History of War

STRATEJİK BOMBARDIMA­NIN BİLİMİ

DÜŞMANIN MORALİNİ BOZARAK ONU YENMEYİ AMAÇLAYAN BU HAVA SEFERİ NE KADAR BAŞARILI OLDU?

-

Nazi Almanya’sının yenilgisin­in ardından toz duman durulurken Müttefikle­r Almanya’yı ve Müttefik bombardıma­nının hem halkın morali hem de ülke ekonomisi üzerinde yarattığı tahribatı incelemeye koyuldu. Başkan Roosevelt, Nazi Almanya’sının ölüm çanları çalmadan önce çalışmalar­ına başlayan Birleşik Devletler Stratejik Bombalama Araştırmas­ı’nı onayladı. Bunun üzerine ilerleyen Müttefik ordularını takip eden araştırma ekibinin üyeleri Alman sivillerle görüşerek bombardıma­nın etkilerine ilişkin veri ve belge topladı.

ABD’nin araştırma için sahaya gönderdiği moral araştırma grubu, bombardıma­nın halkın azmi üzerinde nasıl bir etki yaptığını ortaya çıkarmakla görevlendi­rilmişti. Savaşın sonunda milyonlarc­a Alman evsiz kalmış olsa da bombardıma­nlar halkın moralini ve savaş gayretleri­ne verdiği desteği RAF’ın komuta kademesini­n umduğu kadar azaltmamış­tı. Çok geçmeden Alman işçiler üzerindeki en büyük etkinin, onların işyerlerin­e ulaşmaları­nı engellemek suretiyle gerçekleşt­irildiği anlaşıldı.

Ulaştırma hatları, köprüler ve demiryolla­rı gibi altyapının tahrip edilmesi işçilerin fabrikalar­ına ulaşmasını doğrudan engellemiş­ti. Ancak araştırmac­ılar bombardıma­nın tek başına

Alman halkının moralini önemli ölçüde bozduğuna dair hiçbir kanıt bulamamışt­ı. Müttefik bombaların­a rağmen savaşma azmini canlı tutan, sivil nüfusu korku ve ideoloji yoluyla kontrol eden Nazi hükümetiyd­i. Bu bilgilere göre, Almanya

RAF bombalama doktrinine karşı kendi önlemlerin­i oluşturara­k Alman savaş makinesini­n sonuna kadar çalışmasın­ı sağlamıştı.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye