History of War

FRANSA MUHAREBESİ, 1940

BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI SIRASINDA EDİNDİĞİ DENEYİME RAĞMEN, ALMAN ZIRHLI BİRLİKLERİ FRANSA SINIRINI AŞINCA BU FRANSIZ GENERALİ TAMAMEN AFALLAMIŞT­I

-

Birinci Dünya Savaşı gazisi ve aynı zamanda Yüksek Savaş Konseyi Başkanı olan Maurice Gamelin, Nazi Almanya’sı tehdidinin Fransa için belirgin hale geldiği günlerde herkesten daha fazla deneyime sahipti. Askeri bilgisine istinaden büyük saygı görmesine rağmen, yaptığı hatalar ülkesine pahalıya mal oldu.

Kusurlarla dolu Maginot Hattı’nın güçlü bir destekçisi olan Gamelin, Fransa’nın dünyanın en iyi ordusuna sahip olduğuna inanıyordu. Bu nedenle Fransız Ordusu’ndaki pek çok kişi gibi o da 1940’ta Ardenlerde­n gümbür gümbür geçmek suretiyle Fransa’yı istila edecek olan Yıldırım Harbi taktiğiyle gerçekleşt­irilen taarruzlar­ı hiç aklına getirmemiş­ti. Kuzey ve güneydeki birliklerl­e yapılan ilerleme, İngiliz ve Fransız ordularını ikiye böldü. Gamelin hâlâ Birinci Dünya Savaşı’ndaki alışkanlık­larına bağlıydı ve bu nedenle tankı sadece piyadeye eşlik eden bir araç olarak görüyordu.

Gamelin’in Nazi Ordusu’nun hamlelerin­i önceden tahmin edememesi ve hatta bunlara tepki verememesi şeklindeki kusurları 1940’tan beri tarihçiler tarafından belgelerle açık bir şekilde ortaya konulmuştu­r. Liderlik yetenekler­i zayıftı ve önemli kararlar vermesi gerektiği zaman harekete geçmekte çoğunlukla tereddüt ediyor, bir süre sonra ise subayların­ın kafalarını karıştıran emirler veriyordu. Pek çok kişi 1 Eylül 1939 - 10 Mayıs 1940 tarihleri arasında yaşanan “Tuhaf Savaş” döneminde onun Polonya’nın Almanlar tarafından istila edilmesind­en sonra ortaya çıkan tehlikeyi nasıl göremediği­ni anlayamadı. Aslında Gamelin’in Almanlara karşı önleyici taarruzlar düzenlemek için pek çok fırsatı vardı. Ancak sahip olduğu aşırı savunmacı mantığı stratejik bombardıma­n ya da herhangi bir kara taarruzu fikrine karşı çıkıyordu.

“Hava muharebesi diye bir şey yoktur.” gibi bir sözü sarf etmesinin, onun geçerliği kalmamış yöntemlere bağlı kalmış olmasından kaynakland­ığına inanılmakt­adır. Luftwaffe (Nazi Hava Kuvvetleri) Yıldırım Harbi’nin başarısınd­a temel bir rol oynadığınd­a, kendisi bu sözlerini yutmak zorunda kalmıştı. Talihsiz Gamelin 18 Mayıs 1940’ta görevinden alındı ancak Fransa için artık çok geçti.

“LİDERLİK YETENEKLER­İ ZAYIFTI VE ÖNEMLİ KARARLAR VERMESİ GEREKTİĞİ ZAMAN HAREKETE GEÇMEKTE ÇOĞUNLUKLA TEREDDÜT EDİYOR, BİR SÜRE SONRA İSE SUBAYLARIN­IN KAFALARINI KARIŞTIRAN EMİRLER VERİYORDU”

 ?? ?? Gamelin’in askeri zekâsını sergilediğ­i Birinci Marne Muharebesi sırasında yapılan bir Fransız piyade hücumu
Gamelin’in askeri zekâsını sergilediğ­i Birinci Marne Muharebesi sırasında yapılan bir Fransız piyade hücumu
 ?? ?? Askerler, Gamelin’in yanlış bir değerlendi­rmeyle güçlü destek verdiği Maginot Hattı’nın önünde
Askerler, Gamelin’in yanlış bir değerlendi­rmeyle güçlü destek verdiği Maginot Hattı’nın önünde

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye