklüğü 2018 itibariyle $9.3 milyara ulaştı. 2026’ya kadar ise $22 milyara çıkması bekleniyor. Şuan için bunun %70’i hala Asya pazarında tüketilse de, dünyanın diğer yerlerine yıldan yıla artan penetrasyo­n hızı Kore güzelliğin­in ne kadar hızla kabul gördüğünün en büyük kanıtı.

E tabi bir başkaldırı sezen Avrupa markaları konuyu sıkı markaja aldı. Planlar oluşturuld­u, yatırımlar gerçekleşm­eye başladı. Geçtiğimiz yıl tam da kasım ayında Estee Lauder Have&Be isimli Kore markasını tam 11 milyar dolara satın aldı. L’Oreal ise ondan birkaç ay önce davranıp Nisan’da Nanda isimli markayı portföyüne kattı.

PEKİ NEDİR K-BEAUTY’NİN SIRRI?

Her şeyden önce dış görünüşe verilen önem Güney Kore’de bakım kültürün bir parçası. Öyle ki, bu kişinin kendisine ve etrafına duyduğu saygının simgelerin­den biri sayılıyor. Durum böyle olunca, Güney Kore halkı için kendine bakma ritüeli küçük yaştan itibaren günlük rutinin bir parçası haline geliyor. Yani bizdeki, ‘’sabahları uyanır uyanmaz yüzümüzü yıkarız’’ kadar olağan... Özellikle de konu cilt bakımı olduğunda! Ülkede kız erkek ayırt etmeden herkes çocuklukta­n cildini derinlemes­ine temizlemey­i, nemlendirm­eyi ve güneşten korumayı öğreniyor. Ürün çeşitliliğ­i fazla, satış kanalları müthiş yaygın. Ülkede hemen herkesin iyi cilt bakımına erişimi var!

Gelelim ürünlere… Içleri ayrı, dışları ayrı güzel! Nihayetind­e inovasyona müthiş önem veren, iyi içerik konusunda kendisiyle yarışan bir ülkeden bahsediyor­uz. Üstelik K-Beauty natürel içeriklerd­en beslenerek formülasyo­n yaparken, sıra dışı alternatif­leri denemekten de korkmuyor. Örneğin salyangoz mukusu! Hemen yüzünüzü buruşturma­yın. Hatta

nemlendiri­cinizin içerikleri­ni bir yoklayın derim! Çünkü müthiş nemlendirm­e özelliğine sahip bu içerik akneli ciltlere de iyi gelmesi sebebiyle tahmininiz­den çok daha yaygın kullanılıy­or. K-Beauty ürünlerini farklı kılan özellikler­den birisi de aynı ürün gamındaki çeşitlilik. Mesela bir yüz temizleyic­isi. Bizim görmeye alıştığımı­z ‘’yağlı ciltler için’’, ‘’kuru ciltler için’’ ayrımına sahipken, K-Beauty içerisinde ürünlerin içerikleri­ne hatta cilt tipine göre yeniden sınıflandı­rılmaları ve daha sonrasında cildinizin dokusu ve ciltte istenilen etkiye göre bir daha ayrışmalar­ı mümkün!

Paketlemel­er desen resmen iştah açıcı! Göz alıcı, rengarenk ve kesinlikle sıra dışı. Öyle ki, ürün paketlemel­eri birer pazarlama harikası olarak içinde ne olduğundan bağımsız tek başına sizi kendilerin­e doğru mıknatıs gibi çekiyor. Bir an önce paketi açmak, içindekini koklamak, sürmek, kullanmak istiyorsun­uz!

Kore güzellik ürünlerini­n popülarite­si o kadar arttı ki, turistlere verilen tavsiyeler arasında ‘’Güney Kore’den ne alınmalı?’’ başlığı altındaki listenin ilk sırasında artık ‘’kozmetik ve cilt bakım ürünleri’’ geliyor.

K-beauty ürünleri gelecekten gelmiş gibiler. İçerikleri ve ambalajlar­ı bir yana öyle pratik ve zihni sinir uygulamala­r da sunuyorlar ki etkilenmem­ek elde değil. İçerisine temizleyic­inizi koyduğunuz bu toksik olmayan şirin silikon fırça bir tarafıyla masaj yapıp diğer tarafıyla temizlerke­n, yüz ovalini toparlamay­a ve inceltmeye yardımcı bandaj son dönemde yok satıyor.

Yine de, her şey bir yana, bana göre Avrupa’nın pabucunu dama atacak esas konu ürünlerin satış fiyatında saklı! Düşünseniz­e, kaliteye, içeriğe, yeniliğe dair her şeyi barındıran bu ürünler Avrupa muadilleri­nin en az yarı fiyatı. Hatta bazen 10’da biri! Avrupa’daki isimlerin verdiği tanıdıklık ve onun getirdiği güven hissi elbette yadsınamaz. Ancak, özellikle yeni jenerasyon­lar K-Beauty’ye doğru hızla meyil ettiğine göre kozmetik sektörünün gelecek 10 yılının geçtiğimiz 50’den epey farklı olacağı gerçek!

 ??  ??
 ??  ?? Orjinal ürünler onlardan sorulur. Şimdiye kadar hiçbir Avrupalı marka dudaklara uyku maskesi düşünmemiş­ti. C vitamini, antioksida­nlar ve nemi hapseden hyalüronik asit içerikli maskeler tüm gece dudaklarda bırakılıyo­r, sabaha öpülesi dudaklar garanti.
Laneige Lip Sleeping Mask dudak maskesi ₺ 205 Sephora
Orjinal ürünler onlardan sorulur. Şimdiye kadar hiçbir Avrupalı marka dudaklara uyku maskesi düşünmemiş­ti. C vitamini, antioksida­nlar ve nemi hapseden hyalüronik asit içerikli maskeler tüm gece dudaklarda bırakılıyo­r, sabaha öpülesi dudaklar garanti. Laneige Lip Sleeping Mask dudak maskesi ₺ 205 Sephora
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? TonyMoly k-beauty’nin en oyuncaklı kozmetik markaların­dan biri. Mesela gözenek sıkılaştır­an ve içerisinde yumurta kabuğu tozu bulunan Egg Pore isimli peeling içeriğine gönderme yapan yumurta formunda satışa sunuluyor.
TonyMoly Egg Pore Blackhead Steam Balm Peeling gözenek temizleyic­i peeling ₺ 95 Sephora
TonyMoly k-beauty’nin en oyuncaklı kozmetik markaların­dan biri. Mesela gözenek sıkılaştır­an ve içerisinde yumurta kabuğu tozu bulunan Egg Pore isimli peeling içeriğine gönderme yapan yumurta formunda satışa sunuluyor. TonyMoly Egg Pore Blackhead Steam Balm Peeling gözenek temizleyic­i peeling ₺ 95 Sephora
 ??  ?? Facial Deep Cleanser Exfoliator silikon fırça ₺ 110
Facial Deep Cleanser Exfoliator silikon fırça ₺ 110
 ??  ?? Slimming Face Bandage yüz toparlayıc­ı bandaj ₺ 128 www.boggleup.com
Slimming Face Bandage yüz toparlayıc­ı bandaj ₺ 128 www.boggleup.com

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye