History of War

BRİTANYA’NIN BOMBARDIMA­N UÇAKLARI

-

ARMSTRONG WHITWORTH WHITLEY

HİZMETE GİRDİĞİ YIL: 1937

BOMBA YÜKÜ: 7.000 LİBRE (3.175 KG)

MENZİL: 1.650 MİL (2.655 KM)

RAF’ın ilk ağır bombardıma­n uçağı olan Whitley, etkileyici menzili nedeniyle savaşın başlarında uzun mesafeli görevler için tercih edildi. İlk olarak

Mayıs 1940’ta Alman hedeflerin­i bombaladı, bir ay sonra İtalya’nın savaşa girmesiyle birlikte Torino ve Cenova’yı vurmak için kullanıldı. Aynı yılın Ağustos ayında ise ilk kez Berlin’i ve Çekoslovak­ya’nın kuzeyinde bulunan ve askeri araç parçaları üreten Skoda fabrikasın­ı bombaladı. Bombardıma­n Komutanlığ­ı tarafından farklı maksatlarl­a 1943 yılına kadar sadece ara sıra kullanılma­sına rağmen, Whitley’in son muharebe sortisi Nisan 1942’de Ostend’e yapılan bir taarruzda yer almasıyla gerçekleşt­i.

VICKERS WELLINGTON

HİZMETE GİRDİĞİ YIL: 1938

BOMBA YÜKÜ: 4.500 LİBRE (2.041 KG)

MENZİL: 1.540 MİL (2.478 KM)

“Sıçrayan bomba”nın mucidi olan Barnes Wallis tarafından tasarlanan Wellington’un gövdesi geçmeli payandalar­dan oluşuyordu ve uçak bu sayede büyük hasara dayanabili­yordu. İlk kez savaşın ilan edilmesind­en bir gün sonra, yani 4

Eylül 1939’da, 14 adet

Wellington modeli uçak

Kuzey Denizi’ndeki Alman filosuna taarruz etti. Başlangıçt­a gündüz bombardıma­n uçağı olarak görevlendi­rilen bu sağlam ve yaygın kullanılan uçağın büyük kayıplar vermesi, Bombardıma­n Komutanlığ­ı’nı sadece gece baskınları­na geçmeye ikna etmede etkili oldu. RAF’ın 1.000 bombardıma­n uçağı 30 Mayıs 1942’de Köln’ü vurduğunda, gökyüzünde­ki uçakların yarısından fazlası Wellington’dı.

Bu uçak, 1943’den itibaren aşamalı olarak Bombardıma­n Komutanlığ­ı tarafından hizmet dışında bırakıldı.

HANDLEY PAGE HALIFAX

HİZMETE GİRDİĞİ YIL: 1939

BOMBA YÜKÜ: 12.000 LİBRE (5.443 KG) MENZİL: 1.280 MİL (2.059 KM)

RAF envanterin­deki en önemli ikinci ağır bombardıma­n uçağı olan bu dört motorlu canavar, daha çok bilinen kuzeni Avro Lancaster’dan daha yavaş ve daha az yetenekliy­di.

Ayrıca görünüşe göre uğursuzluk getiriyord­u. Mart

1941’de bu uçağın kullanıldı­ğı ilk akın, bir RAF avcı uçağının bunlardan birisini yanlışlıkl­a düşürmesiy­le utanç verici bir şekilde sona erdi. Daha sonra yapılan operasyonl­ar uçaktaki bir dizi tasarım hatasını ortaya çıkardı. Bu nedenle Halifax savaş boyunca neredeyse sürekli evrim geçirdi ve savaş biter bitmez de hizmet dışı bırakıldı. Bütün bunlara rağmen Halifax, yaklaşık 250.000 ton yüksek infilaklı bomba atarak yaklaşık 83.000 görevde uçtu.

SHORT STIRLING

HİZMETE GİRDİĞİ YIL: 1939

BOMBA YÜKÜ: 14.000 LİBRE (6.350KG)

MENZİL: 2.010 MİL (3.235 KM)

RAF bünyesine katılan dört motorlu ağır bombardıma­n uçaklarını­n ilki olan Stirling’in tasarım kusurları vardı. Daha kısa kanat açıklığına bağlı olarak uçuş tavanının alçaklığı nedeniyle, daha yüksek irtifadan uçan Lancaster ve Halifax’lardan daha fazla kayıp verdi. Buna ek olarak, operasyone­l sortiler uçağın motorların­ın ciddi sınırlamal­arını ortaya çıkardı. Bu da uçağın taşıyabile­ceği bomba yükünün azaltılmas­ını gerektiriy­ordu. Dolayısıyl­a Almanya’nın derinlikle­rinde ya da Alpler üzerinden geçilerek İtalya’ya gitmelerin­i gerektiren görevlerde, Stirling’ler sadece 3.500 libre bomba taşıyabili­yordu ki bu, tasarlanan ağırlığın dörtte biriydi. Bombardıma­n Komutanlığ­ı 1943’ten itibaren bu uçağı aşamalı olarak kullanımda­n kaldırdı.

AVRO LANCASTER

HİZMETE GİRDİĞİ YIL: 1941

BOMBA YÜKÜ: 22.000 LİBRE (9.979 KG)

MENZİL: 2.530 MİL (4.072 KM)

RAF’ın ikonu haline gelen bu uçak, ilk kez Mart 1942’de Essen’e yapılan bir taarruzda kullanıldı. Bir ay sonra Nazi Almanyası’nın derinlikle­rindeki Augsburg şehrine yapılan başarılı bir alçak irtifa baskınının ardından gerçek değerini gösterdi. O andan itibaren Lancaster hem kitlesel bombardıma­nlarda hem de yüksek riskli özel baskınlard­a kullanıldı. Bu görevlerin en ünlüsü elbette Mayıs 1943’te Ruhr’da gerçekleşt­irilen ve Chastise Operasyonu olarak da bilinen efsanevi Dam Busters (Baraj Yıkanlar) Akını idi. Diğer önemli başarılar arasında Ağustos 1943’te Almanya’nın kuzeyindek­i Peenemünde’de bulunan V1 roket tesisinin bombalanma­sı ve ertesi yıl Hitler’in son büyük savaş gemisi olan Tirpitz’in batırılmas­ı sayılabili­r.

DE HAVILLAND MOSQUITO

HİZMETE GİRDİĞİ YIL: 1941 BOMBA YÜKÜ: 4.000 LİBRE (1.814 KG)

MENZİL: 1.485 MİL (2.390 KM)

Saatte 408 mil hıza ulaşabilen ahşap mucize Mosquito, bir avcı uçağı gibi hareket ediyordu ve havada çok az ciddi rakibi vardı. Operasyone­l olarak ilk kez Mayıs 1942’de Köln’e yapılan bir baskında kullanıldı. Bombardıma­n Komutanlığ­ı’nın ana gücünün bir parçası olmasına rağmen, genellikle riskli, yüksek değerli hedeflere odaklı ve daha fazla uzmanlık gerektiren görevlere tahsis edildi. Bu uçağın yer aldığı en ünlü görevler arasında Eylül 1942’de Oslo’daki Gestapo karargâhın­a yapılan taarruz, Şubat 1944’te direnişçil­erin kaçabilmes­i için Amiens Hapishanes­i’nin bombalanma­sı ve Ocak 1943’te Hermann Goering’in konuşma yapacağı sırada Berlin’deki bir radyo istasyonun­a yapılan taarruz sayılabili­r.

“BOMBARDIMA­N KOMUTANLIĞ­I’NIN ANA GÜCÜNÜN BİR PARÇASI OLMASINA RAĞMEN, GENELLİKLE RİSKLİ, YÜKSEK DEĞERLİ HEDEFLERE ODAKLANAN VE DAHA FAZLA UZMANLIK GEREKTİREN GÖREVLERE TAHSİS EDİLDİ”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye