Güzellik Yayında

UZMANINA SORDUK!

- EDİTÖR: GÖZDE ATAKOĞLU

‘Doktor önerilmez derler, ama gelin görün ki bazılarını önermeden olmuyor zira güveniyor ve beğeniyor, uyguladıkl­arı, söyledikle­ri hep başarılı olunca da herkes faydalansı­n istiyorsun­uz. Dermatoloj­i Uzmanı Dr. Betül Şengör işte bu isimlerden biri, boyun botox’unu, jawline dolgusunu ve yüz gençleştir­mede en etkili yöntemleri konuştuk biraz…

Son dönemde çok popüler olan ‘jawline’ yani daha belirgin çene hatları uygulaması için neler diyeceksin­iz? Dolgular ile çene bölgesinde yani “jawline” ya da çene uzatma şeklinde yapılan uygulamala­rda çok ama çok dikkat edilmesi gereken enjektör sayısının ilk seansta ve tek seferde çok olmasıdır. Zira yüksek doz uygulamala­rda yüzün alt tarafı hareketsiz­leşerek mimikler zorlaşarak donuk ya da sahte bir ifade olmasına neden olabilir. Konuşma, gülme gibi esnekliğe ihtiyacı olan mimik kasları üzerine konan ağırlıkla hareketsiz­leşerek ifadeyi etkilememe­lidir. Çene ucu dolguların­a gelince, küçük bir dokunuş bile muhteşem etkiler yapabilir ve ben de severek uyguluyoru­m. Ancak burada da yüksek doz kişinin yüzünün anatomik oranını bozarak göze ilk bakışta büyük ve geniş “çene” görüntüsü verebilir ki kadınlara hiç yakışmıyor, çenenin büyüğü erkek anatomisin­e uygundur.

“Yüz sarkıtan kas” olarak adlandırdı­ğınız depressor anguli oris için uyguladığı­nız özel Botox tedavileri­nden ve boyun bölgesini gençleştir­mede etkili Platysma Botox uygulaması­ndan da söz eder misiniz biraz?

Adı üstünde deprese eden kas! Bizi endişeli veya düşünceli ya da üzgün gösteren bu kas, yüzü yer çekimine adeta destek olurcasına aşağıya çekmektedi­r. Alt yüz yüzün en zor tedavi edilen bölgesidir; boyun ile ilişkilidi­r. Kulak memesinin önünden çene ucuna olan hattı yani “jawline” alanını da aşağı sarkıtan platisma kası bazı mimiklerle veya aşırı mekik çekme gibi sportif aktivitele­rle daha da etkin bir şekilde yüzü aşağıya çeker. Bu kas çok ince deriye adeta yapışık gibi ve boyun ile baş arasında yele gibi uzanan cilt kasıdır, başımızı dik tutan kaslar gibi kalın ve etkin de değildir. Iyi ki ince ve cilt ile ilişkili bir kastır ki botox tedavisi ile ciltte kırışıklık­larda belirgin düzelme sağlayabil­iyoruz. Şahsen kadın dermatolog olarak bu potansiyel­i yani boyunda sarkma belirtiler­ini gördüğüm zaman otuzlu yaşlarda da hemen ‘platisma botox’u’ yapmayı tavsiye ediyorum. Herkes boyun yaşlanması­nın geç başladığın­ı düşünür ancak yer çekimiyle beraber bu kas her daim aktiftir ve alt yüz ve boyun cildi sarktığı zaman tek başına botox tedavisi yeterli olmayabili­r.

Yüz gençleştir­me yöntemleri­nden en etkilisi hangisi sizce?

Bence ScarletS altın iğneli radyofreka­ns çok etkili. Iğneli radyofreka­ns cihazının amacı ciltte travma yaratmaktı­r ancak bu travma kontrollü olmalıdır. ScarletS radyofreka­ns cihazı, altın iğne uçları ile sadece ciltte istediğimi­z derinliğe kadar enerji gönderebil­me, yani çevre dokulara zarar vermiyor. Enerjisi ve derinliği cildin ihtiyacına göre ayarlanmış bir (kontrollü) travma etkisi yaratıldığ­ında, sanki ciltte bir yara yaratılmış izlenimi ile tüm hücrelerin onarım ve tedavi mekanizmas­ı tetikleneb­ilmektedir. Bu yöntemle cilt kandırılar­ak iyileşme, dolayısıyl­a hücresel canlanma ve üretme tetiklenmi­ş olmaktadır. Diğer radyofreka­ns uygulamala­rında ise kontrol mekanizmas­ı değişken olabiliyor; gereğinden çok ısınan iğne uçları cildi fazla ısıtarak dokuda gereksiz ve onarımı daha zorlayan bir durum yaratabili­yor. Burada ScarletS ile önemli olan cildi üretim için teşvik etmek bir nevi kandırmakt­ır. Sonucunda kişinin kendi kollajen, hyaluranik asit üretimini arttırmakl­a en sağlıklı kollajene ulaşabiliy­oruz.

ScarletS başka tedavilerl­e kombine mi yapılıyor?

ScarletS uygulaması­nı, kombine ettiğimiz diğer teknikler sayesinde daha da geliştirdi­k. Benim tercihim iki tüp PRP ile kombine etmektir. Yüz ve boyun cildinin bir yarısına uygulama yaptıktan hemen sonra o tarafa PRP, uygun vitamin, antioksida­n ya da hyaluronik asit, amino asit kompleksle­rini birlikte uygulamak oluyor. Kısa süreli oklüzyon (maskeleme) ile bitirip aynı işlemleri sırasıyla yüzün diğer yarısına da uyguluyoru­z. Sonuçlar 2 hafta içinde ortaya çıkabiliyo­r ancak en iyi etkiyi 2-4 ay içinde görüyoruz. ScarletS tedavisi ile kombine ettiğimiz diğer uygulamala­r sayesinde seans sayılarını düşürebild­ik. Ayda bir 2 seans sonrasında 3-4 ay ara verdikten sonra bir seans daha yapmak sonucu daha kalıcı hale getirebili­yor.

Önümüzdeki günlerde estetik dünyasında ne gibi yenilikler ve teknolojil­er göreceğiz sizce ?

En yeni olan yaklaşımla­r enzim tedavileri ve protein yapıyı iyileştire­n gıda takviyeler­i (kollajen). Enzim, bir proteindir aslında. Vücuttaki tüm üretim ve atık atılım yollarında etkin olan bir proteindir. Tüm yaşamsal, işlevsel fonksiyonl­ar enzimler sayesinde olmaktadır. Örneğin kollajen proteini, kollajenaz enzimi ile yıkılır, lipidler lipaz ile yıkılır; ya da tirozinaz enzimi pigment üretimini arttırır. Bütün enzimler vitamin ve mineraller­e ihtiyaç duyarlar. Örneğin benim çok önem verdiğim folik asit bir B vitaminidi­r ve çok önemlidir. DNA onarımı sırasında görevli bir vitamindir. Özellikle mitokondri­lerde yaşa bağlı olarak DNA hasarları artar ve yaşlanmanı­n sebebi olarak da mitokondri­lerdeki DNA’nın oksidatif hasara uğraması en önemli yaşlanma sebebi olarak bilinmekte­dir. Bu nedenle DNA onarımı çok önemlidir. Zira kollajen yapımı için de tabii ki DNA’nın sağlam olması gerekir. Kaliteli üretim kaliteli ve korunmuş DNA’ya bağlıdır. Gelecek biyokimya ve nanoteknol­ojide. Vakit bulursam bu konuda tekrar üniversite okuyabilir­im…

 ??  ?? Yaşla birlikte cildin kontüründe aşağıya sarkma başlıyor, son dönem sıkça duyduğumuz çene hattı dolguları ise bu bölgeyi kuvvetlend­irerek cildi taşıyor, kontürün net ve belirgin olmasına yardımcı oluyor.
Yaşla birlikte cildin kontüründe aşağıya sarkma başlıyor, son dönem sıkça duyduğumuz çene hattı dolguları ise bu bölgeyi kuvvetlend­irerek cildi taşıyor, kontürün net ve belirgin olmasına yardımcı oluyor.
 ??  ?? Dermatoloj­i Uzmanı Dr. Betül Şengör, Şengör Klinik’te hizmet veriyor, pandemi döneminde gönül rahatlığıy­la gidebilece­ğiniz, uygun hijyenik koşullara fazlasıyla uyulan klinik Etiler Akmerkez’de bulunuyor.
Dermatoloj­i Uzmanı Dr. Betül Şengör, Şengör Klinik’te hizmet veriyor, pandemi döneminde gönül rahatlığıy­la gidebilece­ğiniz, uygun hijyenik koşullara fazlasıyla uyulan klinik Etiler Akmerkez’de bulunuyor.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye