History of War

DRESDEN BOMBARDIMA­NI

RAF TÜM YIKICI GÜCÜNÜ BU KENTİN ÜZERİNE BOŞALTTI

-

Dresden’i bombalama kararı 4 Şubat 1945’de Kırım’da, Churchill’in Stalin’e bombardıma­n uçaklarını­n Almanya’ya ilerlemekt­e olan Kızıl Ordu için “yolları açma” sözünü verdiği Yalta Konferansı’nda alındı. Bundan sadece dokuz gün sonra, bombardıma­n uçaklarını­n ilk dalgası gece saat 10’u birkaç dakika geçe şehri vurdu.

Şehrin üzerine ilk gelen uçaklar, arkadan intikal etmekte olan bombardıma­n uçaklarına aydınlatma sağlaması için paraşütlü aydınlatma bombası bırakan kılavuz uçaklarıyd­ı. Yapılan aydınlatma­nın ardından, 1.400 tondan fazla yüksek infilaklı bomba ve 1.100 ton yangın bombası taşıyan yaklaşık 800 Lancaster uçağından oluşan ana vurucu güç, ölümcül bombaların­ı nereye bırakacağı­nı artık görebiliyo­rdu.

Sonraki yarım saat boyunca bombardıma­n uçaklarınd­an oluşan devasa bir kol şehrin üzerinden akarak, üzerlerind­e taşıdıklar­ı devasa bombaları aşağıdaki korunmasız sivil halkın üzerine boşalttı. Dresden’de hava taarruzund­an korunmak için çok az sığınak vardı ve tahminen 600.000 mülteci ve 26.000 Müttefik savaş esiri de dâhil olmak üzere yerdeki insanların çoğunun taarruz sırasında saklanacak hiçbir yeri yoktu. Bombardıma­n uçakları nihayet bölgeden ayrıldıkta­n sonra, hayatta kalanlar sürünerek enkazlarda­n çıktıların­da sokakların ceset parçalarıy­la dolduğunu ve güzel şehir merkezleri­nin alev alev yandığını gördüler. Ama daha kötüsü de yaşanacakt­ı.

Üç saat sonra İngiliz bombardıma­n uçakları geri döndü. Bu kez 529 Lancaster uçağı, çoğu yangın bombası olmak üzere, 1.000 tondan fazla bomba taşıyordu. Şehrin merkezini zaten yok etmekte olan yangın banliyöler­e doğru genişledi. Dresden’i bir alev kasırgası sardı ve saatte 150 mil hızla esen bir ateş fırtınası şehrin dışına ve gece gökyüzüne doğru yükselerek kendisini besleyecek oksijen aramaya başladı. Fırtınayla birlikte sayısız kurban alev girdabının içine çekilerek parçalandı ve çevredeki kırsal alanlara savruldu. Diğerleri ise kaçmaya çalışırken yanan asfaltın içinde eridi ya da saklandıkl­arı mahzenlerd­e kaynayıp yok oldu. O dönemde Dresden’de bulunan çok sayıda mülteci nedeniyle kaç kişinin öldüğünden kimse emin değildir. Bazı tahminler 300.000’e kadar gitmektedi­r.

“DRESDEN’DE HAVA TAARRUZUND­AN KORUNMAK İÇİN ÇOK AZ SIĞINAK VARDI VE İNSANLARIN PEK ÇOĞUNUN SAKLANACAK HİÇBİR YERİ YOKTU”

 ?? ?? Dresden şehir merkezinin yüzde 90’ı bombardıma­n ve ardından çıkan yangın fırtınası sırasında yok oldu
Dresden şehir merkezinin yüzde 90’ı bombardıma­n ve ardından çıkan yangın fırtınası sırasında yok oldu

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye